Κύπρος – Μαύρα σενάρια: Διχοτόμηση, αναγνωρίσεις για τα Κατεχόμενα ακόμα και προσάρτηση στην Τουρκία
Ήταν γνωστό πριν από την εκλογή του πως ο Ερσίν Τατάρ αποτελούσε και αποτελεί τον εκλεκτό του Ταγίπ Ερντογάν και πως θα προωθούσε τα συμφέροντα της Άγκυρας στο νησί. Από τις εκλογές και ύστερα, η Τουρκία έχει μεταφέρει το θέατρο των προκλήσεων από την ανατολική Μεσόγειο στο κυπριακό έδαφος.
Απανωτές δηλώσεις για διχοτόμηση, υποψίες για επερχόμενη αναγνώριση του ψευδοκράτους από κάποιες χώρες, σόου στα Βαρώσια και στο βάθος… προσάρτηση των κατεχομένων στην τουρκική επικράτεια. Η συγκυρία για τον Ελληνισμό της Κύπρου είναι δυσμενής.
Ναυάγιο στις συνομιλίες
Ακρογωνιαίος λίθος των μέχρι τώρα σχέσεων των δυο κοινοτήτων στο νησί ήταν ο διάλογος είτε αυτός ήταν εποικοδομητικός είτε όχι. Πλέον με την νέα ηγεσία των Τουρκοκυπρίων διαφαίνεται μία πραγματικότητα στην οποία δεν χωρούν οι συζητήσεις.
Ο Ερσίν Τατάρ μιλά ευθέως για δύο κράτη. Από την άλλη, η Λευκωσία διαμηνύει πως με τέτοιου είδους δηλώσεις δεν υπάρχει πεδίο για συνεννόηση. Η διαμορφωθείσα κατάσταση, όμως οδηγεί στο αδιέξοδο. Η κριτική που ασκείται στο εσωτερικό της Κύπρου αφορά στο τι παραπάνω θα μπορούσαν να κάνουν οι Ελληνοκύπριοι προκειμένου, διαβλέποντας το τι έρχεται, να μην συμπεριφέρονται σαν οι Τούρκοι να προκαλούσαν μόνο για εσωτερική κατανάλωση.
Έρχεται μπαράζ από αναγνωρίσεις του Ψευδοκράτους;
Τούτων δοθέντων και σε συνδυασμό με τις τελευταίες συμμαχίες που έχει συνάψει ο Ταγίπ Ερντογάν, δεν αποτελεί τραβηγμένο σενάριο οι αναγνωρίσεις των Κατεχομένων, σπάζοντας το εμπάργκο» που υπήρχε από τη διεθνή κοινότητα μέχρι σήμερα.
Έτσι, υπαρκτό πλέον ενδεχόμενο είναι να προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση η Λιβύη του Σάρατζ, το Αζερμπαϊτζάν, ακόμα και το Πακιστάν. Υπάρχουν ωστόσο, εμπόδια για κάθε περίπτωση.
Όσον αφορά στην Λιβύη η κατάσταση είναι ρευστή. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει λόγο στις εξελίξεις μετά τις παράνομες ενέργειες των προηγούμενων μηνών, ωστόσο δεν έχει διαφανεί ποια θα είναι η κατάσταση της επόμενης ημέρας.
Σχετικά με το Αζερμπαϊτζάν: Είναι αλήθεια πως το Μπακού «χρωστά» στην Άγκυρα την νίκη της απέναντι στην Αρμενία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Υπάρχουν σκέψεις να προχωρήσει σε αναγνώριση των Κατεχομένων, ωστόσο το Αζερμπαϊτζάν διστάζει. Και διστάζει συγκεκριμένα γιατί γνωρίζει πως η Λευκωσία απειλεί με αντίποινα, δηλαδή με αναγνώριση του όποιου Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει μείνει.
Το Πακιστάν από την άλλη είναι μία χρονίζουσα κατάσταση. Είχε αναγνωρίσει τα Κατεχόμενα ως ανεξάρτητο κράτος το μακρινό 1983, ωστόσο μετά από διεθνείς πιέσεις ανακάλεσε. Σήμερα με τις σχέσεις με την Τουρκία να είναι σε καλό επίπεδο λόγω της ισλαμιστικής στροφής του Ταγίπ Ερντογάν, ένας νέος γύρος δεν αποκλείεται…
Προσάρτηση του ψευδοκράτους στην Τουρκία!
Με όλα τα παραπάνω να είναι εγγύτερα από ποτέ η τουρκοκυπριακή κοινότητα ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να αποτελέσει πλέον επίσημα κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας. Είναι ήδη πρόδηλο πως η Άγκυρα θα παίζει πλέον κάτι παραπάνω από καθοριστικό ρόλο στις όποιες αποφάσεις του ψευδοκράτους μετατρέποντάς το κάτι παραπάνω από προτεκτοράτο.
Οι δηλώσεις του πρώην «προέδρου», Μουσταφά Ακιντζί πάντως είναι χαρακτηριστικές. Πέραν της συνήθους πρακτικής επίρριψης ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο ηττημένος της πρόσφατης «εκλογικής διαδικασίας» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει σύνορα πλέον με την Τουρκία όχι μόνο στην θάλασσα αλλά και στην ξηρά, αφού το ενδεχόμενο προσάρτησης είναι κάτι που το έχει, έστω και κεκαλυμμένα, σχεδιάσει εάν διαφανεί πως ναυαγεί και το σενάριο της διχοτόμησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ερντογάν: Σχεδιάζει χτύπημα κατά της Ελλάδας; Πανέτοιμες οι Ένοπλες Δυνάμεις - «Ξυπνούν» οι σύμμαχοι