ΑΟΖ: Στη Βουλή οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο στον απόηχο των απειλών της Τουρκίας

Την ψήφο της Βουλής θα λάβουν σήμερα οι συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Την ώρα, όμως, που η εθνική αντιπροσωπία αποφασίζει, η Τουρκία εκτοξεύει απειλές πολέμου με την ΕΕ να τηρεί ακόμη στάση αναμονής.
INTIME NEWS
6'

Η Βουλή αναμένεται να εγκρίνει τις δύο συμφωνίες με αυξημένη πλειοψηφία, χωρίς να λείπουν ωστόσο και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ψηφίσει «παρών» στο κείμενο για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Η ανακοίνωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα ψηφίσει παρών στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. Θα ψηφίσει υπέρ της ελληνοϊταλικής συμφωνίας που αποτελεί- παρά τους σημαντικούς συμβιβασμούς στους οποίους βασίζεται- θετικό βήμα για την χώρα, καλώντας την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο με την προοπτική επέκτασης χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης ανάλογα με τις εξελίξεις".

»Η σύναψη της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, από τη μία "διεμβολίζει" και αντιρροπεί την παράνομη Συμφωνία Τουρκίας-Σαράζ, από την άλλη, όμως, δεδομένου του κενού στρατηγικής της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, οδηγεί σε σοβαρές εξελίξεις σε βάρος της χώρας και μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά προηγούμενα σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις».

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε καμία υπεύθυνη πολιτική δύναμη, ιδίως δε την Αξιωματική Αντιπολίτευση, να μην υπερψηφίσει αυτές τις συμφωνίες. Καλούνται λοιπόν να τοποθετηθούν, ναι ή όχι» ανέφερε από πλευράς του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Νίκη Κεραμέως.

Η συζήτηση στη Βουλή

Υπερ των νομοσχεδίων που όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενισχύουν το εθνικό οπλοστάσιο της χώρας έναντι των προκλήσεων του καθεστώτος Ερντογάν θα ψηφίσουν οι ΚΟ της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής.

Να σημειωθεί ότι στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί και σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο σύνολο των διπλωματικών ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης και στις επόμενες κινήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπερασπιστεί τη συμφωνία με την Αίγυπτο και να τονίσει ότι είναι απολύτως συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο και αποκαθιστά την τάξη που πήγε να διασαλευτεί με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Επίσης, ότι η συμφωνία μπορεί ν’ αποτελέσει οδηγό για αντίστοιχες συμφωνίες στην περιοχή, φωτογραφίζοντας ευκρινώς μια πιθανή συμφωνία για την ΑΟΖ και με την Τουρκία.

Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο Newsbomb.gr τονίζουν πως «η συμφωνία συνάφθηκε με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας στην οποία είναι συμβαλλόμενα μέρη οι δυο χώρες και εκφράζει την συμφωνημένη βούληση των μερών μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις (που άρχισαν το 2004).

  • -Όπως τονίζεται και στο κείμενο της Συμφωνίας, τα δύο μέρη κατέληξαν στη σύναψή της καθοδηγούμενα από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας, η οποία περιλαμβάνει κανόνες που διέπουν τις οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών και κατοχυρώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, όπως κάθε χερσαίο έδαφος (άρθρο 121.2 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας).
  • -Αναφέρει ρητά ότι προβαίνει σε μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου εντός συγκεκριμένης περιοχής και ότι οι δυο χώρες δεσμεύονται να προβούν στη συνέχεια σε περαιτέρω οριοθέτηση της ΑΟΖ τους.
  • -Η οριοθετική γραμμή που επέλεξαν τα δύο μέρη έχει προσαρμοστεί λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η γεωγραφία της περιοχής, αλλά και με γνώμονα τη διασφάλιση των εύλογων συμφερόντων των δύο χωρών στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή (από το παράνομο τουρκολυβικό Μνημόνιο)».

Τα 12 ναυτικά μίλια

Από εκεί και έπειτα, αυτό το οποίο, συζητείται εντόνως στα δημοσιογραφικά γραφεία είναι η πιθανότητα ο πρωθυπουργός να προβεί σε ανακοινώσεις από το βήμα της Βουλής αναφορικά με το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

«Θα έχετε σύντομα σαφή κυβερνητική τοποθέτηση για το θέμα», είπε χαρακτηριστικά από ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Απειλή πολέμου από τον Τσαβούσογλου

Επιθετικός, αδιάλλακτος και χωρίς καμία διάθεση για διάλογο εμφανίστηκε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Εξαπολύοντας ευθεία επίθεση προς την Ελλάδα, ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε -μεταξύ άλλων- πως εάν η Αθήνα κάνει το λάθος βήμα «αυτή τη φορά δεν θα είναι ατύχημα, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».

Ακόμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η Άγκυρα είναι μεν έτοιμη για διάλογο, όμως όχι με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Ελλάδας. «Με αυτούς τους όρους δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, είπε πως «με αυτές τις δηλώσεις που έκανε (σ.σ. μετά τη συνάντηση με τον Μάας) έδειξε το επίπεδό του» και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μεταξύ άλλων, μίλησε για μειονότητα της Θράκης ενώ ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα προωθεί πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία», χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο ως «κακομαθημένες χώρες από την ΕΕ».

«Περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι δίκαιος διαμεσολαβητής», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσαβούσογλου ευχαρίστησε δύο φορές το Βερολίνο για τις προσπάθειες που κάνουν για διάλογο.

Μάας: Σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας

Ο Χαϊκο Μάας από την πλευρά του, υποστήριξε ότι χρειάζονται ορατά βήματα προς την αποκλιμάκωση και ετοιμότητα για διάλογο, αναγωνρίζοντας ότι οποιοσδήποτε διάλογος δεν θα είναι εύκολος.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κλίμα συνομιλιών αλλά πρέπει να σταματήσει η ένταση στην περιοχή. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με αυτή την εικόνα» είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

«Ας μην ξεγελιόμαστε, η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά και στην Αθήνα και στην Άγκυρα όλοι θέλουν διάλογο, κανένας δεν θέλει στρατιωτική λύση του θέματος. Η σχέση Τουρκίας και ΕΕ έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο» υπογράμμισε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ωμή απειλή πολέμου από Τσαβούσογλου: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και δεν θα είναι ατύχημα»