Υβριδικός πόλεμος στα σύνορα: Η απειλή των τουρκικών drones και ο κίνδυνος προβοκάτσιας
Πριν από ακριβώς ένα μήνα, στις 29 Αυγούστου 2020, μετά τα γεγονότα που είχαν σημειωθεί στη Χάλκη - όπου οι Τούρκοι είχαν εμποδίσει ελληνική επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης, τυφλώνοντας μάλιστα με λέιζερ τον Έλληνα χειριστή του ελικοπτέρου - είχαμε επισημάνει πως το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης, με στόχο να σύρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δικούς του όρους.
Για την επίτευξη των στόχων της, η Τουρκία χρησιμοποιεί κάθε πρόσφορο μέσον, από την άσκηση ψυχολογικής πίεσης, τους εκβιασμούς, τον εκφοβισμό και την απειλή πολέμου, ως την ωμή χρήση βίας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα μάλιστα, το καθεστώς Ερντογάν φαίνεται να προωθεί, πέρα από όλα τα άλλα, και νέες τακτικές υβριδικού πολέμου προκειμένου να επιτύχει τις επιδιώξεις του.
Το προσπάθησε ανεπιτυχώς τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο, όπου με πολιορκητικό κριό εξαθλιωμένους μετανάστες επιχείρησε εισβολή στην Ελλάδα και δημιουργία συνθηκών αποσταθεροποίησης στα σύνορα. Η άμεση, δυναμική και αποφασιστική απάντηση που έλαβε από την Ελληνική Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις ανέτρεψε τα σχέδια του καθεστώτος, το οποίο ωστόσο έθεσε σε εφαρμογή νέες τακτικές προκλήσεων.
Μια από αυτές ήταν και η εμφάνιση drones πάνω από τη συνοριογραμμή ή ακόμα και μέσα από αυτή, πάνω από ελληνικά εδάφη στον Έβρο. Η αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων φυσικά ήταν άμεση, με ορισμένα από τα τουρκικά ελικοπτεράκια να μην γυρίζουν ποτέ στον χειριστή τους.
Αλλά και στο ανατολικό Αιγαίο, έχουν καταγραφεί drones να πετούν από τα τουρκικά παράλια προς τα ακριτικά νησιά της Ελλάδας, ενώ ψαράδες των νησιών μας έχουν παρατηρήσει πως ορισμένα από αυτά «σηκώνονται» ακόμα και από εμπορικά πλοία που πλέουν στο Αιγαίο. Κάτι ανάλογο έγινε και το Σάββατο (26.09) στο Καστελόριζο, όπου ένα drone πέταξε πάνω από το λιμάνι του ακριτικού νησιού και άρχισε να παίζει από τη ηχεία του τουρκικά εμβατήρια και σειρήνες πολέμου. Η υπόθεση προκάλεσε συναγερμό στις ελληνικές Αρχές, με την Ελληνική Αστυνομία και την ΕΥΠ να αναζητούν τους υπαίτιους και το υπουργείο Εξωτερικών να ζητά την καταδίκη τους από την πλευρά της Τουρκίας.
Γιατί δεν τα καταρρίπτουμε;
Ο στόχος και η αποστολή των drones είναι να καταγράψουν τις ελληνικές θέσεις, τις κινήσεις του ελληνικού Στρατού, του Λιμενικού και των δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού. Αναρωτιόμαστε φυσικά όλοι, «μα, γιατί δεν του ρίχνουν μία βολή να το κατεβάσουν;» Η αλήθεια είναι πως το να ρίξεις ένα drone είναι το πλέον εύκολο. Το δύσκολο είναι να το εντοπίσεις, καθώς πρόκειται για συσκευές με μικρό όγκο και κατά συνέπεια με μικρό στίγμα. Ωστόσο η τεχνολογία ήδη έχει αναπτύξει ειδικά ραντάρ για drones τα οποία έχουν τη δυνατότητα να τα εντοπίζουν, ακόμα και όταν αυτά πετούν πολύ χαμηλά. Το ζήτημα απασχολεί έντονα την Ελληνική Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες ήδη έχουν λάβει μια σειρά μέτρων αντιμετώπισης των drones, κυρίως στις ακριτικές περιοχές.
Ποια είναι λοιπόν η επόμενη κίνηση, αν το εντοπίσεις; Η απάντηση είναι πως δεν είναι απαραίτητο να το καταρρίψει κάποιος. Μπορεί μέσω παρεμβολών να το αχρηστεύσει, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα «χακαρίσματος» ώστε να πέσει στα χέρια μας.
Επαγρύπνηση και άμεση λήψη αποφάσεων
Μπορεί οι Τούρκοι να έχουν φορέσει τη μάσκα του… ειρηνοποιού, ωστόσο όλοι γνωρίζουν πως σε αυτή την ηγεσία δεν μπορείς να έχεις καμία απολύτως εμπιστοσύνη.
Η «οσμή προβοκάτσιας» έχει καλύψει πλέον όλο το ανατολικό Αιγαίο, με τους Τούρκους να αναζητούν τρόπους για να δημιουργήσουν ένταση, με βασικό στόχο να θίξουν την ελληνική κυριαρχία. Η πτήση του drone πάνω από το Κατσελόριζο αποτέλεσε και την αφορμή για να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα μέτρα ασφαλείας, με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να δίνει εντολή για να καταγράφονται τα πάντα γύρω από τα ακριτικά νησιά. Για ό,τι πλέει και ό,τι πετάει να δίνεται λεπτομερής αναφορά, ενώ οι ύποπτες κινήσεις να μεταφέρονται άμεσα στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Οι εντολές προς τις ακριτικές Μονάδες είναι σαφείς και πολύ συγκεκριμένες.
Απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση, άμεση ετοιμότητα και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων. Περιθώρια για αδράνεια δεν υπάρχουν καμία στιγμή. Μια απλή πληροφορία μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης: