Κρήτη: «Φωτιά και ατσάλι» με HAWK και TOR-M1 - Προχωρά το σχέδιο για νησί - «φρούριο»
Να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη στρατηγική θέση της Κρήτης, με στόχο να αυξηθεί η επιχειρησιακή ικανότητα και η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θέλουν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Αθήνα.
Το μεγαλύτερο νησί της χώρας μας βρίσκεται στο χώρο μεταξύ Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου και ενώνει τρεις ηπείρους με τη γεωστρατηγική τοποθεσία της να είναι αδιαμφισβήτητη. Από στρατιωτικής άποψης προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες λόγω της προωθημένης θέσης της νήσου, αποτελώντας την κύρια βάση του ΝΑΤΟ από την οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν πλήθος επιχειρήσεων σε όλο τον άξονα της Βόρειας Αφρικής, αλλά και προς τη Μέση Ανατολή.
Ο ναύσταθμος αλλά και τα πέντε αεροδρόμια (ένα πολιτικό, δύο μεικτά και δύο στρατιωτικά) τα οποία μπορούν να αποτελέσουν επιχειρησιακές βάσεις, καθιστούν το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας ένα εξαιρετικά σημαντικό όπλο για τη χώρα μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η ορεινότητα του νησιού επίσης, το καθιστούν κατάλληλο πεδίο ανάπτυξης αμυντικών όπλων κυρίως αντιαεροπορικών, ενώ η παρουσία μονάδων ειδικών δυνάμεων συμβάλλουν καθοριστικά στη στρατιωτική ισχύ του.
Η επιχειρησιακή αξία της Κρήτης αναδείχθηκε πολύ έντονα και στην πρόσφατη διαρκή κρίση με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κρήτη αποτέλεσε μια προκεχωρημένη βάση, την οποία τα πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να εκτελέσουν την αποστολή τους με μεγαλύτερη ευχέρεια. Επίσης, και για την Πολεμική μας η Κρήτη αποτέλεσε στην ουσία ένα πλωτό αεροπλανοφόρο το οποίο έδωσε τη δυνατότητα στα πολεμικά μας αεροπλάνα να βρίσκονται στην περιοχή των επιχειρήσεων σε ελάχιστο χρόνο.
Θα μπορούσε λοιπόν να εξαχθεί ως συμπέρασμα ότι ο πάντα αποφασιστικός παράγοντας του χρόνου για τις επιχειρήσεις, και ο οποίος στην κρίση του Oruc Reis ήταν πολύ ιδιαίτερος λόγω της μεγάλης διάρκειας της, ήταν αυτός που ανέδειξε ακόμα περισσότερο την επιχειρησιακή αξία της Κρήτης.
Σε αυτό το πλαίσιο, αυτή η κρίση έδωσε την ευκαιρία στο ελληνικό «Πεντάγωνο» να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες που θα αυξήσουν την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει συζητήσει επανειλημμένα με την στρατιωτική ηγεσία, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τους Επιτελείς των τριών Κλάδων την προώθηση ενεργειών για την αναβάθμιση της Κρήτης στο επιχειρησιακό επίπεδο. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός ναυστάθμου στη Σούδα, πλήρους οργανωμένου και λειτουργικού, δηλαδή εφάμιλλου της Σαλαμίνας. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟ - «ΚΟΛΟΣΣΟ» ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Αναβαθμίζονται επίσης οι υποδομές της Πολεμικής Αεροπορίας στο νησί, οι οποίες θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να υποστηρίζουν μεγαλύτερο αριθμό αεροπλάνων όλων των τύπων, καθώς και ελικοπτέρων για την διεξαγωγή διαφόρων τύπων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό οι επιτελείς του Πενταγώνου μελετούν σχέδιο για τη δημιουργία βάσης ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού στην Κρήτη, που θα διαθέτει και εγκαταστάσεις συντήρησης.
Υπενθυμίζεται πως τους τελευταίους μήνες, με ταχύτατες διαδικασίες δημιουργήθηκε και στρατιωτικό φυλάκιο στη Γαύδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Επιτελείς θέλουν η Κρήτη να γίνει το «μάτι» και το «αυτί» των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο από εκεί να ελέγχουν όλη την περιοχή. Γι' αυτόν το λόγο υπάρχει σχεδιασμός για την εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου ραντάρ στην ανατολική Κρήτη.
Οι παραπάνω ενέργειες έχουν ήδη δρομολογηθεί και οι εργασίες που θα απαιτηθούν για την επέκταση των υποδομών, θα ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, και βεβαίως δεν είναι οι μόνες. Η πολιτική βούληση από τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο είναι δεδομένη, ενώ ο Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Φλώρος έχει δεσμευτεί πως το σχέδιο «Κρήτη» θα το πάει… μέχρι τέλους!
Η δύναμη πυρος της Κρήτης αποκαλύφθηκε στο πεδίο βολής
Μία… ιδέα από τη δύναμη πυρός του νησιού αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ημέρες κατά τη διάρκεια των βολών αντιαεροπορικών συστημάτων στο Πεδίο Βολής Κρήτης, που πραγματοποιήθηκαν από τη Δευτέρα 02 έως την Παρασκευή 06 Νοεμβρίου 2020, από Μονάδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και αξιολόγησης τους.
Βολές αντιαεροπορικών συστημάτων στο Πεδίο Βολής Κρήτης από Μονάδες των Ελληνικών
Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν βολές πιστοποίησης Κατευθυνομένων Βλημάτων (Κ/Β) TOR-M1 και OSA-AK καθώς και εκπαιδευτικές βολές Κ/Β ΗAWK, ASRAD και MANPAD (STINGER).
Οι βολές, τις οποίες παρακολούθησαν Έλληνες και ξένοι Αξιωματικοί, εκπλήρωσαν τους αντικειμενικούς σκοπούς που τέθηκαν από το ΓΕΕΘΑ σε ότι αφορά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των εν λόγω αντιαεροπορικών συστημάτων.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Σούπερ μάρκετ: Η λίστα με τα προϊόντα που απαγορεύεται να πωλούν από σήμερα - Όλοι οι ΚΑΔ