Rafale: Βάφονται... γαλανόλευκα τα πανίσχυρα μαχητικά! Στη Βουλή η συμφωνία - Πότε έρχονται Ελλάδα
Ετοιμάζουν βαλίτσες για Γαλλία οι Έλληνες χειριστές και τεχνικοί - Οι καθοριστικές κινήσεις Παναγιωτόπουλου που αλλάζουν τα δεδομένα.
Την ώρα που στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σκληρό διπλωματικό πόκερ αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, στην Αθήνα συνεχίζεται μεθοδικά η διαδικασία ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο ελληνικό «Πεντάγωνο» επικρατεί εξοπλιστικός «οργασμός», με τους Επιτελείς να τονίζουν πως όλοι οι Κλάδοι πρέπει να αναβαθμιστούν και να μην χαθεί η μοναδική ευκαιρία απόκτησης νέων οπλικών συστημάτων.
Προτεραιότητα για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον υπουργό κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, αποτελεί το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας για τα πανίσχυρα γαλλικά μαχητικά 4.5 γενιάς Rafale, με τις διαδικασίες να προχωρούν με όσο το δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες η σύμβαση με τους Γάλλους βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Πρόκειται ουσιαστικά για τρεις συμφωνίες, μία για την αγορά των 18 μαχητικών, μία για την απόκτηση των όπλων του και μία για την τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση. Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να εισαχθεί στο κοινοβούλιο προς διαβούλευση και επικύρωση από την αρμόδια επιτροπή εξωτερικών και άμυνας.
Θα ακολουθήσει η άμεση ψήφιση και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να γίνει επισήμως νόμος του Κράτους. Όπως εκτιμάται, τα πάντα θα έχουν ολοκληρωθεί πριν την Παραμονή των Χριστουγέννων, πιθανότατα στις 22 ή 23 Δεκεμβρίου.
Η επικύρωση από την ελληνική Βουλή θα δώσει το πράσινο φως στο Παρίσι για να στείλει στην Αθήνα τους εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρίας Dassault και να πέσουν οι τελικές υπογραφές.
Πρόκειται σαφέστατα για μια ιστορική συμφωνία, για μια κίνηση – ματ του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών που θα αλλάξουν τα δεδομένα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Αξίζει άλλωστε να τονίσουμε πως ο Έλληνας υπουργός Άμυνας έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή στην Γαλλίδα ομόλογό του κ. Φλοράνς Παρλί ότι η χώρα μας θέλει τα γαλλικά μαχητικά με πλήρη οπλισμό. Για το λόγο αυτό, ο ίδιος ο κ. Παναγιωτόπουλος παρακολουθούσε συνεχώς τις διαδικασίες υλοποίησης της συμφωνίας με τους Γάλλους, συζητώντας ακόμα και τεχνικά ζητήματα που αφορούν το Rafale.
Τα επόμενα βήματα
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μόλις τελειώσει το… γραφειοκρατικό στάδιο, ξεκινά αμέσως η διαδικασία αποστολής Ελλήνων πιλότων και τεχνικών στη Γαλλία, προκειμένου να εκπαιδευτούν πάνω στο γαλλικό μαχητικό.
Αρχικά θα μεταβούν στη «φωλιά» των Rafale, στο Mont de Marsan, τέσσερις Έλληνες πιλότοι, οι οποίοι πιθανότατα θα προέρχονται από την 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι» της Αεροπορικής Βάσης στην Τανάγρα. Μαζί με τους «Ίκαρους» θα μεταβούν στη Βάση της νότιας Γαλλίας και Έλληνες τεχνικοί, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν και θα μάθουν από… πρώτο χέρι τα μυστικά του 4.5 γενιάς γαλλικού μαχητικού. Η επιλογή τους δεν είναι καθόλου τυχαία. Πρόκειται για χειριστές και τεχνικούς μαχητικών Mirage 2000-5 οι οποίοι έχουν εμπειρία πάνω σε γαλλικά μαχητικά και γαλλικά συστήματα. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως το Rafale είναι η εξέλιξη των Mirage. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως θα... αποκλειστούν χειριστές άλλων τύπων αεροσκαφών, καθώς είναι πολύ πιθανό να μεταβούν στη νότια Γαλλία και έμπειροι πιλότοι F-16.
Οι 4 Έλληνες «Ίκαροι» θα είναι αυτοί που θα πάρουν το «βάπτισμα του πυρός» και θα αρχίσουν να εκπαιδεύονται στο νέο «όπλο» που μπαίνει στη φαρέτρα της Πολεμικής Αεροπορίας και την καθιστά πανίσχυρη. Θα ακολουθήσει το επόμενο κύμα Ελλήνων πιλότων και τεχνικών.
Η εκπαίδευση περιλαμβάνει αρχικά θεωρητικά μαθήματα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει εκπαίδευση στον εξομοιωτή (Flight Simulator) και πτήσεις με τα γαλλικά υπερόπλα. Οι Έλληνες ιπτάμενοι που θα εκπαιδευτούν στο Mont de Marsan αλλά και στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας, της Dassault Aviation, θα εξελιχθούν και σε εκπαιδευτές χειριστών Rafale, έχοντας γράψει δεκάδες ώρες πτήσεις με το γαλλικό μαχητικό.
Ανάλογη εκπαίδευση θα έχουν και οι τεχνικοί, οι οποίοι εκτός των θεωρητικών μαθημάτων θα βρεθούν σε μια Μοίρα Συντήρησης Βάσης κι εκεί θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τεχνικές λεπτομέρειες για το αεροσκάφος κατά τη διάρκεια κανονικής συντήρησης. Όπως και οι πιλότοι, έτσι και οι τεχνικοί θα μεταβούν στις εγκαταστάσεις της Dassault Aviation όπου θα δουν από κοντά όλα τα σταδια παραγωγής του γαλλικού μαχητικού.
Όσο για το πότε θα έρθουν τα πρώτα Rafale στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, τον ερχόμενο Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο οι Έλληνες πιλότοι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα πετώντας με έξι γαλλικά μαχητικά, το οποίο πιθανότατα θα έχουν βαφτεί στη Γαλλία στα… γαλανόλευκα, με την ελληνική σημαία στο φτερό. Θα προσγειωθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και εκεί τροχοδρομώντας θα φτάσουν μέχρι την 332 Μοίρα «Γεράκι» όπου και θα εγκατασταθούν.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ερντογάν: «Έσκαψε τον ίδιο του το λάκκο» - Ώρα για σκληρή τιμωρία