«Πρωτόκολλα του Βερολίνου»: Έτσι «τορπίλισε» ο Ερντογάν τον διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας
Το «Βήμα της Κυριακής» έφερε στο φως της δημοσιότητας τα «Πρωτόκολλα του Βερολίνου». Το πρώτο από αυτά, το υπέγραψαν στις 13 Ιουλίου η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, με τον σύμβουλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.
Σε αυτή τη συνάντηση, τρεις ημέρες μετά την υπογραφή του διατάγματος από τον Τούρκο πρόεδρο για τη μετατροπή της «Αγιά Σοφιάς» σε τζαμί, οι δυο πλευρές συζήτησαν και συμφώνησαν πως στο πλαίσιο του διαλόγου μπορεί να μπει η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και η οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έγινε και δεύτερη προσπάθεια προσέγγισης Αθήνας και Άγκυρας στις 18 Σεπτεμβρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης εκπροσώπων Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας (Σουρανή, Καλίν και Χέκερ αντίστοιχα) από την οποία προέκυψε και δεύτερο «Πρωτόκολλο του Βερολίνου». Σε αυτό οι δυο χώρες θα δεσμεύονταν για ειρηνική επίλυση των διαφορών τους με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Τόσο στο «Πρωτόκολλο» του Ιουλίου, όσο και σε αυτό του Σεπτεμβρίου, ήταν καθοριστικής σημασίας η εργασία και των δυο χωρών για την καλλιέργεια ενός ευνοϊκού κλίματος έτσι ώστε να μπορέσουν να γίνουν συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και στη συνέχεια πολιτικές διαβουλεύσεις ως το τέλος του 2020.
Αμφότερες οι προσπάθειες «τορπιλίστηκαν» από τις επιδιώξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Λίγες ημέρες μετά το πρώτο «Πρωτόκολλο του Βερολίνου» η Τουρκία εξέδωσε παράνομη NAVTEX και έστειλε το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σκηνικό που επαναλήφθηκε πρόσφατα με το τουρκικό ερευνητικό συνοδεία πολεμικών πλοίων να επιχειρεί και πάλι μετά από νέα έκδοση αντίστοιχα παράνομης NAVTEX από πλευράς της Άγκυρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Ρένα Κουβελιώτη: Η δημοσιογράφος σπάει τη σιωπή της - Το σοβαρό πρόβλημα υγείας