Καστελόριζο: Προειδοποιητική βολή με την τελωνειακή ένωση - Το έξυπνο «όπλο» της ρήτρας απαγόρευσης
Στην προμετωπίδα του, το ηχηρό προσκλητήριο προς τις Βρυξέλλες για εξέταση και ενεργοποίηση ενός εκ των ευρωπαϊκών «όπλων» ισχυρής κρούσης κατά της Άγκυρας, όπως η αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης.
Είναι σαφές ότι η ελληνική αντεπίθεση θα ανεβάσει τα ταχύτητα τα προσεχή εικοσιτετράωρα, και θα ξεδιπλώνονται με την ίδια μεθοδικότητα πιθανώς συντομότερα, άλλα όχι σπασμωδικά, τμήματα του στρατηγικού σχεδιασμού. Επίσης είναι ξεκάθαρο από την προετοιμασία που γίνεται, ότι η Αθήνα μπορεί να υπενθυμίσει ή να προτείνει προς την ευρωπαϊκή ηγεσία, κι άλλες επιλογές που είναι διαθέσιμες ή μπορεί μπουν πάνω στο τραπέζι.
Οι αλλαγές στην Τελωνειακή Ένωση θα «κόψουν» το ευρωπαϊκό «οξυγόνο» προς την αναιμική τουρκική οικονομία, καταφέρνοντας ένα σημαντικό χτύπημα στην αχίλλειο πτέρνα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το Λευκό Παλάτι γεμίζει, εξαιτίας αυτής της «υβριδικής» συμφωνίας, τον «κουμπαρά» του με περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια ευρώ, μόνο από τις αδασμολόγητες και με λιγοστούς περιορισμούς, εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.
Στις μπίζνες δισεκατομμυρίων με την Ευρώπη, ο Τούρκος Πρόεδρος, έχει δημιουργήσει μια δαιδαλώδη αλλά τόσο ευανάγνωστη διαδρομή, μέσω της οποίας σημαντικό μέρος αυτών των χρημάτων επιστρέφουν στα ευρωπαϊκά πορτοφόλια με τα εξοπλιστικά συμβόλαια. Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέδειξε το τεστ αξιοπιστίας που αποτελεί και για την ίδια την Ευρώπη η στάση της έναντι των τουρκικών προκλήσεων σε βάρος της ελληνικής και της κυπριακής κυριαρχίας.
Το ρουα-ματ του πρωθυπουργού, έγινε με την παρουσίαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, της δυνατότητας για επιβολή ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων σε βάρος της Τουρκίας. «Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι σε δύο κράτη τα οποία δοκιμάζονται από τέτοιες απειλές θα ήταν μία πρωτοβουλία ευρωπαϊκή ή ενδεχομένως πρωτοβουλίες σε επίπεδο κρατών-μελών της Ευρώπης, που να μην επιτρέπουν πια την πώληση όπλων στην Τουρκία», είχε αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός μάλιστα είχε υπενθυμίσει προς τους ευρωπαίους ηγέτες ότι: «άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ».
Φαίνεται πάντως ότι προς αυτήν την κατεύθυνση και με δεδομένο ότι της θετικής ανταπόκρισης που έτυχε η παρέμβαση του πρωθυπουργού, υπερτερεί προς ώρας η απροθυμία των ευρωπαίων αντισυμβαλλόμενων να παγώσουν τα στρατιωτικά deal τους με τον Ερντογάν, με τον υπάρχουν κι άλλες επιλογές. Τέτοια θεωρείται η αυστηρή ρήτρα απαγόρευσης χρήσης ευρωπαϊκών όπλων από την Τουρκία εναντίον κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα όπλο, για το οποίο κατά πληροφορίες φέρεται να υφίσταται μια πρωτόλεια νομική βάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε κάθε περίπτωση το βήμα της τριμερούς με Κύπρο και Αίγυπτο που φιλοξενείται σήμερα στη Λευκωσία, θα αξιοποιηθεί από τον πρωθυπουργό ο οποίος θα εκπέμψει στοχευμένα μηνύματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr