Πλησιάζει η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο - Ποια τα επόμενα βήματα της Αθήνας

Με σταθερά αλλά και γοργά βήματα προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και τα στελέχη του διπλωματικού σώματος προκειμένου να συνεχίσει το θετικό δεδικασμένο του «ξεκαθαρίσαματος» των εκκρεμοτήτων όπως οι ΑΟΖ και τα χωρικά μας ύδατα.
4'

Βασικός παράγοντας στην εξίσωση είναι η Τουρκία και η προκλητικότητά της η οποία ξεκίνησε με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και φτάνει -προς το παρόν- στις έρευνες επί ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στο πλαίσιο, όμως, αυτό η Αθήνα έχει δείξει πως είναι διατεθειμένη πλέον να ξεκλειδώσει διαπραγματεύσεις και να ξεπεράσει εμπόδια του παρελθόντος που άφηναν διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες να «βαλτώνουν» επί δεκαετίες.

Η αρχή έγινε με την Ιταλία και την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και εν συνεχειά με την τμηματική οριοθέτηση με την Αίγυπτο. Μία οριοθέτηση που παρά το γεγονός έγινε σχεδόν στα μυστικά (υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Δένδιας μετέβη αιφνιδιαστικά στο Κάιρο στις 6 Αυγούστου), το Newsbomb.gr, σας είχε αποκαλύψει ήδη από τις 27 Αυγούστου.

Οι κινήσεις αυτές έχουν επικριτές και υποστηρικτές. Οι μεν τονίζουν πως έγιναν υποχωρήσεις από την Αθήνα γι αυτό και προχώρησαν και οι δε πως ήρθε επιτέλους η ώρα η Ελλάδα να αναλάβει πρωτοβουλίες. Και οι δύο πλευρές ωστόσο συμφωνούν πως η πίεση από την Άγκυρα είναι ασφυκτική και πως η Αθήνα δεν είχε ούτως ή άλλως πολλά περιθώρια για περαιτέρω καθυστερήσεις στην συγκυρία που διανύουμε.

Πρόσω ολοταχώς για τα 12 ναυτικά μίλια

Οι συμφωνίες για την ΑΟΖ έχουν ανοίξει τον δρόμο και για τα επόμενα βήματα που θα κλείσουν εκκρεμότητες και θα επιτρέψουν στην Αθήνα να αναθέσει στο διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας στην επίλυση των διαφορών με την Τουρκία.

Η επέκταση των χωρικών μας υδάτων προαναγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη από βήματος Βουλής και σύμφωνα με τις πληροφορίες η διαδικασία προχωρά γρήγορα. Συγκεκριμένα το προεδρικό διάταγμα που αφορά στο κλείσιμο των κόλπων και τις γραμμές βάσεις έχει ήδη κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένοντας έγκριση προκειμένου να περάσουμε στο επόμενο στάδιο. Αυτό έχει να κάνει με την υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος που θα οδηγήσει και στην κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωριών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Κίνηση αυτή αφορά σε όλη σχεδόν την δυτική πλευρά της χώρας, στο Ιόνιο, από τα Διαπόντια Νησιά μέχρι το ακρωτήρι Ταίναρο νότια της Πελοποννήσου.

Το επόμενο βήμα που έχει ήδη καθοριστεί είναι η παραπομπή των διαφορών Ελλάδας-Αλβανίας στην Χάγη η οποία λογίζεται από τους αναλυτές ως μεγάλη επιτυχία αφού ουσιαστικά εξουδετερώνει την όποια παρεμβολή της Τουρκίας στην γειτονική χώρα. Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία Αθήνας-Τιράνων του 2009 ακυρώθηκε από το ανώτατο την ώρα που η παρέμβαση της Άγκυρας τότε στην διαδικασία θεωρείτο δεδομένη. Για να γίνουν αυτά και να φτάσουμε στο συνυποσχετικό που θα οδηγήσει στη Χάγη θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία χάραξης γραμμών βάσης και κλεισίματος των κόλπων.

Τα επόμενα βήματα

Πηγές της κυβέρνησης μιλώντας στο Newsbomb.gr τονίζουν πως στο ΥΠΕΞ επιθυμούν να κλείσουν τις εκκρεμότητες προς Δυσμάς προκειμένου να στραφεί η χώρα προς Ανατολάς και συγκεκριμένα στην Κρήτη. Προχωρώντας η προαναφερθείσα διαδικασία τα επόμενα βήματα θα αφορούν στις γραμμές βάσεις και κλεισίματος των κόλπων νοτίως της Κρήτης προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επέκταση και εκεί των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο υπάρχει και το ενδεχόμενο οριοθέτησης ΑΟΖ με την Λιβύη, ωστόσο οι εξελίξεις στην βορειοαφρικανική χώρα δεν προσφέρουν ασφαλές έδαφος για προβλέψεις.

Τούτων δοθέντων σύντομα θα έρθει η στιγμή θα πρέπει να ασχοληθεί με το Αιγαίο και την περιοχή ανατολικότερα του Καστελορίζου. Η μέχρι τώρα στρατηγική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια Ελλάδα και Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφού οι συμφωνίες που έχει συνάψει η Αθήνα βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και αναγνωρίζονται από τους συμμάχους ως υποδείγματα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και συνεργασίας μεταξύ χωρών επί ίσοις όροις.

Η κατά μέτωπο συζήτηση είναι αναπόφευκτη ενώ η Αθήνα θέλει ακόμα και την προσφυγή στην Χάγη σε περίπτωση που δεν υπάρχει προοπτική λύσης. Το σίγουρο, ωστόσο είναι πως η Τουρκία θα έχει άποψη για τις εξελίξεις στην περιοχή γιατί κάτι τέτοιο θα ξεκλειδώσει και την διστακτικότητα της Αιγύπτου η οποία ακόμα και εάν προχώρησε σε συμφωνία με την Ελλάδα δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με την Άγκυρα για τις περιοχές που αμφισβητεί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr