Η κατάθεση που «καίει» τον γραμματέα του προξενείου – Έφτιαχνε δίκτυο κατασκόπων στο Καστελόριζο;

Έλληνες μουσουλμάνους που εργάζονται σε πλοία που πηγαίνουν στη Μεγίστη φέρεται να αναζητούσε ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, με σκοπό να φτιάξει ένα δίκτυο κατασκόπων που θα τον τροφοδοτούσαν με πληροφορίες για το Καστελόριζο.
7'

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει ως εκτίμηση των ελληνικών Αρχών, με βάση την προανακριτική κατάθεση που έδωσε στις Αρχές ο 56χρονος μάγειρας, ο οποίος κατηγορείται μαζί με τον γραμματέα του προξενείου για κατασκοπεία.

Πρόκειται για την πρώτη κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία ο μάγειρας, στην οποία αποδέχτηκε τις σε βάρος του κατηγορίες. Ο 56χρονος στη συνέχεια άλλαξε… ρότα, αρνούμενος τις κατηγορίες.

Ο μάγειρας δεν είχε –λόγω της δουλειά τους στο πλοίο- «οπτικό πεδίο» μόνο στη Ρόδο και στο Καστελόριζο αλλά και στην Κω, στη Νίσυρο, την Τήλο, τη Χάλκη και τη Σύμη. Και αυτό διότι το πλοίο εκτελούσε στάσεις σε όλα τα παραπάνω νησιά. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΕΥΠ αναζητά πληροφορίες για ύπαρξη κατασκόπων και σε άλλη νησιά, πλην Ρόδου και Καστελόριζου.

Ο μάγειρας αποκαλύπτει στην προανακριτική του κατάθεση ότι ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου αναζητούσε και άλλους μουσουλμάνους, ναυτικούς στο επάγγελμα, για να έρθει σε επαφή μαζί τους. Ο 56χρονος ανέφερε επίσης στην ΕΛ.ΑΣ. ότι δεν είχε αυτοκίνητο και ότι κινούνταν είτε με τα πόδια είτε με το ποδήλατο.

Ο 56χρονος παραδέχτηκε ότι σε δύο περιπτώσεις «του μετέφερα τις ακριβείς θέσεις των πλοίων, πόσα ήταν αυτά και τους αριθμούς που έφεραν στην πλώρη τους.

Επίσης, θυμάμαι ότι με ρώτησε πόσους φαντάρους μεταφέρουμε τις δύο αυτές φορές για Καστελόριζο. Εγώ του είπα 60-70 περίπου πρέπει να ήταν μέσα στο καράβι με προορισμό το Καστελόριζο και αυτός μου είπε ότι κάποιοι φαντάροι θα φύγουν από εκεί. Και τις δύο φορές που μεταβίβασα αυτές τις πληροφορίες ήταν μέσα στο μήνα Οκτώβριο».

Η φράση του γραμματέα του τουρκικού προξενείου «κάποιοι φαντάροι θα φύγουν από εκεί» προβληματίζει, καθώς φαίνεται να ισχυρίζεται ότι είχε «εικόνα» τις κινήσεις των ελληνικών δυνάμεων. Από την ίδια κατάθεση προκύπτει, επίσης, ότι οι δύο κατηγορούμενοι συνομιλούσαν μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής what’s up, η οποία προσφέρει κρυπτογράφηση στις επικοινωνίες.

Αναλυτικά η πρώτη κατάθεση που έδωσε στις ελληνικές Αρχές ο μάγειρας:

«Αρχικά αποδέχομαι τις κατηγορίες που μου αποδίδονται. Από την 29-04-2020 εργάζομαι ως μάγειρας στο πλοίο με την επωνυμία…, της εταιρίας…, το οποίο εκτελεί εναλλάξ τα δρομολόγια Ρόδος-Μεγίστη και Κως-Νίσυρος-Τήλος-Χάλκη-Σύμη-Ρόδος. Την 17.00 ώρα κάθε Παρασκευή φτάνουμε με το πλοίο στο λιμάνι της Ρόδου, όπου δένουμε μέχρι την 8.00 ώρα της Κυριακής, ώρα που αναχωρούμε με προορισμό το Καστελλόριζο.

Όταν δεν έχω δουλειά μέσα στο πλοίο βγαίνω είτε με τα πόδια είτε με το ποδήλατο στη Ρόδο.

Κάθε Σάββατο από το μεσημέρι και μετά έχω ρεπό και κυκλοφορώ στη Ρόδο. Το μήνα Αύγουστο του τρέχοντος έτους, χωρίς να θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία, μου τηλεφώνησε στο κινητό μου τηλέφωνο ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, μουσουλμάνος με καταγωγή από την Κομοτηνή. Το κινητό μου τηλέφωνο το βρήκε από μία γειτόνισσα μου στην Κομοτηνή, η οποία είχε έρθει στη Ρόδο για ένα γάμο και του μίλησε για μένα. Όταν με πήρε την πρώτη φορά, κανονίσαμε και πήγαμε για καφέ στο κέντρο της Ρόδου στο Ακταίο, όπου και γνωριστήκαμε και μιλήσαμε για προσωπικά μας θέματα. Κάποια στιγμή, μετά από λίγες μέρες, μου τηλεφώνησε εκ νέου, βρεθήκαμε και πήγαμε βόλτα στην παραλία κοντά στο ενυδρείο.

