ΑΝΑΛΥΣΗ NEWSBOMB.GR

ΑΟΖ: Η Ελλάδα με την συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει τα σχέδια της Τουρκίας

Ελλάδα και Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ με συνέπεια επί της ουσίας να ακυρώσουν το ήδη παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. – Το γεγονός είχε αποκαλύψει και προαναγγείλει το Newsbomb.gr ήδη από τις 27 Ιουλίου και οι εξελίξεις το επιβεβαίωσαν.

ΑΟΖ: Η Ελλάδα με την συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει τα σχέδια της Τουρκίας
9'

Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και συγκεκριμένα, μετά το τηλεφώνημα που είχαν, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στις 23 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη-Σίσι, είχε ακολουθήσει συνάντηση εμπειρογνωμόνων των δύο πλευρών στην Αθήνα από την οποία οι Αιγύπτιοι αποχώρησαν έχοντας στα χέρια τους την τελική πρόταση της Αθήνας έχοντας ανταλλάξει χάρτες και τα απαραίτητα έγγραφα.

Η απάντηση του Καΐρου ήρθε λίγο μετά και γι΄ αυτό ακολούθησε το ταξίδι που πραγματοποιεί στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας.

Η υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο ωστόσο, δεν ήρθε αβρόχοις ποσί. Ίσα ίσα, πέρασαν 15 ολόκληρα χρόνια, τα οποία έδωσαν το δικαίωμα στην Τουρκία να διεκδικεί παραλόγως, κομμάτι από την πίτα των ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο με αποκορύφωμα το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Ένα μνημόνιο ωστόσο το οποίο μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο δεν τίθεται μόνο εν αμφιβόλω αλλά καθίσταται επί της ουσίας άκυρο.

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη το πλήρες κείμενο της Συμφωνίας σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες η οριοθέτηση έγινε προς ανατολικά μέχρι λίγο πριν τον 27ο Μεσημβρινό (59’ 02. 00’’), καλύπτοντας μόνο την μισή Ρόδο, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν θα έπρεπε να αφεθεί εκτός αυτής της πρώτης φάσης οριοθέτησης μόνο το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, ενώ προς δυτικά η οριοθετημένη περιοχή φθάνει στον 26ο μεσημβρινό. Έτσι αποφεύγεται η «απομόνωση» του Καστελόριζου στην επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης αλλά και δεν δίνεται η εντύπωση ότι το Καστελόριζο εξαιρείται λόγω των αντιδράσεων της Τουρκίας.

Όπως βρίσκεται επίσης σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr, η συμφωνία με την Αίγυπτο προβλέπει πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για επέκταση της οριογραμμής πέρα από τον 28ο μεσημβρινό, με την υποσημείωση, ωστόσο, πως για οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να υπάρχει συμφωνία των μεταξύ των δύο πλευρών, όπως αντίστοιχα και σε περίπτωση συμφωνίας με τρίτο μέρος.

Βλέποντας την συμφωνία υπό το πρίσμα των διεθνών σχέσεων βγαίνουν δύο πρώτα συμπεράσματα. Άμα τη καταθέσει της συμφωνίας στα Ηνωμένα Έθνη, η Ελλάδα θα έχει πλέον και με την «βούλα» λόγο για ό,τι συμβαίνει νοτίως της Κρήτης και της Ρόδου απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας. Επίσης η Αίγυπτος, αποφασίζει αμετάκλητα να βάλει (με αστερίσκους πάντα) την Τουρκία απέναντί της στέλνοντας μήνυμα πως δεν συντάσσεται ούτε και ανέχεται τις προκλητικές της ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο που δεν έχουν καμία βάση στο διεθνές δίκαιο.

Αυτός είναι ο χάρτης της συμφωνίας

Για ισορροπημένη συμφωνία κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές, τονίζοντας πως επιβεβαιώνει την ακυρότητα του τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει τη συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθέτηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας.

Ο χάρτης της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου που βλέπει το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης Σάρατζ δεν έχει πλέον καμία απολύτως ισχύ.

Τι αποκομίζει η Ελλάδα

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική».

Αναφέρονται τέσσερα βασικά σημεία:

  • Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της.
  • Η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο.
  • Η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.
  • Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.

«Επιβεβαιώνεται η ακυρότητα του τουρκολιβυκού Μνημονίου»

Όπως αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία «επιβεβαιώνει την ακυρότητα του τουρκολιβυκού Μνημονίου».

Ειδικότερα:

  • Γίνεται λόγος για «αποτελεσματική ενέργεια που ενταφιάζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο».
  • Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.
  • Πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές.
  • Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθετηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας.
  • Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή.

«Ευχόμαστε η Τουρκία και η Λιβύη να αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων», αναφέρουν, στο πλαίσιο αυτό, οι διπλωματικές πηγές.

  • Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
  • Η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.

«Τέλος, εμβαθύνθηκαν και ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Δένδιας: Στον κάλαθο των αχρήστων το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ιστορική χαρακτήρισε τη ημέρα «γιατί υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

«Η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» τόνισε ο κ. Δένδιας και έστειλε το μήνυμα ότι οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της συμφωνίας, ο κ. Δένδιας τη χαρακτήρισε υποδειγματική και σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και αμοιβαία επωφελής, αλλά κυρίως δίκαιη.

Περαιτέρω υπογράμμισε πως η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και πως σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. «Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας. Συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μια χρονίζουσα εκκρεμότητα. Είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών, γειτονικών χωρών που σέβονται την ιστορία τους» προσέθεσε.

Επισήμανε πως η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης και διαμήνυσε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων.

Επίσης, διαμήνυσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίζει να κινείται με την ίδια αποφασιστικότητα, με στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες, στο πλαίσιο όμως πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Ειδικότερα, τόνισε πως η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της συμφωνίας και της αντίστοιχης με την Ιταλία.

Μητσοτάκης για ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου: Νέα πραγματικότητα στην ανατολική Μεσόγειο

Για την συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, τοποθετήθηκε με γραπτή τυ δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η επίσκεψή μου στην ακριτική Χάλκη, στη Δωδεκάνησο, πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τη χώρα μας, τη διεθνή νομιμότητα και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Υπογράψαμε με την φίλη Αίγυπτο συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μας». Όπως αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός, χρειάστηκαν 15 χρόνια διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις Θαλάσσιες Ζώνες τους.

«Μία συμφωνία καθ' όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. Μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο Τουρκολιβυκό μνημόνιο», συνεχίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και καταλήγει:

«Με την Αίγυπτο, όπως και πριν λίγους μήνες με την Ιταλία, αποδείξαμε ότι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εμείς σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε με όλους τους γείτονές μας.

Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα πράξουν και εκείνοι το ίδιο».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου: Αυτός είναι ο χάρτης της συμφωνίας -Έτσι ακυρώνεται το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή