Μήνυμα της MED 7 στην Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας

Μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, έστειλαν οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομάδας MED 7 (Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας, Ισπανίας), με την υιοθέτηση της κοινής τους δήλωσης.

Μήνυμα της MED 7 στην Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας
3'

Παράλληλα, στην κοινή δήλωση των έξι σημείων οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της MED 7 (την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτης) εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της MED 7, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις επιστολές που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και τόνισε ότι είναι σημαντικό για την Άγκυρα να συνειδητοποιήσει ότι η ΕΕ είναι ενωμένη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένης της δημοσίευσης σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Από πλευράς των υπουργών των MED-7, όπως τονίζεται, εκφράστηκε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και τονίστηκε ότι όλα τα κράτη της περιοχής θα πρέπει να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας.

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη συζήτηση, οι επτά υπουργοί συζήτησαν θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και ειδικότερα, μεταξύ άλλων, το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρώπης και της εξόδου από την κρίση, το Μέλλον της Ευρώπης και τα διδάγματα που προέκυψαν από την κρίση, τη μετανάστευση και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι υπουργοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, επισήμαναν ότι για την έξοδο από την παρούσα κρίση απαιτείται ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης της Ευρώπης, το οποίο θα στηρίζεται στην έμπρακτη αλληλεγγύη, και χαιρέτισαν την πρόσφατη πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όσον αφορά στη μετανάστευση, τονίστηκε ότι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Σημειώθηκε ότι η επικείμενη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο θα πρέπει να έχει ως βάση την από κοινού ευθύνη και την αλληλεγγύη και να παρέχει συνδρομή στα κράτη-μέλη που πλήττονται περισσότερο.

Σημειώνεται ακόμα πως η τηλεδιάσκεψη προετοίμασε τη Σύνοδο Κορυφής των MED 7, η οποία θα διοργανωθεί από τη Γαλλία το προσεχές διάστημα.

Στην κοινή δήλωση των 6 σημείων περιλαμβάνονται θέματα ευρωπαϊκής ανάπτυξης όπως το σχέδιο ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο συντονισμός για έξοδο από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, θέματα που άπτονται της πολιτικής Νότιας Γειτονίας και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα 800 ευρώ: Ποιοι θα τα πάρουν - Πότε μπαίνουν τα χρήματα

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή