Σύνοδος Κορυφής: «Χαστούκι» στον Ερντογάν από το προσχέδιο - Κυρώσεις για πρόσωπα και εταιρείες

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εξετάσουν περισσότερα βήματα σε ό,τι αφορά στην Τουρκία τον Μάρτιο αν δεν υπάρξει πρόοδος, σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες.
5'

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε άτομα και εταιρείες από την Τουρκία που εμπλέκονται, τα οποία συμμετείχαν στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως μετέδωσε το Reuters.

Εφόσον συμφωνηθεί, η Ε.Ε. θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής, σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσης.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εξετάσουν περισσότερα βήματα σε ό,τι αφορά στην Τουρκία τον Μάρτιο αν δεν υπάρξει πρόοδος, σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Κατά το Reuters, οι σχεδιαζόμενες κυρώσεις δεν ικανοποιούν αρκετά την Ελλάδα, ενώ το σχέδιο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Όπως σας είχε ενημερώσει το Newsbomb.gr από το πρωί της Τετάρτης, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν διατεθειμένη πλέον να ανεχτεί τις... κουτοπονηριές του Ερντογάν, καθώς έχει κουράσει!

Μεταξύ λοιπόν των μέτρων που εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η επιβολή κυρώσεων κατά ατόμων για τις σεισμικές έρευνες του Oruc Reis, οι οποίες θα είναι αντίστοιχες με αυτές που υπάρχουν για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τι επιδιώκει η Αθήνα

Η ελληνική πλευρά πιέζει για επέκταση των κυρώσεων σε τουρκικές εταιρίες, ωστόσο φαίνεται το Βερολίνο δεν θα δεχτεί κάτι τέτοιο.

Επίσης, η Αθήνα επιδιώκει μέσω των συμπερασμάτων της Συνόδου να δοθεί προς τον Ζοζέπ Μπορέλ εντολή για να παρουσιάσει εκ νέου τη δέσμη ευρύτερων τομεακών κυρώσεων που συζητείται από το περασμένο καλοκαίρι. Σε αυτό το «πακέτο» εντάσσονται από το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία μέχρι τη διακοπή της προενταξιακής χρηματοδότησής της και τη διακοπή της χρηματοδότησης τουρκικών τραπεζών και εταιριών από ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Στην Αθήνα επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ασκήσει έντονες πιέσεις για εμπάργκο εξαγωγής όπλων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για να επιφέρουν πλήγματα σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. Θα τονίσει ότι οπλικά συστήματα όπως τα γερμανικά υποβρύχια Τύπου 214 ή το ισπανικό ελικοπτεροφόρο το οποίο ναυπηγείται στην Κωνσταντινούπολη, με τη Μαδρίτη να έχει παραχωρήσει στην Αγκυρα πλήρη τεχνογνωσία, αλλάζουν την ισορροπία δυνάμεων, ενώ τίθεται και θέμα ηθικής τάξης, διότι η Τουρκία θα τα χρησιμοποιήσει για να προωθήσει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», που έχει ως πρωταρχικό στόχο τη μείωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πουλάει τρέλα ο Ερντογάν!

Πριν από όλα αυτά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε εριστικός δηλώνοντας ότι όποιες κυρώσεις επιβληθούν στην Τουρκία δεν θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις.

Παράλληλα επιτέθηκε στην ΕΕ κατηγορώντας την ότι δεν έχει λειτουργήσει ποτέ με ειλικρίνεια ούτε και έχει κρατήσει τις υποσχέσεις της.

Επιχειρώντας, μάλιστα, να επηρεάσει το κλίμα υποστήριξε σε συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα ότι «οι ειλικρινείς ηγέτες» μέσα στην ΕΕ τάσσονται κατά των κυρώσεων στην Τουρκία προσθέτοντας, παράλληλα, ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο.

Από τα βέλη του Ερντογάν δεν γλίτωσαν και οι ΗΠΑ με τον Τούρκο πρόεδρο να καταδικάζει τις ενέργειες που ετοιμάζονται από την Αμερική για την αγορά των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα. Ανακοίνωσε, δε, ότι θα συζητήσει το θέμα με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ,όταν αυτός θα αναλάβει και επίσημα την εξουσία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε και το περιστατικό στον αγώνα της Μπασάκσεχιρ στη Γαλλία υποστηρίζοντας ότι το επεισόδιο με τη ρατσιστική έκφραση που χρησιμοποίησε ο τέταρτος διαιτητής του αγώνα της τουρκικής ομάδας με την Παρί Σεν Ζερμέν αποτελεί μια νέα ένδειξη των ρατσιστικών τάσεων στη Γαλλία.

«Αυτή η προσέγγιση είναι απαράδεκτη. Η Γαλλία έχει γίνει μια χώρα όπου η ρατσιστική ρητορική και οι αντίστοιχες τέτοιες πράξεις εντείνονται» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Δίνει ανταλλάγματα ο Ερντογάν στην Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν τάζει στους Ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις και προτείνει η Τουρκία να γίνει το εναλλακτικό κέντρο παραγωγής της Ευρώπης αντί της Κίνας.

«Πιστεύω πως η χώρα μας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στους επενδυτές που ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις στις παραγωγικές αλυσίδες της Ασίας. Στη χώρα μας ξεκινήσαμε μια νέα εκστρατεία μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στη Δικαιοσύνη και στη δημοκρατία», δήλωσε ο Ερντογάν στην ομιλία του προς τους επενδυτές.

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αντέδρασε έντονα στην παρεμπόδιση τουρκικού πλοίου με σημαία Τζαμάικας, το οποίο κατευθυνόταν στο λιμάνι Μισράτα στη δυτική Λιβύη, καθώς αυτό πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Χαφτάρ. Η Άγκυρα ανέφερε πως «το τίμημα θα είναι βαρύ όσων στοχεύουν τα τουρκικά συμφέροντα στη Λιβύη».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: «Έσκαψε τον ίδιο του το λάκκο» - Ώρα για σκληρή τιμωρία