Δραματικές εξελίξεις στη Λιβύη: Η Αίγυπτος «χτυπά τα τύμπανα του πολέμου»

Απάντηση σε υψηλούς τόνους έδωσε η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης στις εντολές που έδωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι περί ετοιμότητας του στρατού του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κρούει τα τύμπανα του πολέμου».

Δραματικές εξελίξεις στη Λιβύη: Η Αίγυπτος «χτυπά τα τύμπανα του πολέμου»
AP PHOTOS
3'

Ο Αμπντουραχμάν Σατέρ, μέλος της Κυβέρνησης Εθνικής Εθνότητας (GNA) είπε ότι η ασφάλεια και η δημοκρατία στη χώρα του βρίσκονται σε κίνδυνο, από τότε που ο αλ-Σίσι επέμεινε να φέρει στρατεύματα στη χώρα του τα οποία οι Λίβυοι δεν δέχτηκαν, μεταδίδει το Aljazeera.

«Κάτω τα χέρια σου από τη Λιβύη, μην επαναλάβετε την τραγωδία της Υεμένη», έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο twitter.

Σημείωσε ακόμα ότι η Αίγυπτος παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας του εδώ και τέσσερα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο Αιγύπτιος πρόεδρος έδωσε εντολή στον στρατό να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε αποστολή εντός ή εκτός της χώρας, εν μέσω εντάσεων σχετικά με την περιφερειακή παρέμβαση της Τουρκίας στη γειτονική Λιβύη.

Προειδοποίησε επίσης τις δυνάμεις που είναι πιστές στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη, να μην διασχίσουν την τρέχουσα πρώτη γραμμή με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο αλ-Σίσι έκανε περιοδεία το Σάββατο σε μια αεροπορική βάση κοντά στα δυτικά σύνορα της Αιγύπτου με τη Λιβύη μήκους 1.200 χιλιομέτρων, όπου η κρατική τηλεόραση τον έδειξε να βλέπει μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα να απογειώνονται και να ελέγχει εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα.

«Να είστε προετοιμασμένοι να εκτελέσετε οποιαδήποτε αποστολή, εντός των συνόρων μας - ή εάν είναι απαραίτητο, εκτός αυτών», είπε σε πολλούς πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας και στο προσωπικό των ειδικών δυνάμεων στη βάση, σύμφωνα με το Arab News.

Ο αλ-Σίσι είπε ότι η Αίγυπτος δεν ήθελε να παρέμβει στη Λιβύη και ότι γενικά ήταν υπέρ μιας πολιτικής λύσης, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κατάσταση τώρα είναι διαφορετική.

«Εάν ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορούν να διασχίσουν την πρώτη γραμμή της Σύρτης-Τζούφρας, αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή για εμάς», είπε ενώπιον ενός ακροατηρίου που περιλάμβανε ηγέτες από μερικές φυλές της Λιβύης.

Ο αλ-Σίσι κάλεσε εκ νέου τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη να σεβαστούν την πρώτη γραμμή και να επιστρέψουν σε συνομιλίες.

Όπως είναι γνωστό, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι παρουσίασε στις 6 Ιουνίου μία ειρηνευτική πρωτοβουλία για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη, προτείνοντας κατάπαυση του πυρός και εκλεγμένο συμβούλιο ηγεσίας.

Πρόκειται για τη «Διακήρυξη του Καΐρου», που ο Πρόεδρος Αλ Σίσι ανακοίνωσε παρουσία του Διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ και του Προέδρου του Κοινοβουλίου της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ.

Οι πιστοί του Χαφτάρ έχουν υποστεί σοβαρές στρατιωτικές ήττες από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA), που εδρεύει στην Τρίπολη.

Στην όλη κατάσταση εμπλέκονται επίσης εξωτερικές δυνάμεις που ρίχνουν όπλα, μαχητές και χρήματα στη χώρα.

Ο Χαφτάρ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, την Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η GNA από την Τουρκία και το Κατάρ, που είναι αντίπαλοι της Αιγύπτου στην περιοχή.

Πολλές απόπειρες για την επίτευξη εκεχειρίας και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπεσαν στο κενό παρότι, τις τελευταίες ημέρες, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ξεκινήσει διαφορετικές συνομιλίες και με τις δύο πλευρές για μια συμφωνία εκεχειρίας.

Η πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου Λιβύη βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση από το 2011 όταν με μια λαϊκή εξέγερση ανατράπηκε ο επί χρόνια δικτάτορας της χώρας Μουάμαρ Καντάφι. Έκτοτε έχει γίνει θέατρο σύγκρουσης αντίπαλων ομάδων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μαρκέλλα: Βρέθηκε σημειωματάριο στο σπίτι της 33χρονης - Τι αποκαλύπτει

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή