Διερευνητικές επαφές: Γιατί άλλαξε ο τόπος συνάντησης – Τα ύπουλα «παιχνίδια» της Τουρκίας

Σε αλλαγή του χώρου στον οποίο θα διεξαχθούν οι διερευνητικές επαφές προχώρησε η Τουρκία λίγο πριν την έναρξή τους.
3'

Όπως έγινε γνωστό οι διερευνητικές επαφές, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 11 το πρωί – αντί για 10 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί – θα διεξαχθούν στο γραφείο της προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπακσέ και όχι σε ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ η μεταφορά του τόπου διεξαγωγής από το ξενοδοχείο Swisshotel στο γραφείο που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί για σημαντικές συναντήσεις αποτελεί κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί ως αναβάθμιση της όλης διαδικασίας, στην οποία η Άγκυρα θέλει να δώσει μεγάλη προβολή διότι πίσω από την Ελλάδα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Τουρκία να θέλει να υποδηλώσει επιθυμία για σωστές διαπραγματεύσεις, συνεργασία και πρόθεση για εξεύρεση λύσεων.

Η Τουρκία βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση, ανάμεσα στο ενδεχόμενο κυρώσεων τον Μάρτιο και αντιμέτωπη με μια δύσκολη σχέση με την Ουάσινγκτον. Την ίδια ώρα ταλανίζεται από πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα, κυρίως οικονομικά, ενώ της ζητούνται μεταρρυθμίσεις, καθώς ΕΕ και ΗΠΑ ζητούν απτές αποδείξεις για αλλαγή κλίματος στο εσωτερικό της.

Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι η διαδικασία των διερευνητικών επαφών συνίσταται στη διεξαγωγή άτυπων, μη δεσμευτικών συζητήσεων.

Δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις μεταξύ των δύο πλευρών, δεν τηρούνται πρακτικά, δεν μετέχει τρίτος, είναι αποκλειστικά μεταξύ μόνο των δύο πλευρών και δεν γίνονται ενημερώσεις για το περιεχόμενό τους, ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Στις διερευνητικές επαφές, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει η ελληνική πλευρά, δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύται οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία.

Η θέση της χώρας είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η απόφαση για την επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας. Έχει καταστήσει σαφές πως διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Η Ελλάδα έχει διαμηνύσει με σαφήνεια ότι προσέρχεται στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών με αυτοπεποίθηση, «καλή τη πίστει», μηδενική αφέλεια, πνεύμα συνεργασίας, εποικοδομητικό κλίμα και την ελπίδα οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση και η τουρκική πλευρά να προσέλθει με αντίστοιχο πνεύμα.

Σε περίπτωση που διαφανεί ότι δεν καθίσταται δυνατή η εξεύρεση κοινού εδάφους, πάγια θέση της Ελλάδας, η οποία συνάδει απολύτως με το διεθνές δίκαιο και έχει τεθεί και ως κριτήριο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είναι η παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ).

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε σήμερα

Σήφης Βαλυράκης: Βρέθηκε νεκρός με τραύμα στο κεφάλι - Τα σενάρια που εξετάζουν οι αρχές