«Εφιάλτες» στην Τουρκία: Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας γίνονται πανίσχυρες

Τουλάχιστον 30 σχέδια έτοιμα προς εκτέλεση και 45 σε διαδικασία χρηματοδότησης – Γιατί είναι καθοριστικός μήνας ο Δεκέμβριος – Ποια οπλικά συστήματα αναβαθμίζονται – Πώς προχωρά η απόκτηση των Rafale και η αναβάθμιση των F-16 – Τι γίνεται με τη νέα φρεγάτα και τα τεθωρακισμένα του Στρατού Ξηράς.

«Εφιάλτες» στην Τουρκία: Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας γίνονται πανίσχυρες
5'

Με εξοπλιστική αντεπίθεση απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις του καθεστώτος Ερντογάν, προχωρώντας με ταχύτατες διαδικασίες στην ενίσχυση και αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με στόχο να γίνουν ακόμα πιο ισχυρές, ακόμα πιο αξιόμαχες και ανταγωνιστικές, σε μια «γειτονιά» που κυριολεκτικά μυρίζει μπαρούτι και θα μυρίζει για πολύ καιρό ακόμα, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε «ευκαιρία» που υπάρχει στην αγορά, ενισχύοντας και τους τρεις Κλάδους.

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, παρά την υπερπροσπάθεια να διατηρηθούν στο ύψιστο επιχειρησιακό επίπεδο τα ελληνικά οπλικά συστήματα, ο χρόνος και η φθορά έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους και απαιτούνται άμεσες αλλαγές και παρεμβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η Χώρα μας προχωρά ήδη με ταχύτατους ρυθμούς στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Άλλωστε, η τουρκική επιθετικότητα αναγκάζει την Αθήνα να προχωρήσει σε γρήγορες κινήσεις, ώστε η υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος να επιταχυνθεί

Καθοριστικός μήνας ο Δεκέμβριος

Την ώρα που η Αθήνα γεμίζει τη διπλωματικής της φαρέτρα για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες και παράλληλα ενισχύσει τις στρατιωτικές συνεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο με χώρες - «κλειδιά», μέσω της μεγάλης διακλαδικής άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 2020», στο ελληνικό «Πεντάγωνο» κινούνται τα πάντα γύρω από τα εξοπλιστικά.

Ο Δεκέμβριος θεωρείται καθοριστικός μήνας για την εξέλιξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με τα επιτελεία να δίνουν μάχη με το χρόνο είτε για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες κρίσιμων για την άμυνα προγραμμάτων είτε να θέσουν τις βάσεις ώστε να δρομολογηθούν άμεσα μια σειρά άλλα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία αφορούν κυρίως τη συντήρηση οπλικών συστημάτων πρώτης γραμμής.

Το υπουργείο Άμυνας θα περάσει τις αλλαγές στο Νόμο περί Αμυντικών Προμηθειών, στην νομοθεσία που τροποποιεί τη σχετική νομολογία για τις Δημόσιες Συμβάσεις. Η δημόσια διαβούλευση τελειώνει στις 7 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια το Σχέδιο Νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή. Αμέσως μετά, αναμένεται η ψήφισή του το συντομότερο δυνατόν. Με αυτό τον τρόπο τα γραφειοκρατικά εμπόδια θα παρακαμφθούν και η εξοπλιστική ενίσχυση θα προχωρήσει τάχιστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 30 προγράμματα βρίσκονται στην τελική ευθεία προς υλοποίηση καθώς Επιτελεία και ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων), καταρτίζουν τους γενικούς και ειδικούς όρους σύμφωνα με το νόμο συμβάσεων. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για αναβαθμίσεις και υποστήριξη συστημάτων και από τους τρεις κλάδους οι οποίες εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια εκκρεμούσαν. Μεταξύ αυτών, η υποστήριξη των επιθετικών ελικοπτέρων «ΑPACHE» AH-64A+, η συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας C-130 και C-27 και η αναβάθμιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών «SPERWER», που χρησιμοποιούνται στην επιτήρηση θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων.

Φυσικά, μέσα στο Νόμο αυτό, ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος θα έχει στην… κορυφή της λίστας την απόκτηση των γαλλικών αεροσκαφών Rafale. Η συμφωνία με τους Γάλλους βρίσκεται στο τελικό στάδιο και τις τελευταίες ημέρες το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων ρυθμίζουν με τους Γάλλους της Dassault, της Armee d’el Air και με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη σπουδαία συμφωνία. Τονίζουμε πως η Αθήνα έχει κάνει ξεκάθαρο προς το Παρίσι ότι επιθυμεί τα γαλλικά μαχητικά με πλήρες οπλισμό ενώ ζητά και την μετέπειτα τεχνική υποστήριξη από τους Γάλλους. Με το Νόμο Ψηφισμένο εντός του 2020, η σύμβαση των Rafale θα υπογραφτεί με τη μορφή του κατεπείγοντος τον Ιανουάριο, και τα πρώτα αεροσκάφη θα τροχοδρομήσουν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, πιθανότατα τον Μάιο ή στις αρχές Ιουνίου.

Παράλληλα, προωθείτε ο εκσυγχρονισμός των F-16C/D Block 50 σε F-16C/D Block 50+Adv. H Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εκμεταλλευτεί τα «ανταλλακτικά» από τα υπάρχοντα F-16C/D Block52+Adv, και ταυτόχρονα με την πρόοδο εργασιών στα F-16V, θα εκσυγχρονίσει τα Block 50.

Ταυτόχρονα με τα 30 προγράμματα τα οποία προχωρούν προς εκτέλεση, τα Επιτελεία έχουν καταρτίσει σχετικές λίστες για ακόμη 45 προγράμματα, για τα οποία έχουν γίνει ενέργειες για χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών οπότε και θα περάσουν στο στάδιο της διενέργειας διαγωνισμών και σύναψης συμβάσεων. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, κατόπιν εντολής του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου έχει συγκροτήσει μάλιστα ειδική ομάδα, αποτελούμενη από στελέχη των τριών Κλάδων, τα οποία έχουν εγκατασταθεί κυριολεκτικά στην ΓΔΑΕΕ, συνδράμοντας στην όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Υπενθυμίζουμε τέλος, πως το Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζει το LOR (Letter Of Request) που θα στείλει η Αθήνα θα περιγράφει το ελληνικό ενδιαφέρον για την φρεγάτα MMSC. Τονίζεται πως το συγκεκριμένο έγγραφο είναι μη δεσμευτικό και το ζητούν απαραιτήτως οι Αμερικανοί προκειμένου να έχουν εγγράφως το ελληνικό ενδιαφέρον για το πλοίο τους, διαφορετικά δεν ξεκινούν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

Όσο για το Στρατό Ξηράς η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον είναι δεδομένη και τα πρώτα Μ1117 αναμένονταν να έρθουν μέσα στον Δεκέμβριο στη χώρα μας. Μάλιστα, το ΓΕΣ ήταν έτοιμο να στείλει κλιμάκιο στη Γερμανία, όπου ήδη βρίσκονται 80 Μ1117 σε πλήρη λειτουργική κατάσταση, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μεταφοράς τους στην Ελλάδα.

Με καθοριστικές συμμαχίες στην ανατολική Μεσόγειο, με νέα οπλικά συστήματα και ενίσχυση σε προσωπικό, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γίνονται ακόμα πιο ισχυρές αλλάζοντας τα δεδομένα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Μοντέλο Σαρηγιάννη: Δείτε πόσα κρούσματα θα έχουμε στις 31 Δεκεμβρίου

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή