Σε τρεις εκδόσεις η «Ευρώ-Κορβέτα» - Τι περιμένει η Ελλάδα
Συντονιστής του προγράμματος «European Patrol Corvette» (EPC), είναι η Ιταλία με την Ελλάδα να συμμετέχει μαζί με τη γειτονική χώρα, τη Γαλλία και την Ισπανία στο εν λόγω πρότζεκτ.
Ο στόχος είναι να σχεδιαστεί και να αναπτυχθεί μια νέα κατηγορία στρατιωτικού πλοίου, η «Ευρώ-Κορβέτα», το οποίο θα επιτρέπει τη φιλοξενία πολλών συστημάτων και ωφέλιμων φορτίων, προκειμένου να επιτευχθεί, με μια αρθρωτή και ευέλικτη προσέγγιση, ένας μεγάλος αριθμός εργασιών και αποστολών των χωρών της Μεσογείου.
Η χρηματοδότηση του προγράμματος γίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το νέο πλοίο θα αναπτυχθεί σε τρεις εκδόσεις. Αυτό θα συμβεί για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες όλων των χωρών, καθώς διαφέρουν όσα θέλει να επιτύχει η κάθε μια από αυτές στις θάλασσες της Μεσογείου.
Οι τρεις εκδόσεις της Ευρώ – Κορβέτας
- Η έκδοση των αποστολών ναυτικής περιπολίας. Στοχεύει στο να ικανοποιήσει τις ιταλικές και ισπανικές απαιτήσεις.
- Η έκδοση μεγάλης εμβέλειας. Θα ικανοποιεί κυρίως τις γαλλικές απαιτήσεις, που έχουν να κάνουν με υψηλή ταχύτητα πλεύσης του πλοίου
- Η έκδοση μάχης. Αυτή αφορά κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, την Ελλάδα. Θα διαθέτει τη δυνατότητα ευέλικτης, αρθρωτής θωράκισης με σκοπό την προσαρμογή σε νέους όρους σε ό,τι έχει να κάνει με ναυτικές πλατφόρμες και συστήματα μάχης
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα στα ευρωπαϊκά media, οι τελικές απαιτήσεις κάθε χώρας θα γίνουν με κοινό καθορισμό, στη φάση εναρμόνισης του προγράμματος, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (EDA).
Σχετικά με τις ελληνικές απαιτήσεις, αυτές φέρονται να κάνουν λόγο για μια έκδοση της Κορβέτας που θα μπορεί να έχει υψηλή ταχύτητα και να διαθέτει σύστημα πρόωσης CODAD (Combined Diesel And Diesel) εξασφαλίζοντας μέγιστη ταχύτητα 28 κόμβων. Στόχος, προφανώς, είναι να καταφέρει η Ελλάδα να επωφεληθεί πολυεπίπεδα από τη συμμετοχή της στα επιχειρησιακά προγράμματα της PESCO.
Από τη στιγμή που ο ελληνικός αμυντικός προϋπολογισμός είναι υπό πίεση και το κόστος των οπλικών συστημάτων γενικότερα αυξάνεται ταχύτητα, η Ελλάδα μπορεί να «κερδίσει» από την κοινή ανάπτυξη αμυντικού εξοπλισμού με τα υπόλοιπη μέλη της ΕΕ, μέσα από τα προγράμματα ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας που εκπονεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: «Βράζει» η χώρα από τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων - Στο στόχαστρο του ιού οι ηλικίες 18-39