Στη συνάντηση μας αυτή άρχισε να με ρωτάει, πάνω στην κουβέντα μας, με ρώτησε για τα πολεμικά πλοία που συναντάμε και βλέπουμε στο Καστελόριζο κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί.

Εγώ τότε του απάντησα γενικά ότι κάποιες φορές βλέπουμε πολεμικά πλοία και κάποιες όχι.

Μετά από μία εβδομάδα μου τηλεφώνησε πάλι και ήρθε και με πήρε από το καράβι με το αυτοκίνητό του, χρώματος μπλε και πήγαμε και ήπιαμε καφέ για μισή ώρα περίπου στον πεθερό του, που διατηρεί ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων στην Ιαλυσό και τον λένε….

Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής μας, μου ζήτησε πλέον ξεκάθαρα, κάθε φορά που θα βρίσκομαι στο Καστελόριζο να του τηλεφωνώ και να του δίνω τις θέσεις των πολεμικών πλοίων στο νησί και τους αριθμούς που έφεραν αυτά.

Μου τόνισε ότι τις πληροφορίες αυτές θέλει να του της μεταφέρω μόνο τηλεφωνικά και όχι με γραπτά μηνύματα.

Αυτό μου έστελνε μηνύματα μέσω της εφαρμογής what’s up και εγώ ακολούθως τον έπαιρνα τηλέφωνο και του έδινε τις πληροφορίες.

Αρχικά εγώ δεν ήθελα να το κάνω, πλην όμως αυτός επέμενε να του μεταφέρω αυτές τις πληροφορίες. Εγώ τελικά παρασύρθηκα και πείστηκα να το κάνω.

Έτσι λοιπόν στα επόμενα δύο ταξίδια μου για το Καστελόριζο, του μετέφερα τις ακριβείς θέσεις των πλοίων, πόσα ήταν αυτά και τους αριθμούς που έφεραν στην πλώρη τους.

Επίσης, θυμάμαι ότι με ρώτησε πόσους φαντάρους μεταφέρουμε τις δύο αυτές φορές για Καστελόριζο. Εγώ του είπα 60-70 περίπου πρέπει να ήταν μέσα στο καράβι με προορισμό το Καστελόριζο και αυτός μου είπε ότι κάποιοι φαντάροι θα φύγουν από εκεί.

Και τις δύο φορές που μεταβίβασα αυτές τις πληροφορίες ήταν μέσα στο μήνα Οκτώβριο.

Κατόπιν αυτών μίλησα με τη γυναίκα μου και της ανέφερα όλα όσα είχαν γίνει με τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου και η ίδια μου είπε ότι έκανα μεγάλο λάθος και να αποφύγω αυτόν τον άνθρωπο, πράγμα που είχα ήδη αρχίσει να αντιλαμβάνομαι και εγώ ο ίδιος.

Στη συνέχεια κάποια στιγμή με πήρε τηλέφωνο και συναντηθήκαμε την 6η Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, στο σούπερ μάρκετ του … στην οδό Καναδά. Από εκεί πήγαμε και φάγαμε σε ένα μεζεδοπωλείο στην περιοχή της Ανάληψης, όπου σε όλη την κουβέντα δεν αναφέρθηκε καθόλου για το Καστελόριζο, το μόνο που μου είπε είναι ότι από εδώ και πέρα, θέλει να μιλάμε μέσω της εφαρμογής what’s up και να σβήσω από το κινητό μου όλα τα μηνύματα που είχαμε ανταλλάξει, τα οποία κυρίως περιείχαν ερωτήσεις, που μου έκανε για τα πολεμικά πλοία στο νησί.

Στα μηνύματα εγώ του απαντούσα παίρνοντας τον τηλέφωνο, λέγοντάς του προφορικά τις πληροφορίες που μου ζητούσε και είναι οι δύο φορές που σας έχω προαναφέρει.

Στη συνάντηση μας αυτή του είπα ότι τον θεωρώ επικίνδυνο και δεν πρέπει να ξαναβρεθούμε.

Την επόμενη μέρα χωρίς τη συγκατάθεσή μου, μου έστειλε μήνυμα ένα πακέτο δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και για το λόγο αυτό ήθελα να τον βρω για να του δώσω τα λεφτά για το αντίτιμο του πακέτου.

Δεν το έκανα όμως γιατί δεν ήθελα να συναντηθώ μαζί του.

Από τότε δεν είχα καμία επικοινωνία μαζί του και χθες 11-12-2020 και περί ώρα 17.30 μου τηλεφώνησε στο what’s up, πλην όμως εγώ δεν απάντησα, ούτε του τηλεφώνησα πίσω. Κλείνοντας θέλω να σας πω ότι την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε στο Ακταίο, με ρώτησε αν ξέρω άλλους Έλληνες μουσουλμάνους, οι οποίοι δουλεύουν σε άλλα πλοία, που πηγαίνουν Καστελόριζο, προκειμένου αυτός να έρθει σε επαφή μαζί τους. Εγώ του απάντησα ότι υπάρχουν και άλλα παιδιά, πλην όμως δεν γνώριζα τα στοιχεία τους».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Πράσινο» φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το εμβόλιο της Pfizer