Σύνοδος Κορυφής: Διπλωματική συσπείρωση Ελλάδας - Κύπρου για τις τουρκικές προκλήσεις

Στην Κύπρο μεταβαίνει το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για επαφές με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη καθώς και με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (10 και 11 Δεκεμβρίου), που θα εξετάσει την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. 
2'

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, ψηλά στην ατζέντα των επαφών στη Λευκωσία θα βρεθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή καθώς και ο συντονισμός των δύο χωρών ενόψει του επικείμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επιπλέον, θα συζητηθεί και το Κυπριακό.

Εκτός αυτών, ο Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στην 27η Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ. Αργότερα, αναμένεται η συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών σε διαδικτυακή συζήτηση σχετικά με την πρωτοβουλία «Mediterranean Dialogues» υπό την αιγίδα της Ρώμης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το CNN GREECE, η Αθήνα κλιμακώνει τη διπλωματική κινητικότητά της εν όψει της Συνόδου της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η τουρκική προκλητικότητα.

Παναγιωτόπουλος: Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο επίκεντρο των επαφών στην Αίγυπτο

Η Αθήνα ζητά την εφαρμογή των συμπερασμάτων της Συνόδου του Οκτωβρίου, όπου η ΕΕ είχε δεσμευθεί να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεση της, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της. Η Αθήνα επιμένει στην επιβολή εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία και στην επιβολή κυρώσεων.

Και μπορεί η Άγκυρα να απέσυρε το Oruc Reis ωστόσο, εκ μέρους της Ελλάδας διαμηνύεται ότι η ενδεχόμενη αλλαγή στάσης εκ μέρους της Τουρκίας θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από συνέχεια και συνέπεια.

Ενδεικτική της ασυνέπειας της στάσης της Αγκυρας είναι οι πρόσφατες αιχμές του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Κάθε φορά που η Τουρκία ανοίγει το δρόμο για διπλωματία παίρνει ως απάντηση απειλές και προκλήσεις. Γιατί; Επειδή η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να ξεφύγει με αυτήν την στρατηγική λοιδορίας. Και η ΕΕ είναι συνένοχη επιτρέποντας δύο μέλη να παρενοχλούν ολόκληρο το σύστημα».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο λήψης μέτρων κατά της Τουρκίας, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι ένα πακέτο κυρώσεων ή απειλητική γλώσσα δεν μπορούν να επιλύσουν τα ζητήματα.

Ωστόσο, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ έχουν στείλει αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Βράζουν» με 428 η Θεσσαλονίκη και 334 η Αττική - Αγωνία για Λάρισα και Πιερία