AOZ Ελλάδας-Αιγύπτου: Διπλωματικό σπριντ της Αθήνας και επιφυλάξεις του Καϊρου

Σε δυσεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται η υπόθεση οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο την ώρα μάλιστα που η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί στην νότια Μεσόγειο ξυπνώντας έτσι μνήμες οθωμανικής κυριαρχίας στο Κάιρο.
Το τουρκολιβυκό μνημόνιο και οι ΑΟΖ Ελλάδας, Αιγύπτου και Τουρκίας
4'

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου μαζί με την τεχνική ομάδα του ΥΠΕΞ έτσι ώστε να γίνει ένα ακόμη βήμα προς την εδραίωση των καλών σχέσεων που έχουν οι δύο χώρες τα τελευταία χρόνια.

Ο Ερντογάν και η Αίγυπτος

Η Αίγυπτος παραδοσιακά αντιμετώπιζε την Τουρκία με καχυποψία, η οποία πλέον έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα μιας και στο Κάιρο διαβλέπουν ότι η Άγκυρα θέλει να «κυριαρχήσει» στην περιοχή της Μεσογείου με αποτέλεσμα οποιαδήποτε συμφωνία να είναι ανά πάσα στιγμή αμφισβητήσιμη.

Η κυβέρνηση του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έχει κάκιστες σχέσεις με την διοίκηση του Ταγίπ Ερντογάν αναγκάζοντας έτσι την Άγκυρα να «υπόσχεται» οφέλη σε περίπτωση που έρθουν σε συμφωνία για την ΑΟΖ. Κάτι τέτοιο θα έφερνε την Ελλάδα προ τετελεσμένων αφού θα εξαφάνιζε την επήρεια του συμπλέγματος του Κατσελλορίζου.

Από την άλλη, η Αθήνα ελπίζει, μιας και η Αίγυπτος, λόγω της καχυποψίας, δεν έχει συμφωνήσει με την Τουρκία ούτε καν με την προηγούμενη κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων. Εδώ έρχονται οι κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας.

Μπαράζ επαφών με Αίγυπτο και Ισραήλ

Εκτός του ταξιδιού του Νίκου Δένδια στο Κάιρο, ο πρωθυπουργός βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες στο Ισραήλ, πραγματοποιώντας το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την πανδημία στέλνοντας έτσι μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις. Οι δηλώσεις άλλωστε ήταν χαρακτηριστικές μιας και συζητήθηκαν τα βήματα που έχουν γίνει στο ενεργειακό τοπίο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι σχέσεις με το Ισραήλ είναι στην καλύτερη φάση από ποτέ και αυτό περιορίζει τις διαθέσεις στην Τουρκία βλέποντας να δημιουργείται ένα τόξο στα νότιά της.

Την ίδια ώρα, αν και δεν αναμένεται κάποια συμφωνία στο ταξίδι του Νίκου Δένδια στο Κάιρο, φαίνεται πως μπαίνουν οι βάσεις για μία έστω τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ των δύο χωρών. Εδώ ωστόσο υπάρχει ένα πρόβλημα.

Αναλυτές επισημαίνουν πως η τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ έχει ένα θετικό και ένα αρνητικό. Από την μία θα δημιουργούσε θετική βάση για την Ελλάδα προκαλώντας πρόβλημα στην Τουρκία η οποία θεωρεί την περιοχή νοτίως της Κρήτης πεδίο δράσης της, ένα δικαίωμα που απορρέει από το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Από την άλλη όμως, η Τουρκία πιθανότατα θα θεωρήσει μία τέτοια εξέλιξη, ως δικαίωσή της για το Καστελλόριζο αφού θα σημαίνει από πλευράς της Ελλάδας πως αποδεχόμαστε ότι υπάρχει πρόβλημα στην συγκεκριμένη περιοχή.

«Βρείτε τα» λέει το Κάιρο

Όλα τα παραπάνω πηγάζουν από την στάση της Αιγύπτου η οποία μπορεί να μας ευνοεί σε έναν βαθμό, σίγουρα ωστόσο δεν γέρνει την πλάστιγγα με το μέρος μας. Η Αίγυπτος είναι διατεθειμένη να έρθει σε συμφωνία ακόμη και για πλήρη οριοθέτηση ΑΟΖ, διστάζει ωστόσο γιατί για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως δεν υπάρχει πρόβλημα με το Καστελλόριζο.

Αυτό συμβαίνει γιατί ακόμη κι αν η στάση του Καΐρου είναι εχθρική προς την Άγκυρα, σε καμμία περίπτωση δεν επιθυμεί να μπει ανάμεσα στην ελληνοτουρκική διαμάχη.

Γιατί το Κάιρο «φοβάται» τη Λιβύη

Στο ερώτημα λοιπόν «γιατί η Αίγυπτος τότε εμπλέκεται στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου», η απάντηση είναι λίγο πολύ για ιστορικούς λόγους.

Αναφέραμε πιο πάνω πως το Κάιρο φοβάται την νεοοθωμανική εξάπλωση της Άγκυρας γι αυτό τον λόγο θέλει μέσω των επαφών της με την Ελλάδα να βρει έναν σύμμαχο απέναντι σε αυτόν το αναθεωρητισμό. Άλλωστε το Κάιρο μόνο με θετικό μάτι δεν βλέπει την αποστολή όπλων και μισθοφόρων στην Λιβύη από την Τουρκία και την εδραίωση βάσεων στην κατακερματισμένη χώρα.

Άλλωστε πρόσφατα ο Σίσι, παρουσία του στρατάρχη Χαφτάρ, έλαβε πρωτοβουλίες για κατάπαυση πυρός στην Λιβύη, θέτοντας ωστόσο ως όρο την αποχώρηση ξένων στρατευμάτων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανασχηματισμός: Αλλαγές τον Σεπτέμβριο –Διορθωτικές κινήσεις και όχι «σφαγή»