Αυστρία: «Πουλήστε τα νησιά για να αποκτήσετε φίλους»

Δυσάρεστη έκπληξη για την χώρα μας προκάλεσε η χθεσινή πρόταση του προέδρου του Αυστριακού Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κρίστοφ Λάιτλ, να πουλήσουμε τα νησιά μας για να σωθούμε!
3'

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά, που γίνεται μία τέτοια πρόταση, καθώς Γερμανία και Αμερική ζητούσαν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην πώληση μερικών βραχονησίδων, προκειμένου να γλιτώσουμε από το οικονομικό «ναυάγιο».

Μάλιστα, στον παρελθόν, αμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδιδαν δήθεν αγγελίας πώλησης ελληνικών τμημάτων γης.

Η νέα αυτή πρόκληση που έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις έρχεται από την Αυστρία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λάιτλ υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα μπορούσε από μόνη της να σωθεί πουλώντας μερικά απομακρυσμένα ακατοίκητα νησιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, με αυτή την κίνηση οι Έλληνες θα είχαν οφέλη, ενώ θα έκαναν περισσότερους φίλους στην Ευρώπη. Μάλιστα, κατά τη γνώμη του Πρόεδρου του Αυστριακού Οικονομικού Επιμελητηρίου θα αποτελούσε μία συμβολική χειρονομία.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να ζητά μόνο βοήθεια»

«Δεν πρόκειται για τα ίδια τα χρήματα, που θα εισπραχτούν, αλλά για μια κίνηση που δείχνει ότι η χώρα είναι πρόθυμη σε αυτή την κατάσταση να μην ζητά μόνο βοήθεια από το εξωτερικό, αλλά να κάνει και η ίδια ό,τι μπορεί» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λάιτλ.

Πάντως αναγνωρίζει πως μία τέτοια ενέργεια σίγουρα δεν είναι εύκολη για τους Έλληνες, τονίζει όμως πως με αυτό τον τρόπο θα μετριαστεί το «δημαγωγικό κλίμα» που επικρατεί στην Ευρώπη κατά της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει»

Συγχρόνως, ο ίδιος απορρίπτει κατηγορηματικά μια χρεοκοπία της Ελλάδας ή μια έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, τονίζοντας πως κανείς ειδικός δεν έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό θα συνιστούσε μια σκόπιμη εναλλακτική επιλογή και σημειώνοντας ότι από οικονομική άποψη είναι ανυπολόγιστες οι ψυχολογικές συνέπειες της συνδεόμενης με κάτι τέτοιο ανασφάλειας.

Ωστόσο, δηλώνει προβληματισμένος για την άσχημη κατάσταση στην Ελλάδα, αναφέροντας πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ξαναβρεθεί ποτέ μπροστά σε μια τέτοια πρόκληση».

Την ίδια στιγμή απευθύνει έκκληση να προχωρήσουν στη χώρα μας επενδύσεις στην καινοτομία, την παιδεία και την έρευνα.

«Το πρόβλημα είναι η απώλεια της ανταγωνιστικότητας απέναντι στην Τουρκία»

«Μόνον με λιτότητα, ο ασθενής θα μας πεθάνει κατά την εγχείρηση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λάιτλ, ο οποίος θεωρεί πως το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η απώλεια της ανταγωνιστικότητάς της απέναντι στην Τουρκία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Μάλιστα, ο ίδιος τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, τα οποία, όπως σημειώνει, εάν προβλεφθούν με ένα μικρό, διαφοροποιημένο όμως επιτόκιο για τις χώρες της Ευρωζώνης, θα έδιναν στην ΕΕ τη δυνατότητα για μεν το εσωτερικό της να διαθέτει ένα καλύτερο εργαλείο, για δε το εξωτερικό μια καλύτερη άμυνα απέναντι σε κερδοσκόπους.

Ο πρόεδρος του Αυστριακού Οικονομικού Επιμελητηρίου κάνει λόγο για ένα κοινό επιτόκιο 2% για όλες τις χώρες-μέλη, γιατί, όπως επισημαίνει, όταν η Ελλάδα καλείται να πληρώσει επιτόκιο 30-35% για τα ομόλογά της, τότε είναι σαφές ότι δεν μπορεί να πληρώσει και τότε καλείται να πληρώσει η ΕΕ ως Κοινότητα, ενώ επιπλέον ο ίδιος τάσσεται υπέρ της ισχύος αυστηρών κανόνων για τα Ευρωομόλογα.