ΑΝΑΛΥΣΗ NEWSBOMB.GR
Lockdown: Γιατί ο Μητσοτάκης δεν... πάτησε το κουμπί - Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι
Ως το «έσχατο των μηνυμάτων» χαρακτήριζαν ορισμένοι κυβερνητικοί το απόγευμα της Πέμπτης, όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενους στους πολίτες. Πώς «κάηκε» το lockdown, πώς, πότε και γιατί θα ξαναπέσει στο τραπέζι.
Εάν μπορούμε να συνοψίσουμε σε μία φράση το μήνυμα του πρωθυπουργού, αυτή θα ήταν «αυτοπροστασία ή καραντίνα». Ενώ λοιπόν τα προηγούμενα 24ωρα τα σενάρια για lockdown στην Αττική, τα οποία συντηρούσαν και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, έδιναν και έπαιρναν, λίγες ώρες πριν το μήνυμα του πρωθυπουργού, είχε γίνει σαφές πως η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μην… πατήσει το κουμπί.
Οι λόγοι είναι δύο. Αφενός, όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης, το σύστημα υγείας δεν έχει υποστεί τέτοια πίεση που να απαιτούνται τόσο δραστικά μέτρα, ενώ αφετέρου, ακόμη κι αν υπάρχουν οι πόροι για να στηριχθεί μία τέτοια απόφαση, η ζημιά στην Οικονομία θα ήταν πολύ μεγάλη, με δεδομένο πως στην Αττική μένει το 50% του πληθυσμού της χώρας.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr, παρόμοια είναι και η άποψη των μελών της επιτροπής υγείας την οποία συμβουλεύεται ο πρωθυπουργός, επικεφαλής της οποίας είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας. «Ο κ. Τσιόδρας συμμετέχει στις συνεδριάσεις, εκφράζει την άποψή του και ο πρωθυπουργός τον εμπιστεύεται», μεταφέρει στο Newsbomb.gr ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας.
Πώς φτάσαμε στο μήνυμα Μητσοτάκη
Η κυβέρνηση προετοιμαζόταν για παν ενδεχόμενο εδώ και πολύ καιρό, και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες που η κατάσταση στην Αττική ήταν εμφανώς πιεστική. Είχε λοιπόν συζητήσει με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων κάθε ενδεχόμενο. Ένα τοπικό lockdown ήταν μέσα στις επιλογές που είχαν πέσει στο τραπέζι. Άλλωστε αυτό είχε ειπωθεί και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σε συνεντεύξεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς.
Οι συζητήσεις, που όντως είχαν γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, έθεταν έναν ορίζοντα για την λήψη νέων μέτρων κατά τη διάδοσης του κορονοϊού στην Αττική, την ερχόμενη εβδομάδα με πιθανή ημέρα ανακοίνωσης την ερχόμενη Παρασκευή.
Ο σχεδιασμός άλλωστε ήταν φανερό πως είχε προχωρήσει και η Πολιτεία ήταν έτοιμη. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημείωνε πως η Οικονομία θα αντέξει και πως έχουν διασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι, ενώ είχε ήδη προχωρήσει ο σχεδιασμός προκειμένου οι πολίτες να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για τα μέτρα που θα ισχύουν στην περιοχή τους.
Ωστόσο, τελικά, το σενάριο δεν τέθηκε προς το παρόν, σε εφαρμογή για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Άλλωστε όπως φάνηκε από την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, επικρατεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας.
«Θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει τα 1.600 κρούσματα ημερησίως», είπε ο κ. Πέτσας, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων αλλά χάρις στα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουμε σταθεροποιηθεί στα 350 κρούσματα.
«Η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα να μην οδηγεί σε εφησυχασμό, είπε και είπε ακόμα ότι τα μέτρα καθορίζονται από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων. Τα κρούσματα παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον Ιούλιο έχουν σταθεροποιηθεί αλλά είναι υψηλά ειδικά στην Αττική. Για να αποφύγουμε πιο σκληρά μέτρα πρέπει να ακολουθήσουμε όσα έχουν αποφασιστεί. Μάσκες σε κλειστούς χώρους και σε μέσα μαζικής μεταφοράς», είπε.
Τα νέα μέτρα πριν το lockdown
Όπως ακούγεται τις τελευταίες ημέρες, υπάρχουν μια σειρά από νέα μέτρα τα οποία είναι έτοιμα να επιβληθούν, πριν παρθεί η απόφαση για lockdown στην Αττική.
Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ανάμεσα σε αυτά που εξετάζονται είναι τέσσερα:
- η χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους
- ο περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί, διάστημα κατά το οποίο η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο με sms
- η επαναφορά του sms για τις μετακινήσεις των άνω των 65
- η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός των νέων σε πλατείες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Ξεπερνούν τις 200 οι καταλήψεις στα σχολεία: Ανησυχία για την τήρηση των μέτρων προστασίας