Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια - Στόλντενμπεργκ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.  

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια - Στόλντενμπεργκ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο
ASSOCIATED PRESS
3'

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις διεργασίες για την θέσπιση ενός μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης.

Κατά τη συνομιλία, διαπιστώθηκε πρόοδος επί ορισμένων πτυχών του εν λόγω δυνητικού μηχανισμού, ενώ θα υπάρξει νέα συνάντηση στρατιωτικών κλιμακιών Ελλάδας-Τουρκίας με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Ένα βήμα πριν τις διερευνητικές

«Κλείδωσε» η διαδικασία επανέναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο χώρες έχουν φτάσει σε συμφωνία ώστε οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Μέρκελ Γιαν Χέκερ κατέληξαν στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, οι οποίες –σύμφωνα με ελληνικές πηγές– αφορούν στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τις οποίες ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη είχε περιορίσει στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα. Έχει σημασία να σημειωθεί ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει πει άλλα για την ατζέντα των διαπραγματεύσεων.

Με τα νέα δεδομένα δεν αναμένεται στην Σύνοδο Κορυφής να αποφασιστούν κυρώσεις για την Τουρκία. Ειδικά από την στιγμή που θα έχει ανακοινωθεί η επανέναρξη των διερευνητικών και θα έχει οριστεί το ραντεβού των δύο αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη. Ο Νίκος Δένδιας, από την Τσεχία, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν ζητά την επιβολή κυρώσεων στην Σύνοδο Κορυφής –από την στιγμή που έχει ανοίξει ο δρόμος της διπλωματίας και συνεχίζεται η αποκλιμάκωση από πλευράς Άγκυρας- αλλά, επιθυμεί να υπάρχει στο τραπέζι του Συμβουλίου ο κατάλογος με τις κυρώσεις, ώστε να είναι ξεκάθαρο ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία επαναφέρει την ένταση στο Αιγαίο.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε: «Ζητάμε όμως από τους φίλους και εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπάρξει μία προετοιμασία μίας λίστας κυρώσεων, οι οποίες δεν επιθυμούμε να επιβληθούν τώρα στην Τουρκία, αλλά να υπάρχουν εκεί για να επιδειχθεί τι θα συμβεί εάν η Τουρκία –κάτι που εμείς απευχόμαστε– επανέλθει στην λογική των παράνομων ενεργειών».

Αν και η Άγκυρα μιλάει για διάλογο, με μία νέα Navtex που αφορά περιοχή μεταξύ του κόλπου της Φώκαιας και της θάλασσας νότια της Λέσβου, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά, στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου. Επίσης στέλνει το σεισμογραφικό πλοίο Barbaros σε θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Κύπρου. Η τουρκική αντιπολίτευση, πάντως, κατηγορεί τον Ταγίπ Ερντογάν για υποχωρητικότητα, ειδικά μετά την απόσυρση του Oruc Reis.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κυκλώνας «Ιανός»: Η φονική κακοκαιρία σαρώνει την Ελλάδα - Δύο νεκροί σε Φάρσαλα-Καρδίτσα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή