Rafale: Ώρα μηδέν! Στη Βουλή η συμφωνία – Στην Τανάγρα τον Φεβρουάριο 4 γαλλικά μαχητικά

Η σύμβαση για την απόκτηση 18 αεροκαφών 4.5 γενιάς γίνεται Νόμους του Κράτους – Αρχές Φεβρουαρίου φτάνουν στην Τανάγρα τα γαλλικά υπερόπλα για ασκήσεις και πρώτη «γνωριμία» με τους Έλληνες χειριστές.

Rafale: Ώρα μηδέν! Στη Βουλή η συμφωνία – Στην Τανάγρα τον Φεβρουάριο 4 γαλλικά μαχητικά
5'

Μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας οριστικοποιείται την εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε.

Αύριο, Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021, φτάνει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, έπειτα από καθοριστικές, ταχύτατες και στοχευμένες κινήσεις του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, η σύμβαση του υπουργείου Άμυνας για την απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών Rafale (6 καινούργια και 12 μεταχειρισμένα από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία).

Το κόστος ανέρχεται σε 2,32 δισ. (1,92 δισ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις για τα αεροσκάφη συν ακόμη 400 εκατ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα όπλα τους).

Όπως έχουμε αναφέρει σε αναλυτικά ρεπορτάζ στο Newsbomb.gr για τα πανίσχυρα μαχητικά Rafale, στη Βουλή θα φτάσουν τρεις επιμέρους συμβάσεις - «πακέτο»:

  • Η σύμβαση για την απόκτηση των μαχητικών.
  • Η σύμβαση για την παροχή «εν συνεχεία υποστηρίξεως» (Follow-on-Support/FOS), για την κάλυψη με ανταλλακτικά και κάθε είδους υποστήριξή τους για μία τουλάχιστον πενταετία.
  • Η σύμβαση για τα οπλικά συστήματα που θα φέρουν τα νέα μαχητικά, καθώς και η συντήρηση όσων γαλλικών οπλικών συστημάτων και ανταλλακτικών βρίσκονται ήδη στην ελληνική φαρέτρα και είναι απαραίτητα για το στόλο των Mirage-2000/Mirage 2000-5.

Η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής θα διαρκέσει δυο ημέρες. Στη συνέχεια, το «πακέτο» των συμβάσεων θα περάσει από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή (15-16 Ιανουαρίου), παρουσία του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΑ, Γεωργίου Μπλιούμη.

Θα ακολουθήσει η άμεση ψήφιση και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ώστε να γίνει επισήμως νόμος του Κράτους. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα πάντα να έχουν ολοκληρωθεί την προσεχή εβδομάδα, ώστε τις επόμενες ημέρες να έρθει η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί στην Αθήνα και να «πέσουν» οι οριστικές υπογραφές της ιστορικής συμφωνίας.

Είναι προφανές πως όλα έχουν προχωρήσει με διαδικασίες – εξπρές, με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο να ολοκληρώνει τη συμφωνία απόκτησης των Rafale μέσα σε μόλις τρεις μήνες και τους Γάλλους να δηλώνουν ενθουσιασμένοι από την ταχύτητα που συζητήθηκε, συμφωνήθηκε, και ετοιμάστηκε η σύμβαση για τα Rafale και να θέλουν με θέρμη να συνεχιστεί η αγορά οπλικών συστημάτων από την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται πως η κ. Παρλί φέρνει στις βαλίτσες της και νέα πρόταση για τις γαλλικές φρεγάτες Belh@rra, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα είναι πολύ βελτιωμένη. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό η πρόταση του Παρισιού να περιλαμβάνει όχι δύο, αλλά τέσσερις Belh@rra σε βελτιωμένη τιμή και με κορυφαίο εξοπλισμό που ενδιαφέρει πολύ το Πολεμικό Ναυτικό. Δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ.

Κάτι εξαιρετικά σημαντικό που πρέπει να σημειώσουμε είναι πως την ίδια μέρα, Τρίτη 12 Ιανουαρίου, εισέρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνονται τα όρια της επικράτειας με την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Αρχικά θα εισαχθεί για επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, η δεύτερη ανάγνωσή του (αν χρειαστεί) θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και στην Ολομέλεια θα φτάσει την Τρίτη 19 Ιανουαρίου.

Τέσσερα Rafale στην Τανάγρα τον Φεβρουάριο

Στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα θα τροχοδρομήσουν στις 2 Φεβρουαρίου τέσσερα μαχητικά Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατά την επιστροφή τους από το Μάλι της Αφρικής.

Τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη γεύση των δυνατοτήτων των Rafale, με τους Έλληνες χειριστές να πετούν με Γάλλους συναδέλφους τους πάνω από το ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Γάλλοι ιπτάμενοι θα παραμείνουν στη χώρα μας για τουλάχιστον μια εβδομάδα και θα συμμετάσχουν σε ασκήσεις με τους Έλληνες χειριστές, σε διάφορα σενάρια που θα εξελιχθούν τόσο πάνω από τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας όσο κυρίως πάνω από το Αιγαίο, με πιθανότατη βέβαια και τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή αυτή θα ακολουθείται από δεκάδες στελέχη της Armee de L’ Air που μεταφέρονται μ’ ένα μεταγωγικό αεροσκάφος A400, ενώ η τετράδα των RAFALE συνοδεύεται κι από ένα ιπτάμενο τάνκερ KC-135.

Κεντρικό ρόλο στις ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν θα έχει το ελληνικό «αεροπλανοφόρο» στην καρδιά του Αιγαίου, η Σκύρος. Άλλωστε, για πολλά χρόνια η Σκύρος αποτέλεσε τη «φωλιά» των ελληνικών Mirage, απ’ όπου απογειώνονταν για να αναχαιτίσουν Τούρκους εισβολείς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μόλις τελειώσει το… γραφειοκρατικό στάδιο, ξεκινά αμέσως η διαδικασία αποστολής Ελλήνων πιλότων και τεχνικών στη Γαλλία, προκειμένου να εκπαιδευτούν πάνω στο γαλλικό μαχητικό.

Αρχικά θα μεταβούν στη «φωλιά» των Rafale, στο Mont de Marsan, τέσσερις Έλληνες πιλότοι, οι οποίοι πιθανότατα θα προέρχονται από την 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι» της Αεροπορικής Βάσης στην Τανάγρα. Μαζί με τους «Ίκαρους» θα μεταβούν στη Βάση της νότιας Γαλλίας και Έλληνες τεχνικοί, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν και θα μάθουν από… πρώτο χέρι τα μυστικά του 4.5 γενιάς γαλλικού μαχητικού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Θερμό» επεισόδιο: Ένταση στα Ίμια και αλαλούμ στις ΗΠΑ - Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή