Ανθελληνικό μένος στην Τουρκία: Τι γιορτάζουν στις 30 Αυγούστου
Σε κάθε γωνιά της χώρας πραγματοποιούνται μεγαλοπρεπείς τελετές με τιμώμενο πρόσωπο τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ και ύμνους προς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Παραδοσιακά, ο πιο επιβλητικός εορτασμός γίνεται στην Άγκυρα, αλλά η πιο παραστατική παρέλαση λαμβάνει χώρα στην παραλιακή ζώνη της Σμύρνης, όπου αναπαρίσταται η κατάληψη της πόλης από τους Τούρκους στις 9 Σεπτεμβρίου με έκδηλα ανθελληνικό χαρακτήρα και αναπαραστάσεις της εισόδου σε αυτήν των κεμαλικών στρατευμάτων.
Κομπάρσοι αναπαριστούν τη σκηνή της άλωσης της πόλης, κατεβάζοντας την ελληνική σημαία και αντικαθιστώντας την με τα τουρκικά χρώματα. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι από το 1999, ύστερα από τους σεισμούς που έπληξαν τις δύο χώρες και τις ενέργειες αλληλοβοήθειας, η σκηνή αυτή απεσύρθη από την τελετή.
Οι Τούρκοι, κεμαλιστές και ισλαμιστές, αρέσκονται να συνδέουν την 26η Αυγούστου του 1071 με την 30ή Αυγούστου του 1922, υπογραμμίζοντας τη συνέχεια εννέα αιώνων μαχών «εναντίον του ίδιου εχθρού».
Τι συνέβη στη Σμύρνη
Όταν οι Τούρκοι μπήκαν στην Σμύρνη, βρήκαν την πόλη ανυπεράσπιστη με τις χριστιανικές κοινότητες στο έλεός τους.
Οι ελληνικές και αρμενικές συνοικίες της Σμύρνης παραδόθηκαν στις φλόγες. Οι Τούρκοι, κατά την προσφιλή τακτική τους, υποστηρίζουν ότι την φωτιά έβαλαν οι Έλληνες, αποχωρούντες. Υπάρχουν βεβαίως πολλές μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν πως Τούρκοι ένστολοι κουβαλούσαν μπιτόνια με βενζίνη.
Για να μη γίνουν μάλιστα λάθη, και καούν και σπίτια Τούρκων, η τουρκική διοίκηση είχε φροντίσει να αναρτηθεί η επιγραφή: «Σαχιλί ισλαμντίρ» (ισλαμικό ίδρυμα), σε κάθε τουρκικό κτίριο. [Παρόμοια σημάδια σε σπίτια Ελλήνων, αυτήν την φορά, είχαν τοποθετήσει και τον Σεπτέμβριο του 1955 στην Κωνσταντινούπολη, κατά τις γνωστές θηριωδίες τους].
Φέτος ο εορτασμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο που επιτάσσει η πανδημία του κοροναϊού, με αυστηρά μέτρα προστασίας και αποφυγή του συνωστισμού, όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος.
Ο Ερντογάν σε παραλήρημα: Εισβολείς οι Έλληνες
Στο μήνυμα προς τον λαό του για την Γιορτή της Νίκης, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε: «Δεν είναι τυχαίο που αυτοί που θέλουν να μας αποκλείσουν από την Ανατολική Μεσόγειο, είναι οι ίδιοι που προσπάθησαν να εισβάλουν στη χώρα μας πριν από έναν αιώνα. Όπως ακριβώς το έθνος μας μας οδήγησε στον απελευθερωτικό αγώνα ανεξαρτησίας παρόλη τη φτώχεια και την αδυναμία του, έτσι και σημερα, στη Γαλάζια Πατρίδα, το έθνος μας δεν θα διστάσει να αποτρέψει την αισιοδοξία τους και τις κινήσεις τους που απορρέουν από τη συνθήκη των Σεβρών».
Σήμερα, κατά την επίσκεψη του στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα επιτεύγματα μας σε διάφορους τομείς είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας και τα συμφέροντα της χώρας μας. Ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα δεχθούμε απειλές και εκβιασμούς. Θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των διμερών συμφωνιών».
Βίντεο-προπαγάνδα στον τουρκικό στρατό για την νίκη ενάντια στους Έλληνες το 1922
«Ενέσεις» κάνει η τουρκική ηγεσία στον στρατό της χώρας, έχοντας βάλει φωτιά τόσο στην μονταζιέρα όσο και σε προπαγανδιστικούς μηχανισμούς προκειμένου να ανυψωθεί το ηθικό πολιτών και στρατιωτών.
Χαρακτηριστικό το τελευταίο βίντεο που κυκλοφόρησε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας στο οποίο απεικονίζονται Τούρκοι στρατιώτες να τραγουδούν εμψυχωτικά τραγούδια, να κάνουν… χορευτικές κινήσεις και να προειδοποιούν για επίθεση.
Την ίδια ώρα στο βίντεο φιλοξενούνται στιγμιότυπα από ασκήσεις, βομβαρδισμούς κ.α. σε μία προσπάθεια να διαφανεί η ισχύς του τουρκικού στρατεύματος
Δείτε το βίντεο
Μετάφραση του συνοδευτικού κειμένου του βίντεο:
«Εκτός αν κοιτάξετε την πατρίδα μου και τραβήξετε το σπαθί,
Είμαστε Τούρκοι στρατιώτες που δεν τραβούν σπαθί.
Αφήστε τους στρατώνες ακόμη και μπροστά
Είμαστε Τούρκοι στρατιώτες που δεν είναι καταραμένοι».
Η ημέρα δημοσιοποίησης του βίντεο δεν είναι τυχαία, καθώς την 30η Αυγούστου οι Τούρκοι γιορτάζουν την νίκη στην μάχη του Τουμπλού Μπουνάρ απέναντι στον ελληνικό στρατό το 1922. Με την ήττα αυτή, το ελληνικό στράτευμα εγκατέλειψε την Μικρά Ασία σηματοδοτώντας αυτό που στην Ελλάδα ονομάζουμε «Μικρασιατική Καταστροφή».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης: