«Χαστούκι» των ΗΠΑ στον Ερντογάν: Υπερψηφίστηκαν από τη Γερουσία οι κυρώσεις στην Τουρκία
Ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία η Γερουσία των ΗΠΑ το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, το οποίο μεταξύ άλλων ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία αναφορικά με την προμήθεια των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.
Την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων S-40 από τη Ρωσία, εντός 30 ημερών από την ψήφισή του, προβλέπει ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2021.
Το νομοσχέδιο θα παραλάβει στο Λευκό Οίκο ο Τραμπ ο οποίος έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο, ενεργοποιώντας μία διαφορετική διαδικασία.
Το σχέδιο προβλέπει την υποχρέωση επιβολής κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, όπως και χρηματοδότηση έργων στη Σούδα αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον, προβλέπεται και η ανάδειξη της σημασίας της Ανατολικής Μεσογείου.
Το σχέδιο Αμερικανικού Αμυντικού προϋπολογισμού για το έτος 2021 (National Defence Authorisation Act) το οποίο υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία (553 υπέρ και 78 κατά) από την Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων και αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα από την Αμερικανική Γερουσία.
Το συγκεκριμένο, νομοσχέδιο αυτό πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 335 ψήφους έναντι 78, κάτι που έστειλε ισχυρό μήνυμα στον πρόεδρο Τραμπ να αλλάξει στάση σε αυτό το ζήτημα.
Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ δήλωσε πως ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 θα αποτελούσαν προσβολή προς έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, μετά τις δηλώσεις πηγών πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να κάνει αυτό το βήμα, το οποίο πιθανόν να επιδεινώσει τις διμερείς σχέσεις.
Η ισοτιμία της λίρας έπεσε σχεδόν 2% αφού το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές, μετέδωσε πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ πρόκειται να ανακοινωθούν ακόμη και σήμερα και θα θέτουν στο στόχαστρο τη Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών.
Θα επιβληθούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, και θα θέσουν σε δοκιμασία τη διπλωματία, που ήδη αντιμετωπίζει εντάσεις για θέματα από τη σύγκρουση στη Συρία έως έναν Τούρκο κληρικό που διαμένει εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες.
"Για την Αμερική, το να σηκωθεί και να αντιμετωπίσει την Τουρκία με ένα θέμα όπως ο CAATSA είναι προσβολή προς έναν πολύ σημαντικό εταίρο στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αναφερόμενος στις προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) που θέτουν στο στόχαστρο συμφωνίες όπλων με τη Μόσχα.
"Μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας που θα λάβει χώρα στις ΗΠΑ, θα δούμε αναμφίβολα πολύ πιο καθαρά ποια είναι η τάση", πρόσθεσε ο Ερντογάν για την επερχόμενη προεδρία Μπάιντεν. "Άρα πρέπει να κάνουμε υπομονή και θα δούμε".
Η Άγκυρα απέκτησε το αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων S-400 στα μέσα του 2019 και υποστηρίζει πως δεν αποτελεί απειλή για τους συμμάχους και δεν θα ενσωματωθεί στα αμυντικά μέσα του ΝΑΤΟ. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως οι S-400 είναι απειλή και πέρυσι αφαίρεσε την Τουρκία από το πρόγραμμά της για την κατασκευή των αεριωθούμενων F-35.
Δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, περιλαμβανομένου ενός αξιωματούχου των ΗΠΑ που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν στο Ρόιτερς πως ο Τραμπ έδωσε στους βοηθούς του την έγκρισή του για τις κυρώσεις.
Θα πρέπει να επιλέξει από έναν κατάλογο 12 επιλογών CAATSA, που κυμαίνονται από ήπιες έως αυστηρές.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης: