Τι κρύβει η επικοινωνία Τσαβούσογλου-Δένδια: Γιατί η Άγκυρα επιχειρεί νέα προσέγγιση με την Αθήνα

Η είδηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ Δένδια και Τσαβούσογλου προκάλεσε έκπληξη στα δημοσιογραφικά γραφεία μιας και οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας εδώ και καιρό είναι «παγωμένες» με ευθύνη της Άγκυρας.

Τι κρύβει η επικοινωνία Τσαβούσογλου-Δένδια: Γιατί η Άγκυρα επιχειρεί νέα προσέγγιση με την Αθήνα
ASSOCIATED PRESS
3'

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του σε μία προσπάθεια επαναπροσέγγισης, ρωτώντας, όπως αποκαλύπτουν οι πληροφορίες πώς θα μπορούσε να υπάρξει συνάντησή τους.

Η απάντηση που έδωσε ο Νίκος Δένδιας ήταν ξεκάθαρη. Ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας ότι όσο συνεχίζονται οι τουρκικές προκλητικές ενεργειες δεν υπάρχει περιθώριο για διάλογο.

Το ερώτημα τώρα που προκύπτει αφορά στις συνθήκες που οδήγησαν τον κ. Τσαβούσογλου να σηκώσει το ακουστικό για να καλέσει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις για την εξέλιξη αυτή, ρόλο έπαιξε η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές που φέρνουν τον Ντόναλντ Τραμπ στη θέση να πρέπει να παραδώσει την εξουσία στον δημοκρατικό αντίπαλό του στις 20 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πολύ καλές διαπροσωπικές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν και είναι πιθανόν η Άγκυρα να θέλει να προλάβει τις εξελίξεις και να δείξει «καλό πρόσωπο» ενόψει των νέων ισορροπιών που μπορεί να διαμορφωθούν στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Από την άλλη ένα ακόμη ενδεχόμενο μπορεί να αφορά την εκ νέου συζήτηση των θεμάτων που άπτονται της τουρκικής προκλητικότητας στις 19 Νοεμβρίου στην προγραμματισμένη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που έχει επιχειρήσει κάτι τέτοιο για να αποφύγει ένα ενδεχόμενο συζήτησης των όποιων κυρώσεων.

Τέλος, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, δεν αποκλείεται η Άγκυρα να επανεξετάζει την στρατηγική της για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το κατά πόσο μπορούν να προωθηθούν τα συμφέροντά της με το Oruc Reis. Εκτός του ότι οι βόλτες του τουρκικού ερευνητικού που συνοδεύεται από πολλά πολεμικά πλοία να αποτελεί μία κοστοβόρα πρακτική, η Άγκυρα βλέπει γύρω της να συνασπίζονται ολοένα και περισσότερες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανόν να αναζητά έναν τρόπο αποκλιμάκωσης δίχως να φανεί στο εσωτερικό πως υπαναχωρεί των εξαγγελιών της.

Σε κάθε περίπτωση με δεδομένο πως η Τουρκία άλλη μία φορά έχει καταφύγει σε αυτά τα «μπρος-πίσω» η Αθήνα παραμένει διστακτική στο να αντιδράσει θετικά επικαλούμενη τις απαιτήσεις της τις οποίες έχει εκφράσει και σε διεθνές επίπεδο. Υπενθυμίζεται πως πριν την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, η Άγκυρα απέσυρε το Oruc Reis για να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων, ωστόσο λίγα 24ωρα μετά έφτασε με νέες NAVTEX μέχρι και στα 8 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

Προς επίρρωσιν της άποψης πως αποτελεί μια θετική είδηση η κίνηση Τσαβούσογλου, αλλά το καλάθι που έχουμε πρέπει να είναι μικρό, έρχονται οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος προωθεί την πολιτική διχοτόμησης και πρόκλησης στην Κύπρο λέγοντας πως θα μεταβεί στα Κατεχόμενα για να κάνει… πικνίκ στα Βαρώσια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καμάλα Χάρις: Ποια είναι η Ελληνίδα φίλη της - Ζωή σαν ταινία για την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
13:55ME TO N & ME TO Σ

690 μέρες κοροϊδίας