Kυπριακό: Στη Γενεύη μεταξύ 27-29 Απριλίου η άτυπη συνάντηση 5+1
Ο σκοπός της συνάντησης θα είναι να φανεί κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών για να προχωρήσουν σε μια διαπραγμάτευση που να οδηγεί σε συνολική επίλυση του Κυπριακού. Η αναφορά που για μια ακόμα φορά επαναλαμβάνεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου των Ηνωμένων Εθνών, Στέφαν Ντούζαρικ και η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα, αναφορά που παραπέμπει σε χρονικό τουλάχιστον πλαίσιο στο οποίο θα κληθούν τα μέρη να λειτουργήσουν. Η αναφορά αυτή είχε καταγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν και σε αναφορές από πλευράς του γ.γ. του ΟΗΕ και το είχαμε επισημάνει σε προηγούμενα ρεπορτάζ πως δεν θα μπορούσε η διαδικασία να αφεθεί να κινείται χωρίς σαφές πλαίσιο.
Στην άτυπη αυτή συνάντηση θα συζητηθούν κομβικής σημασίας ζητήματα για την μετέπειτα πορεία της διαδικασίας, ενώ κομβικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει-όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν- ο ίδιος ο γ.γ. του ΟΗΕ. Άλλωστε όπως έχει καταγραφεί κατά την προηγούμενη επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί, υπήρξε βολιδοσκόπηση για το ρόλο που θα ήθελαν οι πλευρές να αναλάβει ο Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μεταφέρει πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένσταση να λειτουργήσει όπως και στο Κραν Μοντανά, δηλαδή να δει όλες τις πλευρές και να επιχειρήσει να κάνει μια σύνοψη των ζητημάτων που βρίσκονται προς συζήτηση. Ωστόσο δεν θα πρέπει να αναμένεται να καθοριστεί ποιο ακριβώς είναι το κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών στην άτυπη συνάντηση. Αυτό που θα συμφωνηθεί είναι η πολιτική βούληση των πλευρών να μπουν σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης άμεσα, αφού προηγηθεί μια διαδικασία προεργασίας. Η άτυπη συνάντηση όμως είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς εκεί θα καθοριστεί επί της ουσίας το πλαίσιο συζήτησης και τα διαδικαστικά, ενώ οι πλευρές θα έχουν μια σαφή εικόνα για τις επιδιώξεις η μια της άλλης. Όπως είχε αναφέρει τις προηγούμενες μέρες ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ο στόχος είναι μέσα σε 1 με 2 μήνες μετά την άτυπη συνάντηση, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και το κοινό έδαφος που να οδηγήσουν σε επίσημη διάσκεψη για την Κύπρο.
Η Λουτ, οι διαπραγματευτές και το πλαίσιο
Επιδίωξη της ε/κ πλευράς είναι να καταφέρει να διαφυλάξει το πλαίσιο με τα έξι σημεία του Αντόνιο Γκουτέρες, να διαφυλαχθεί πως η διαδικασία θα κινηθεί στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Σ.Α του ΟΗΕ, πως θα διαφυλαχθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το ήδη παραχθέν αποτέλεσμα των προηγούμενων ετών, ενώ δεν συζητά για αλλαγή στη βάση και τη μορφή λύσης. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως το πλαίσιο θα παραμείνει το ίδιο. Μετά την άτυπη συνάντηση το βάρος θα πέσει στους διαπραγματευτές οι οποίοι μέσα σε 2-3 μήνες θα πρέπει να καθορίσουν ποιο είναι το κοινό έδαφος πάνω στο οποίο θα διεξαχθεί η τελική διαπραγμάτευση, αν αυτή είναι εφικτή.
Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται στο νησί εκ νέου η Τζέιν Χολ Λουτ για ένα κύκλο επαφών και συντονισμού για τις λεπτομέρειες της άτυπης συνάντησης. Ανοικτό άλλωστε παραμένει το ενδεχόμενο συνάντηση Αναστασιάδη-Τατάρ σε μια προσπάθεια να διαπιστωθούν οι δυναμικές ενόψει της άτυπης συνάντησης. Στις 4-5 Μαρτίου άλλωστε θα βρίσκεται στο νησί και ο Ζοζέπ Μπορέλ από πλευράς ΕΕ όπου θα έχει επαφές για το Κυπριακό, μιας και η Ένωση επιθυμεί να έχει ουσιώδη εμπλοκή στην όλη διαδικασία.
ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.