Πολεμικό Ναυτικό: «Ναυμαχία» στη Μεσογείων – Σε ΥΕΘΑ και Α/ΓΕΝ οι προτάσεις για τις νέες φρεγάτες
Στον... αστερισμό των νέων πλοίων για τον Ελληνικό Στόλο κινείται η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με τους μνηστήρες να... πολιορκούν το κτήριο της λεωφόρου Μεσογείων.
Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης συγκεντρώνει όλες τις προτάσεις και εξετάζει λεπτομερώς όλα τα υποψήφια πλοία, ενώ ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος ακούει συνεχώς τις εισηγήσεις της ηγεσίας του Στόλου και προχωρά στις διαπραγματεύσεις με τις υποψήφιες χώρες.
Η συνεργασία Παναγιωτόπουλου - Πετράκη είναι άλλωστε άψογη, με τον Αρχηγό ΓΕΝ να ενημερώνει πλήρως τον υπουργό Άμυνας για τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού και τον υπουργό να θέτει επί τάπητος όλες τις προσφορές οι οποίες στη συνέχεια θα γίνουν γνωστές στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος φυσικά θα έχει και τον τελικό λόγο στην απόφαση.
Την εβδομάδα αυτή περνούν την πύλη της λεωφόρου Μεσογείων δύο από τους πιο ισχυρούς παίκτες και αναμφισβήτητα από τα μεγάλα φαβορί για να κερδίσουν τη μάχη των νέων ελληνικών φρεγατών. Οι Αμερικανοί της Lockheed Martin μετέβησαν την Τρίτη στο Πεντάγωνο και συναντήθηκαν με τον Αρχηγό ΓΕΝ, ενημερώνοντας για το πλοίο που προτείνει η Ουάσιγκτον, ενώ είχαν συνομιλία και με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Η πρόταση των Αμερικανών ήταν γνωστή εδώ και καιρό. Αφορά τις φρεγάτες MMSC (MultiMission Surface Combatant) της εταιρίας Lockheed Martin, με τους Αμερικανούς να έχουν απάντηση για κάθε απαίτηση της Αθήνας. Ναυπήγηση αριθμού των φρεγατών σε Ελληνικά ναυπηγεία, παραχώρηση πλοίων ενδιάμεσης λύσης, ανάληψη του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ - σύμφωνα με τις αλλαγές που επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό.
Το «αγκάθι» με τους Αμερικανούς είναι το πλοίο ενδιάμεσης λύσης, το σκάφος δηλαδή που θα αποδεσμευτεί από τον αμερικανικό στόλο και θα ενσωματωθεί άμεσα στον ελληνικό, μέχρι να κατασκευαστούν οι ελληνικές φρεγάτες. Η Αθήνα ζητάει επισήμως από την Ουάσιγκτον την αποδέσμευση του αντιτορπιλικού κλάσης Arleigh Burke, το οποίο δεν θα αποτελεούσε απλά την ενδιάμεση λύση για το Πολεμικό μας Ναυτικό, αλλά την ίδια τη λύση. Οι Αμερικανοί ωστόσο αρνήθηκαν, προτείνοντας τα θηριώδη Ticonderoga τα οποία σε καμία δεν εξυπηρετούν το Πολεμικό Ναυτικό, ή τις παλιές φρεγάτες τύπου Oliver Hazard Perry οι οποίες επίσης δεν θα βοηθήσουν τη Διοίκηση Φρεγατών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε στους Αμερικανούς πως η πρότασή τους αξιολογείται από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού - όπως και των υπολοίπων χωρών - και πως τίποτα δεν έχει αποφασιστεί, επαναλαμβάνοντας πως επιθυμία της Αθήνας θα ήταν η παραχώρηση Arleigh Burke.
Στο «Πεντάγωνο» οι Γάλλοι - Αποφασισμένοι για τις Belh@rra
Όπως έχουν τονίσει, οι Γάλλοι έχουν ενθουσιαστεί από τις ταχύτατες διαδικασίες με τις οποίες ολοκληρώθηκε η σύμβαση για τα Rafale, επιθυμώντας διακαώς να συνεχιστεί η αγορά οπλικών συστημάτων από την Αθήνα.
Η στιγμή λοιπόν έφτασε και σήμερα, Πέμπτη (10.02) η γαλλική αμυντική βιομηχανία Naval Group θα παραδώσει στα χέρια του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη την ολοκληρωμένη πρόταση της Γαλλίας για 4 φρεγάτες πολλαπλού ρόλου, την ενδιάμεση λύση που προτείνει το Παρίσι, τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ και τη ναυπήγηση των φρεγατών Belh@rra στα ελληνικά ναυπηγεία.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πρόταση των Γάλλων περιλαμβάνει τέσσερις Belh@rra σε βελτιωμένη τιμή και με κορυφαίο εξοπλισμό που ενδιαφέρει πολύ το Πολεμικό Ναυτικό. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της Naval Group αφορά δύο φρεγάτες Behl@rra ελληνικής διαμόρφωσης (Belh@rra Helleniques) και ακόμα δύο Belh@rra γαλλικής, FDI. Η γαλλική πρόταση αγγίζει τα 3,5 δισ. χωρίς τον οπλισμό και αποτιμάται ως δελεαστική από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού.
Όσον αφορά τη ναυπήγηση των φρεγατών Belh@rra ή μέρη αυτών στα ελληνικά ναυπηγεία, οι Γάλλοι δεν είναι αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εάν φυσικά υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες.
Όσον αφορά την ενδιάμεση λύση, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Γάλλοι, θα προτείνουν τις φρεγάτες La Fayette, αφού πρώτα ενσωματώσουν τον οπλισμό που απαιτεί η Αθήνα. Σύμωνα με πληροφορίες, οι Γάλλοι προκειμένου η πρότασή τους να μην έχει αντίπαλο, θα παίξουν και το «χαρτί» των Fremm, δίνοντας στην Ελλάδα δύο πανίσχυρες φρεγάτες που αποτελούν τις κύριες μονάδες κρούσης του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.
Οι Ολλανδοί, οι Βρετανοί, οι Ισπανοί και οι Γερμανοί
«Σφήνα» στην υπόθεση απόκτησης νέας φρεγάτας από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μπήκαν οι Ολλανδοί και οι Άγγλοι, με τις προτάσεις του να έχουν ήδη γίνει γνωστές στην ηγεσία του Στόλου.
Οι Ολλανδοί φέρονται να έχουν προτείνει τις φρεγάτες Sigma με πιθανή ενδιάμεση λύση τις δύο φρεγάτες Μ του Ολλανδικού πολεμικού ναυτικού.
Οι Βρετανοί από την πλευρά τους προτείνουν την φρεγάτα Type 31, προσφέροντας ως ενδιάμεση λύση τις φρεγάτες Type 23.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι Γερμανοί θα μπουν δυναμικά στη «ναυμαχία» με τις φρεγάτες Α200.
Όσο για τους Ισπανούς, φέρονται να προτείνουν την F110, ένα πανίσχυρο πλοίο με πάρα πολλές δυνατότητες, που ικανοποιεί πολλές απαιτήσεις της Αθήνας. Πρόκειται για τύπο πλοίου πολύ μεγαλύτερο από τις φρεγάτες του Π.Ν., με εκτόπισμα 6.000-7.000 τόνων, με τεράστιες αντιαεροπορικές δυνατότητες. Σε περίπτωση επιλογής του συγκεκριμένου τύπου, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», συμμετοχή θα έχουν και οι ΗΠΑ, καθώς τα περισσότερα οπλικά και άλλα συστήματα της F-110 είναι αμερικανικά.
Όπως τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι διαδικασίες και να ενταχθούν «εδώ και τώρα» νέα σκάφη στο Στόλο μας, την ώρα που θα ετοιμάζονται τα καινούργια. Οι προτάσεις των μνηστήρων ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό τα «θέλω» του Πολεμικού Ναυτικού, ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό η απόφαση για τις φρεγάτες να ληφθεί άμεσα και να προχωρήσουμε σε συμφωνία Goverment to Goverment, αποφεύγοντας τον χρονοβόρο διεθνή διαγωνισμό. Αυτό θα ήταν καταστροφικό.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.