Κορονοϊός: Ολοταχώς για lockdown αν... - Στο «κόκκινο» η Αττική, ανησυχούν οι επιστήμονες

Κορονοϊός - Όλες οι Ειδήσεις: Στα ύψη βρίσκεται η ανησυχία των επιστημόνων για την έκρηξη των κρουσμάτων στην Αττική η οποία έχει οδηγήσει και σε αύξηση των εισαγόμενων στις ΜΕΘ. Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι είναι ακόμα και το lockdown τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Κορονοϊός: Ολοταχώς για lockdown αν... - Στο «κόκκινο» η Αττική, ανησυχούν οι επιστήμονες
INTIME
4'

Με την Αττική να χτυπάει για άλλη μια φορά «κόκκινο» και να είναι… πρωτεύουσα των κρουσμάτων, ο Νίκος Σύψας ξεκαθάρισε ότι «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ιδιαίτερα στην Αττική, αναμφίβολα θα έχουμε lockdown, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».

Όπως αποκάλυψε ο λοιμωξιολόγος στον ΑΝΤ1, αν τα νέα μέτρα που ελήφθησαν και ισχύουν από χθες δεν αποδώσουν τότε η επιτροπή θα συστήσει την επιβολή νέου lockdown. Αυτό μάλιστα θα γίνει άμεσα, μέσα σε δέκα μέρες δηλαδή, καθώς οι επιστήμονες φοβούνται πως το εθνικό σύστημα υγείας θα επιβαρυνθεί απίστευτα και η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη τους μήνες που έρχονται.

«Θα δώσουμε ένα περιθώριο δέκα ημερών για να δούμε αν αποδίδουν τα μέτρα. Αν δε συμβεί αυτό, τότε θα προχωρήσουμε στο μέτρο του περιορισμού της κίνησης», είπε ο κ. Σύψας. Ο κ. Σύψας εξήγησε πως το νέο lockdown θα είναι μικρής διάρκειας, ενδεχομένως μιας εβδομάδας, και πιθανόν να είναι τοπικό και να αφορά μόνο την Αττική, όπου η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά.

«Αυτή τη στιγμή η ανοδική τάση της επιδημίας είναι πολύ έντονη και φαίνεται από τον αριθμό των διασωληνώσεων. Αν αφήσουμε την κατάσταση αυτή να συνεχίζεται χωρίς να πάρουμε δραστικά μέτρα ενδεχομένως θα πιεστούμε πάρα πολύ άσχημα στο σύστημα υγείας», είπε ο κ. Σύψας.

Όσον αφορά στα σχολεία που ήδη είναι κλειστά λόγω κρουσμάτων κορονοϊού ο καθηγητής σημείωσε πως το πρόβλημα είναι πως οι εκπαιδευτικοί είναι η ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο γιατί κινείται στην κοινωνία.

Γώγος: Αν δεν μειωθούν τα κρούσματα, τα μέτρα θα επεκταθούν

Για τα νέα μέτρα που πάρθηκαν λόγω αύξησης των κρουσμάτων, τη χρήση μάσκας και το ενδεχόμενο επιπρόσθετων μέτρων σε περίπτωση που ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξευτεί μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος ξεκίνησε από τις λαϊκές αγορές λέγοντας πως τα νέα μέτρα επιβάλλουν την αύξηση των αποστάσεων μεταξύ των πάγκων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας. «Με τις μάσκες προστατεύει ο ένας τον άλλο», είπε χαρακτηριστικά.

Αστυνόμευση δεν μπορεί να υπάρξει σε κάθε πάγκο, επομένως ο καθένας πρέπει να φροντίζει για την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και την αποφυγή συνωστισμού, υποστήριξε.

Για τα ΜΜΜ τόνισε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση και πως πρέπει να αυξηθούν τα δρομολόγια με καινούρια λεωφορεία και περισσότερους οδηγούς. «Η μάσκα βοηθάει (στα λεωφορεία), αλλά χρειάζονται και αποστάσεις», σχολίασε.

Μίλησε για την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση λέγοντας πως είναι ένα απόκτημα και πως εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως μέθοδος αποφυγής συγχρωτισμού.

Για τα σχολεία, υποστήριξε πως τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί δεν προέρχονται από διασπορά μέσα στο κτίριο, έρχονται από έξω. Επομένως, και επειδή είναι αρχή ακόμα, υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία και προσοχή.

Σε περίπτωση κρουσμάτων, η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Πρέπει ο υπεύθυνος του σχολείου να επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο της εκπαίδευσης και τον υπεύθυνο της δημόσιας υγείας στην περιφέρεια και να συναποφασίσουν με τη βοήθεια των ειδικών.

Για τη χρήση μάσκας, τόνισε πως μας προστατεύει από τα ασυμπτωματικά άτομα και πως δε δημιουργεί προβλήματα σε ανθρώπους χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Τέλος, εκτίμησε πως ο αριθμός των κρουσμάτων δε θα γίνει τετραψήφιος, ωστόσο αν τα κρούσματα δεν αρχίσουν να πέφτουν, τα μέτρα θα επεκτείνονται.

Παραμένουν στο τραπέζι οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για πιο αυστηρά μέτρα

Παράλληλα δύο είναι τα μέτρα, των οποίων η αυστηροποίηση εξετάζεται πολύ σοβαρά από την κυβέρνηση. Το πρώτο αφορά στην αναστολή της λειτουργίας των χειμερινών θεάτρων και κινηματογράφων επ’αόριστον. Κάτι που είχαν ζητήσει εξ αρχής οι λοιμωξιολόγοι αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις εισηγήσεις καλλιτεχνών αλλά και της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, επέλεξε τη μείωση της πληρότητας και την εφαρμογή αυστηρών κανόνων υγιεινής. Το δεύτερο μέτρο που παραμένει «ανοιχτό» έως το τέλος του μήνα, είναι ο αριθμός των ατόμων στις κοινωνικές εκδηλώσεις που παρά την εισήγηση για τη μείωσή τους κατά 20 ή 30, έμειναν στα 50.

Επίσης πονοκέφαλο για την κυβέρνηση συνεχίζει να αποτελεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που ενώ οι γιατροί ζητούν το αυτονόητο, να μειωθεί ο αριθμός των επιβατών μέσω της αύξησης των δρομολογίων, οι προσπάθειες που έγιναν, έπεσαν στο κενό. Ωστόσο, η λύση που προκρίθηκε, ήταν το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στις 10π.μ. ώστε να αποφευχθεί ο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Ιανός»: Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «μάτι» του μεσογειακού κυκλώνα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή