Διερευνητικές επαφές: Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας
Οι συνομιλίες κράτησαν περισσότερο από τρεις ώρες και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη αναμένεται να αναχωρήσει περίπου στις 15:00 από την Κωνσταντινούπολη για να επιστρέψει στην Αθήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική προεδρία αναβάθμισε αυτή τη συνάντηση, καθώς στις διερευνητικές συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές άρχισαν μετά από πέντε χρόνια σιωπής τις συνομιλίες και μετά από μια πολύ έντονη επιθετικότητα από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία έφτασε στο σημείο για περίπου δυο χρόνια να παίζει με την φωτιά ενός θερμού επεισοδίου.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η τουρκική αντιπροσωπία έθεσε στους Έλληνες συνομιλητές της θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, θέματα γκρίζων ζωνών, δηλαδή νησιά που δεν έχουν ονομαστικά ανατεθεί στην Ελλάδα, θέμα εναέριου χώρου και ζήτησαν την δημιουργία μηχανισμού για το προσφυγικό.
Aναμένεται ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ικανοποίηση της Γερμανίας
Την ικανοποίησή της για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι καλό να μην σχολιάσουμε από έξω μια διαδικασία που τώρα ξεκινάει». Εξέφρασε πάντως την ελπίδα να καταστεί εφικτή η εξεύρεση καλής λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
«Χαιρόμαστε που οι απευθείας συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, σήμερα ξεκινούν και πάλι και ναι, στο πλαίσιο της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ στηρίξαμε πολύ και εργαστήκαμε προκειμένου να υπάρξουν τέτοιες απευθείας συνομιλίες», δήλωσε η Μαρία 'Αντεμπαρ και υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας βρέθηκε και πάλι στην 'Αγκυρα ειδικά για αυτόν τον σκοπό.
«Ποια θέματα, ποιες λύσεις, ποια βήματα θα συμφωνηθούν τώρα εκεί, είναι υπόθεση των (δύο) πλευρών. Και πιστεύω ότι είναι καλό να μην σχολιάσουμε τώρα απέξω για μια διαδικασία που ξεκινάει, αλλά το αντικείμενο συζήτησης και όλα τα περαιτέρω να τα συνεννοηθούν οι πλευρές μεταξύ τους. Και ελπίζουμε ότι θα καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί και πάλι αμοιβαία εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη του ενός για τον άλλον, με αξιοπιστία ώστε να βρεθεί από κοινού μια καλή λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», κατέληξε η κυρία 'Αντεμπαρ.
Υπενθυμίζουμε για πολλοστή φορά ότι η συζήτηση που ξεκίνησε σήμερα δεν είναι σε καμία περίπτωση διαπραγμάτευση. Οι συζητήσεις δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα και δεν είναι δεσμευτικές. Επίσης δεν μετέχει καμία τρίτη πλευρά και δεν γίνονται ενημερώσεις στα ΜΜΕ. Από την ελληνική πλευρά έχει γίνει γνωστό σε όλους τους τόνους ότι δεν συζητείται θέμα αποστρατικοποίησης νησιών και δεν γίνεται διαπραγμάτευση για οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία. Διευκρινίζεται δε με νόημα ότι η απόφαση για την επέκταση των χωρικών υδάτων, αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας. Συνεπώς μιλάμε για εμπιστευτικές συζητήσεις που γίνονται για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν σημεία σύγκλισης για μελλοντικές διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.
Τα τρία σενάρια
Συνεπώς τα σενάρια που εξετάζει η ελληνική πλευρά είναι τρία:
1ον. Η Τουρκία να επιδείξει διαλλακτικότητα και να προχωρήσουμε άμεσα στον επόμενο γύρο των συνομιλιών (σενάριο εξόχως απίθανο)
2ον. Η Τουρκία να προβάλει μαξιμαλιστικές θέσεις, αλλά να μην τινάξει στον αέρα τις συζητήσεις και να αφήσει μια χαραμάδα συνέχισης ενός δεύτερου γύρου στην Αθήνα και
3ον. Η γείτονα να κρατήσει άκαμπτη στάση συνεχίζοντας τις παράλογες απαιτήσεις που βάζουν σε κίνδυνο την εθνική μας κυριαρχία. Σε αυτό το ενδεχόμενο η ελληνική αποστολή θα αποχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Στη διαδικασία που ξεκινάει η Αθήνα δηλώνει ότι προσέρχεται, καλή τη πίστει, με αισιοδοξία, αλλά όχι με αφέλεια και για την οποία ο πήχης μάλλον είναι πολύ χαμηλά και οι προσδοκίες ελάχιστες.
Η τύχη των διερευνητικών είναι περίπου προδιαγεγραμμένη αφού οι δύο πλευρές διαφωνούν ως προς το τι πρέπει να συζητηθεί. Η μεν χώρα μας επιμένει στη θέση πως η μόνη διαφορά προς συζήτηση είναι αυτή της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Η Τουρκία, από την άλλη μεριά, τονίζει πως η βασική προϋπόθεση για τον διάλογο είναι η συζήτηση πάνω σε όλα τα θέματα που χωρίζουν τις δύο χώρες.
Όπως πρώτοι έχουμε αποκαλύψει από το Newsbomb.gr το θέμα που βάζουν πρώτο στο τραπέζι οι γείτονες είναι το ζήτημα των χωρικών υδάτων και της επέκτασής τους από την πλευρά της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια. Αμφισβητούν δηλαδή ευθέως το μεγαλύτερο όπλο της Ελλάδος που είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας με βάση το διεθνές δίκαιο.
Διαβάστε αναλυτικά:
Διερευνητικές: Τα παιχνίδια με το χρόνο, το blame game και το «όπλο» που φοβούνται οι Τούρκοι
Στόχος των Τούρκων είναι να μπει το θέμα της επέκτασης από τα 6 ν.μ. στα 12 ν.μ. σε καθεστώς νομικής αμφισβήτησης στη Χάγη γεγονός που θα αποτελέσει διπλωματική και εθνική ήττα για την χώρα μας. Οποιαδήποτε νομική αμφισβήτηση των χωρικών μας υδάτων θα επιφέρει και αμφισβήτηση του FIR Αθηνών και είναι βέβαιον πως με μια τέτοια εξέλιξη μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας.
Είναι αληθές να σημειώσουμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι σίγουρα καλύτερη από το τίποτα και από την ακινησία, όμως δεν είναι κάτι άξιο λόγου. Αξίζει να θυμηθούμε ότι τόσο το 2002-2003, αλλά και το 2010- 2016, που το κλίμα ήταν πολύ καλύτερο, οι δύο πλευρές δεν είχαν καταλήξει σε καμία απολύτως συμφωνία.
Το χειρότερο όλων είναι ότι ο σχεδιασμός των διερευνητικών δεν έγινε επί τη βάσει ενός ακαδημαϊκού περιβάλλοντος επιλύσεως διεθνών διαφορών και συγκρούσεων, αλλά έγινε υπό την βεβιασμένη πίεση των ξένων δυνάμεων (Γερμανίας και ΗΠΑ) και στη λογική «καθίστε να τα βρείτε μόνοι σας», λες και πρόκειται για μια απλή διχογνωμία μεταξύ δυο χωρών.
Οι μεγάλες δυνάμεις αρνούνται να αποδεχθούν ότι η Τουρκία επιβουλεύεται λόγω και έργω την εθνική μας κυριαρχία και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο φτάσαμε σήμερα σε αυτό το αδιέξοδο.
Σημαντικό πάντως είναι να προετοιμαστεί νωρίς η ελληνική στρατηγική στο blame game (παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών) που θα ακολουθήσει μετά το απευκταίο ναυάγιο των συνομιλιών.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.