Άρθρο - φωτιά της Jerusalem Post: Το Ισραήλ στο πλευρό της Ελλάδας και ο «οθωμανικός νταής»
Όπως πολύ εύστοχα αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου Robert Marks, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Negev: «σε μια σαφή πρόκληση κυριαρχίας με την Τουρκία, η Ελλάδα δεν μπορεί να βρει πλήρη αλληλεγγύη με τους εταίρους της».
Ο αρθρογράφος ασκεί σκληρή κριτική στο ρόλο που παίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση γράφοντας: «... σήμερα, η Ε.Ε. δεν μπορεί να συγκεντρώσει τη δύναμη να δείξει κάποια μορφή αλληλεγγύης με ένα από τα μέλη του, έναν ιδρυτή του ευρωπαϊκού πολιτισμού και τον στρατηγικό νοτιοανατολικό ακρογωνιαίο λίθο του, δηλαδή την Ελλάδα.
Μετά την αιμορραγία της Ευρώπης σε δύο παγκόσμιους πολέμους και την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με την ελπίδα ότι μια οικονομική ένωση θα αποτρέψει μελλοντικές συγκρούσεις, οι ρωγμές συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην ένωση».
Το μόνο που κάνει η Τουρκία είναι να εκβιάζει το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει ο Robert Marks και προσθέτει: «Παρά τον σαφή χάρτη, που θα έπρεπε να βασίζεται στα διεθνή δικαστήρια διαιτησίας, που θα έπρεπε να στηρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ένας γείτονας προκαλεί απροκάλυπτα ένα μέλος της ΕΕ, ενώ το ευρωπαϊκό μπλοκ κλείνει τα μάτια του.
Αυτό δεν αποτελεί καλό σημείο για τον αγωγό EastMed. Αυτό δεν αποτελεί καλό σημάδι για την παγκόσμια ειρήνη. Και η Τουρκία το γνωρίζει αυτό...».
Ο αρθρογράφος θέτει ένα καίριο ερώτημα για μια ενδεχόμενη σύρραξη Ελλάδας - Τουρκίας:
«Και μπορούμε να ρωτήσουμε σε ποιον θα ωφελήσει μια τέτοια σύγκρουση; Επιστρέφουμε στην παλιά καταπάτηση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια;», στηλιτεύοντας παράλληλα και τον ρόλο της Γερμανίας.
Τελειώνει το άρθρο του γράφοντας ότι ο «οθωμανικός νταής» είχε περάσει και παλιά από την περιοχή του Ισραήλ και δήλωνε φίλος, αλλά το μόνο που έκανε είναι να προκαλέσει χάος και καταστροφή.
Διαβάστε όλο το άρθρο της Jerusalem Post
Διπλωματικός πυρετός σε εξέλιξη
Την ίδια ώρα, διπλωματικός πυρετός επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις ακραίες προκλήσεις της Τουρκίας και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Ελλάδας, όπως οι συμφωνίες για την ΑΟΖ και την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια. Παρεμβάσεις από Τραμπ αλλά και από Μέρκελ.
Το βράδυ της Τετάρτης, είχαμε αιφνιδιαστική τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Μητσοτάκη με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου. Αμέσως μετά ο Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται την Παρασκευή και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ να τηλεφωνήσει τον Ερντογάν.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως έγινε γνωστό, βρέθηκε η αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης. Αρχικά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων, στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους», αναφέρει ο Λευκός Οίκος. Επίσης, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα.
Αξίζει να επισημάνουμε πως η επικοινωνία των δύο ηγετών έγινε με ειδική κρυπτογραφημένησυσκευή της Πρεσβείας των ΗΠΑ.
Διαβάστε αναλυτικά:
Ελληνοτουρκικά: Ραγδαίες εξελίξεις με παρέμβαση Τραμπ – Το ανοιχτό μικρόφωνο και η Μέρκελ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης: