Rafale: Δέος στην Τανάγρα! Το Newsbomb.gr στη «φωλιά» των νέων ελληνικών μαχητικών
Εντυπωσιάζει το νέο ελληνικό υπερόπλο - Τρομακτική η ισχύς της Πολεμικής Αεροπορίας με την ένταξη των μαχητικών 4.5 γενιάς - Ελλάδα και Γαλλία στέλνουν μήνυμα στο τουρκικό καθεστώς με εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας τους.
Ιστορικές είναι οι μέρες που διανύουμε για την Πολεμική Αεροπορία, με το νέο της απόκτημα, το πανίσχυρο γαλλικό Rafale να κάνει την εμφάνισή του στον ελληνικό ουρανό και να συνεκπαιδεύεται με τα «μπαρουτοκαπνισμένα» Mirage 2000-5 και τα F-16.
Συνολικά τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται από την Τρίτη (02/02) στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα Βοιωτίας, συμμετέχοντας στην αεροναυτική άσκηση «Σκύρος 2021», η οποία διεξάγεται από τις 2 έως και τις 4 Φεβρουαρίου, με την παρουσία ελληνικών και γαλλικών μαχητικών, μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και των Ειδικών Δυνάμεων.
Δείτε τις πρώτες εικόνες του ΓΕΑ από τη δράση των Rafale στην Ελλάδα:
Σε συνεργασία με Mirage 2000-5 και F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα γαλλικά Rafale διεξάγουν κοινές ασκήσεις στο Αιγαίο αλλά και πάνω από την ηπειρωτική χώρα. Σκοπός της άσκησης είναι η εξάσκηση του προσωπικού στην εκτέλεση σύνθετων αεροναυτικών επιχειρήσεων, που θα διεξαχθούν ημέρα και νύχτα σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών. Τα σενάρια της συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, εικονικές αερομαχίες, ασκήσεις προσβολής ή προστασίας ναυτικών μονάδων, καθώς και επιχειρήσεις προσβολής χερσαίων στόχων.
Η γαλλική αποστολή αποτελείται από δεκάδες στελέχη της Armee de L’ Air που μεταφέρονται μ’ ένα μεταγωγικό αεροσκάφος A400, ενώ η τετράδα των RAFALE συνοδεύεται κι από ένα ιπτάμενο τάνκερ KC-135. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της άσκησης πραγματοποιήθηκε εναέριος ανεφοδιασμός των γαλλικών μαχητικών από το ιπτάμενο τάνκερ πάνω από τη δυτική Ελλάδα.
Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ με τα Rafale στον ελληνικό ουρανό και τη στιγμή του ανεφοδιασμού ελληνικών Mirage 2000-5 από το γαλλικό ιπτάμενο τάνκερ:
Σήμερα, Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, είναι η ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών και την άσκηση θα παρακολουθήσουν η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα, η γαλλική στρατιωτική αντιπροσωπεία, ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών, καθώς και Έλληνες και Γάλλοι δημοσιογράφοι. Το Newsbomb.gr θα βρεθεί στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, καταγράφοντας από κοντά τα Rafale, τα οποία τους επόμενους μήνες θα βαφτούν στα γαλανόλευκα.
Αθήνα και Παρίσι επιθυμούν εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας, με τις δύο χώρες να σχεδιάζουν περισσότερες κοινές ασκήσεις, με στόχο τη συχνότερη παρουσία γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ήδη έχει συμφωνηθεί η γαλλική συμμετοχή με 12 αεροσκάφη στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα βρίσκεται νοτίως της Κρήτης στα τέλη Φεβρουαρίου, με ελληνική φρεγάτα να εντάσσεται στη δύναμη κρούσης του.
Τα επόμενα βήματα
Τα πρώτα Rafale με τη γαλανόλευκη στην ουρά θα φτάσουν στη χώρα μας τον ερχόμενο Ιούλιο, ενώ τις επόμενες μέρες θα αναχωρήσουν για τη Γαλλία οι πρώτοι Έλληνες πιλότοι και τεχνικοί που θα αρχίσουν να εκπαιδεύονται πάνω στο νέο ελληνικό υπερόπλο.
Αρχικά θα μεταβούν στη «φωλιά» των Rafale, στο Mont de Marsan, τέσσερις εν ενεργεία Έλληνες πιλότοι, δύο από τα μαχητικά Mirage 2000-5 και δύο από τα F-16. Οι 4 χειριστές θα πρέπει να πληρούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, όπως εμπειρία (τουλάχιστον 800 ώρες πτήσης), να είναι εκπαιδευτές τουλάχιστον κατηγορίας «Β», να έχουν χαρακτηριστεί ως Mission Commander (Αρχηγός Αποστολής) και να είναι απόφοιτοι της 72ης έως και της 77ης σειράς της Σχολής Ικάρων.
Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι Σμηναγοί ή Επισμηναγοί που θα λάβουν την απαραίτητη εκπαίδευση στη Γαλλία θα εξελιχθούν σε εκπαιδευτές για τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα. Μάλιστα, είναι πιθανό, οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί να είναι αυτοί που θα διοικήσουν κιόλας την πρώτη Μοίρα των Rafale στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας.
Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να μεταβεί στο Mont de Marsan και η δεύτερη «φουρνιά» Ελλήνων χειριστών, οι οποίοι θα είναι επίσης τέσσερις, συμπληρώνοντας έτσι τον αριθμό των οχτώ πιλότων που θα κληθούν να μάθουν πρώτοι τις δυνατότητες και τα «μυστικά» του νέου ελληνικού υπερόπλου και στη συνέχεια θα τα μεταλαμπαδεύσουν σε Έλληνες Ίκαρους.
Η εκπαίδευση θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες και η επιστροφή των Ελλήνων χειριστών στην Τανάγρα αναμένεται να γίνει μαζί με την έλευση των πρώτων ελληνικών πλέον Rafale στην χώρα μας, τον ερχόμενο Ιούλιο.
Παραμιλούν οι Τούρκοι - Τρομάζουν τα όπλα των Rafale
Το Rafale 4.5 γενιάς, αποτελεί σαφώς ένα όπλο αεροπορικής υπεροχής, το οποίο είναι βέβαιο πως αλλάζει το συσχετισμό δυνάμεων και αναγκάζει οποιονδήποτε αντίπαλο να σκεφτεί καλά αν θα αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία.
Η απόφαση για την απόκτηση Rafale ικανοποιεί πάγιες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας για ένα σύγχρονο δικηνητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου, με μεγάλη ακτίνα δράσης, μεταφοράς οπλικού φορτίου και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και ηλεκτρονικά που δίνουν σαφές πλεονέκτημα στην ελληνοτουρκική διαμάχη. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κλπ.
Φέρει συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που του δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μπορεί δε, να απογειωθεί από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων, όπως επίσης και από αεροπλανοφόρα. Αυτό καθίσταται δυνατό αλλάζοντας περίπου το 20% των μερών του αεροσκάφους με άλλα, υψηλότερης αντοχής, στο Rafale M.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του Rafale ακολουθούν την... πεπατημένη για τα σύγχρονα μαχητικά. Καθοδηγούμενο από ένα σύστημα ελέγχου το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία fly-by-wire τριών ψηφιακών διαύλων και ενός αναλογικού, επιτρέπεται στο αεροσκάφος να είναι αεροδυναμικά ασταθές για να πετυχαίνει τη μέγιστη δυνατή ελιξιμότητα. Τα όρια επιταχύνσεων του αεροσκάφους είναι +9g/-3.2g.
Αν και χωρίς καθαρές βλέψεις να χαρακτηριστεί stealth, το Rafale έχει σχεδιαστεί από απόψεως σχήματος και υλικών κατασκευής ώστε να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος ραντάρ. Τμήμα της σχεδίασης αυτής αποτελεί το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA.
Η απαίτηση Παναγιωτόπουλου να έρθουν... φορτωμένα
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους για την απόκτηση των Rafale, έκανε απολύτως σαφές πως τα αεροσκάφη πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα υπερπλήρη.
Τι εννοούσε ο υπουργός; ότι τα νέα ελληνικά αεροσκάφη θα πρέπει να φέρουν όλα τα συστήματα και τον οπλισμό που απαιτείται ώστε να επιβεβαιώνουν καθημερινά πως πρόκειται επί της ουσίας για ένα αεροσκάφος που δίνει σαφή και αδιαμφισβήτητη αεροπορική υπεροχή στη χώρα μας.
Η ελληνική πλευρά το τόνισε αυτό γιατί τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα αγόραζε αεροσκάφη τα οποία ερχόντουσαν στην Ελλάδα με ελλιπή οπλισμό ή χωρίς ορισμένα βασικά συστήματα. Επισημάνθηκε λοιπόν στους Γάλλους επανειλημμένα πως αυτό δεν είναι δυνατόν να ξανασυμβεί στην υπόθεση των Rafales.
Τα γαλλικά μαχητικά θα έρθουν λοιπόν στην Ελλάδα φέροντας πυραύλους μεγάλης εμβέλειας (άνω των 100 χιλιομέτρων) αέρος – αέρος Meteor, ενώ ζητά επίσης από τη Γαλλία υποστήριξη για πυραύλους MIKA, και αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet και πυραύλους κρούσης SCALP τα οποία φέρουν και τα Mirage.
Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας HAMMER(Highly ModularMunition Extended Range), εύκολα αντιλαμβανόμαστε το λόγο που οι Τούρκοι βρίσκονται σε πανικό και καθημερινά πλέον ασχολούνται, τόσο οι πολιτικοί όσο και τα Μέσα Ενημέρωσης της γείτονος, με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας και την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία.
Το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο.
Επίσης, εάν απαιτείται από την αποστολή, το Rafale έχει την ικανότητα να ιχνηλατήσει ένα στόχο και να εξαπολύσει πύραυλο αέρος-αέρος χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψει τη θέση του, χάρη στο σύστημα OSF της Thales. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο στο αεροσκάφος και λειτουργεί με τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας.
Για την διαχείριση των συστημάτων του, το Rafale χρησιμοποιεί ένα πλήρως "γυάλινο πιλοτήριο", με τρεις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών (MFDs), ολογραφικό HUD καθώς και πλευρικό χειριστήριο HOTAS.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.