Rafale: Ιστορική συμφωνία! Πώς ο Παναγιωτόπουλος έκανε ελληνικά τα γαλλικά υπερόπλα μέσα σε 3 μήνες
Σπουδαία και ιστορική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή μέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, μιας και στο ελληνικό Κοινοβούλιο συζητείται από σήμερα η σύμβαση για την απόκτηση ενός από τα καλύτερα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο, τα πανίσχυρα γαλλικά Rafale.
Όταν στα τέλη του περασμένου Αυγούστου «έσκαγε» η είδηση για το ενδιαφέρον της Ελλάδας να βάλει στο οπλοστάσιό της τα 4.5 γενιάς αεροσκάφη, κανείς δεν πίστευε πως η συμφωνία θα ολοκληρωθεί τόσο γρήγορα. Ακολούθησαν τον Σεπτέμβριο οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο οποίος ανακοίνωσε και επίσημα τη βούληση της Ελλάδας να αποκτήσει μία μοίρα γαλλικών αεροσκαφών, έξι καινούργια και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα.
Από εκείνη τη στιγμή και μετά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνεχή και άριστη συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία του ελληνικού «Πενταγώνου», επιδόθηκε σε έναν κρίσιμο αγώνα δρόμου για να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, μιας και οι εν εξελίξει επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο δεν άφηναν κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε αδράνεια.
Οι εξελίξεις εξέπληξαν τους πάντες. Μέσα σε τρεις μόλις μήνες, χρόνος - ρεκόρ για την εκτέλεση ενός τόσο σύνθετου και μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος, ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος φέρνει σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο μια συμφωνία που δίνει εναέρια υπεροχή στην Πολεμική μας Αεροπορία και αλλάζει τα δεδομένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Οι Γάλλοι από την πλευρά τους δηλώνουν ενθουσιασμένοι από την ταχύτητα που συζητήθηκε, συμφωνήθηκε, και ετοιμάστηκε η σύμβαση για τα Rafale, επιθυμώντας με θέρμη να συνεχιστεί η αγορά οπλικών συστημάτων από την Αθήνα και την ελληνική κυβέρνηση να στοχεύει σε εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με το Παρίσι. Για το λόγο αυτό άλλωστε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί κομίζει στην Αθήνα νέα βελτιωμένη πρόταση για την αγορά τεσσάρων γαλλικών φρεγατών Belha@rra.
Τι κερδίζει η Πολεμική Αεροπορία
Η πρόσκτηση των 18 Rafale (δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια) μαζί με τα προηγμένα όπλα τους είναι ένα πλήρες εξοπλιστικό πρόγραμμα που αλλάζει άμεσα τα επιχειρησιακά δεδομένα για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Η απόφαση για την απόκτηση Rafale ικανοποιεί πάγιες επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΓΕΑ για ένα σύγχρονο δικηνητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου, με μεγάλη ακτίνα δράσης, μεταφοράς οπλικού φορτίου και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και ηλεκτρονικά που δίνουν σαφές πλεονέκτημα στην ελληνοτουρκική διαμάχη. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κλπ.
Φέρει συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που του δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μπορεί δε, να απογειωθεί από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων, όπως επίσης και από αεροπλανοφόρα. Αυτό καθίσταται δυνατό αλλάζοντας περίπου το 20% των μερών του αεροσκάφους με άλλα, υψηλότερης αντοχής, στο Rafale M.
Είναι καθοδηγούμενο από ένα σύστημα ελέγχου το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία fly-by-wire τριών ψηφιακών διαύλων και ενός αναλογικού, ενώ τα όρια επιταχύνσεων του αεροσκάφους είναι +9g/-3.2g.
Αν και χωρίς καθαρές βλέψεις να χαρακτηριστεί stealth, το Rafale έχει σχεδιαστεί από απόψεως σχήματος και υλικών κατασκευής ώστε να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος ραντάρ. Τμήμα της σχεδίασης αυτής αποτελεί το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA.
Τρομάζουν τα όπλα των Rafale
Το Rafale 4.5 γενιάς, αποτελεί σαφώς ένα όπλο αεροπορικής υπεροχής, το οποίο είναι βέβαιο πως αλλάζει το συσχετισμό δυνάμεων και αναγκάζει οποιονδήποτε αντίπαλο να σκεφτεί καλά αν θα αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους για την απόκτηση των Rafale, έκανε απολύτως σαφές πως τα αεροσκάφη πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα υπερπλήρη.
Τι εννοούσε ο υπουργός; ότι τα νέα ελληνικά αεροσκάφη θα πρέπει να φέρουν όλα τα συστήματα και τον οπλισμό που απαιτείται ώστε να επιβεβαιώνουν καθημερινά πως πρόκειται επί της ουσίας για ένα αεροσκάφος που δίνει σαφή και αδιαμφισβήτητη αεροπορική υπεροχή στη χώρα μας.
Τα γαλλικά μαχητικά θα έρθουν λοιπόν στην Ελλάδα φέροντας πυραύλους μεγάλης εμβέλειας (άνω των 100 χιλιομέτρων) αέρος – αέρος Meteor, ενώ ζητά επίσης από τη Γαλλία υποστήριξη για πυραύλους MIKA, αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet και πυραύλους κρούσης SCALP τα οποία φέρουν και τα Mirage.
Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας HAMMER(Highly ModularMunition Extended Range), εύκολα αντιλαμβανόμαστε το λόγο που οι Τούρκοι βρίσκονται σε πανικό και καθημερινά πλέον ασχολούνται, τόσο οι πολιτικοί όσο και τα Μέσα Ενημέρωσης της γείτονος, με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας και την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία.
Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις) για τα δεκαοκτώ (18) αεροσκάφη και 400 εκατ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις), για τα όπλα τους. Στην τιμή περιλαμβάνεται, μαζί με τα απαραίτητα όπλα, εξοπλισμός υποστήριξης, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες εν συνεχεία υποστήριξης.
Οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιλογή που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη, ήταν η δυνατότητα άμεσης παράδοσης αριθμού αυτών, προκειμένου να αυξηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και η συμπίεση του κόστους προκειμένου να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών κλάδων που είναι αναγκαία.
Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο του 2021 με ρυθμό ενός ανά μήνα. Τα έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν την Άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν στις αρχές του 2023.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μόλις τελειώσει το… γραφειοκρατικό στάδιο, ξεκινά αμέσως η διαδικασία αποστολής Ελλήνων πιλότων και τεχνικών στη Γαλλία, προκειμένου να εκπαιδευτούν πάνω στο γαλλικό μαχητικό.
Αρχικά θα μεταβούν στη «φωλιά» των Rafale, στο Mont de Marsan, τέσσερις Έλληνες πιλότοι, οι οποίοι πιθανότατα θα προέρχονται από την 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι» της Αεροπορικής Βάσης στην Τανάγρα. Μαζί με τους «Ίκαρους» θα μεταβούν στη Βάση της νότιας Γαλλίας και Έλληνες τεχνικοί, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν και θα μάθουν από… πρώτο χέρι τα μυστικά του 4.5 γενιάς γαλλικού μαχητικού.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Lockdown: Ποιες περιοχές «αγγίζουν» τα σκληρότερα μέτρα – Η αγωνία της αγοράς για τη Δευτέρα