Ερσίν Τατάρ: Οι πρώτες εμπρηστικές δηλώσεις του - Τι σημαίνει η εκλογή του στα Κατεχόμενα
«Tείνω χείρα ειρήνης, χείρα φιλίας προς τον ελληνοκυπριακό λαό. Είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι και να οδηγήσω σε αποτέλεσμα το Κυπριακό στη βάση των πραγματικοτήτων. Πιστεύω ότι η κατάληξη του Κυπριακού σε αποτέλεσμα, θα εξασφαλίσει μεγάλο όφελος στην περιοχή μας, θα καταστεί παράδειγμα για τη διεθνή κοινότητα και θα είναι ωφέλιμο για τους δύο λαούς και τα δύο κράτη. Πιστεύω ειλικρινά ότι μαζί με την κατάληξη του Κυπριακού σε αποτέλεσμα, θα αναπτυχθούν οι σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας», δήλωσε ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Δεν θα είναι δύσκολο να καθίσουμε στο τραπέζι και να φτάσουμε σε μια συμφωνία, αν οι Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες φίλοι μας διαβάσουν σωστά τις στρατηγικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες λαμβάνοντας υπόψη το μέλλον. Αν δεν το κάνουν αυτό και συνεχίσουν την αδιάλλακτη στάση τους, να ξέρουν ότι δεν θα παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα και θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα του λαού μας» υποστήριξε ο κ. Τατάρ, μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος.
Τέλος, απευθυνόμενος προς τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ σημείωσε: «Να είστε δίκαιοι. Ο τουρκοκυπριακός λαός ουδέποτε θα παραιτηθεί από το να διοικεί τον εαυτό του, από την κυριαρχία του. Βγείτε πλέον από τα καλούπια. Σκεφτείτε διαφορετικά. Ο δρόμος που ακολουθήσατε μέχρι σήμερα δεν διασφάλισε την επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο, αντιθέτως την εμπόδισε. Εγώ και η ομάδα μου είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί σας. Αρκεί να μην παραγνωρίζετε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».
Ο νέος ηγέτης της τουρκοκυπριακής πλευράς βρίσκεται σε διαδικασία σχηματισμού νέου «κυβερνητικού» σχήματος.
Τι σημαίνει η εκλογή του Τατάρ
Μετά από 43 χρόνια, πολλά διαπραγματευτικά «ναυάγια» και την απόρριψη του σχεδίου Ανάν σε δημοψήφισμα το 2004, στο βόρειο τμήμα του νησιού αναδεικνύεται επικεφαλής ένας πολιτικός που απορρίπτει την προοπτική της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και κάνει ανοικτά λόγο για λύση «δύο κρατών». Αυτή είναι η σημαντικότερη διάσταση της εκλογής του Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα της Κύπρου.
Ποιος είναι ο Ερσίν Τατάρ
Με αυτά τα δεδομένα, ο Ερσίν Τατάρ μπορεί να χαρακτηριστεί «αχυράνθρωπος» του Ταγίπ Ερντογάν αφού θέλει να προωθήσει στο έπακρο τα συμφέροντα της Άγκυρας στο νησί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άνοιγμα των Βαρωσίων που καταδικάστηκε από την διεθνή κοινότητα αλλά αποθεώθηκε από την Τουρκία.
O Ερσίν Τατάρ, γεννήθηκε το 1960 στη Λευκωσία, λίγες μόλις ημέρες μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πατέρας του, Ρουστέμ Τατάρ, ήταν γνωστός επιχειρηματίας και πολιτικός με στενές σχέσεις και συνεργασία με την εθνικιστική ηγεσία των τουρκοκυπρίων. Το όνομα του Ρουστέμ Τατάρ ενεπλάκη και σε φάκελο-υπόθεση διαφθοράς που απασχόλησε τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης της περιόδου.
Μέχρι το 1974 ο κ. Τατάρ σπούδαζε στην Αγγλική Σχολή της Λευκωσίας την οποία εγκατέλειψε μετά την de facto διχοτόμηση του νησιού. Στην συνέχεια, ο κ. Τατάρ φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ από το οποίο αποφοίτησε το 1982.
Τη δεκαετία του 1990, ο κ. Τατάρ εργάστηκε σε διάφορες τουρκικές εταιρίες, ενώ το 1996 προχώρησε στην ίδρυση του πρώτου ιδιωτικού τουρκοκυπριακού καναλιού «Kanal T».
Ο Τατάρ ξεκίνησε να ασχολείται με την πολιτική στα τέλη της δεκαετίας του 2000, όταν και βρέθηκε να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του «υπουργού Οικονομικών» στα Κατεχόμενα. Το 2018 έγινε «πρωθυπουργός» ενώ στα τέλη του η συγκεκριμένη «κυβέρνηση» διαλύθηκε.
Τι σημαίνει η νίκη του
Ο Ερσίν Τατάρ υιοθετεί πλήρως τις θέσεις της Άγκυρας για διχοτόμηση της Άγκυρας που θα της επιτρέψει να «πατήσει πόδι» στη Μεγαλόνησο ελέγχοντας ένα προτεκτοράτο στο βόρειο άκρο της Κύπρου το οποίο και θα εξυπηρετεί τις επιταγές του Ταγίπ Ερντογάν.
Η νέα αυτή επιδίωξη από πλευράς Τουρκοκυπρίων απορρίπτει τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και κατευθύνεται είτε προς την συνομοσπονδία ή την λύση των δύο κρατών. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως και οι δύο αυτές επιλογές συμφέρουν την Τουρκία από την στιγμή που ο πληθυσμός στα Κατεχόμενα είναι πολύ μικρότερος από αυτόν της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πλέον ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα καλέσει τα ενδιαφερόμενα μέρη σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. Αν ο Τατάρ και η Άγκυρα επιμείνουν στη θέση περί απόρριψης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, θα επιδιώξουν λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας, πιθανότατα χωρίς εδαφικές αλλαγές.
Η θέση αυτή θα δημιουργήσει νέα αδιέξοδα, καθώς κανείς Ελληνοκύπριος ηγέτης δεν μπορεί να την αποδεχθεί. Ο χρόνος, για άλλη μια φορά, θα κυλήσει υπέρ της Άγκυρας, καθώς τα τετελεσμένα και οι επιδιώξεις της στο νησί θα εδραιώνονται.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Oruc Reis: Μια ανάσα από το Καστελόριζο - Θρίλερ με την πορεία του