Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος του Ερντογάν: Έτσι εξηγούνται οι απειλές για την Ελλάδα
Τούρκος αναλυτής εξηγεί επακριβώς το γιατί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί και να επιτίθεται στην Ελλάδα, προσπαθώντας να καλύψει τον μεγαλύτερο φόβο του που σχετίζεται και με την πολιτική του Μπάιντεν απέναντι στην Τουρκία.
Η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας λόγω των πολιτικών που ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι προδιαγεγραμμένη. Όταν η γειτονική χώρα βιώνει καταστάσεις όπως αυτές που περιγράφονται με ανατριχιαστικό τρόπο στο ντοκιμαντέρ «Breaking The Silence», σε όλους τους τομείς και όχι μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με την ελευθερία του Τύπου, η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί παρά να βάλει στην απομόνωση το καθεστώς του «σουλτάνου» και να καταδικάσει τις πρακτικές του.
Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που ο Ερντογάν προσπαθεί με ακραία ρητορική και συνεχείς επιθέσεις απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο και όσες ευρωπαϊκές χώρες δεν κάνουν τα… χατίρια του ταραξία της ευρύτερης περιοχής, να καλύψει τις αδυναμίες του. Οι μηχανισμοί προπαγάνδας και η ακραία πόλωση που χρησιμοποιεί σε κάθε ευκαιρία για να καλύψει τα προβλήματά του στο εσωτερικό της χώρας αλλά και τις εξωτερικές αποτυχίες είναι γνωστοί σε όλους.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Τούρκο αναλυτή Χακάν Τσελίκ και όσα δήλωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή», η προσπάθεια που «βλέπει» η Άγκυρα από πλευράς της Αθήνας για περαιτέρω απομόνωση της Τουρκίας στο διεθνές στερέωμα, είναι ο κυριότερος λόγος που ο σουλτάνος έχει υιοθετήσει τόσο «επιθετική» πολιτική έναντι της Ελλάδας. Ο αναλυτής του CNN Turk και της εφημερίδας Posta στην Άγκυρα, υπογραμμίζει μάλιστα πως η πλευρά Ερντογάν θεωρεί ότι καθοριστικό ρόλο σε αυτό θα παίξει ο Τζο Μπάιντεν.
«Υπάρχει η άποψη στην Τουρκία πως ο Τζο Μπάιντεν δεν θα είναι αντικειμενικός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι φιλέλληνας, και πολιτικά και πολιτιστικά. Υπάρχει μια αμφιβολία στην Αγκυρα πως οι ΗΠΑ θα χάσουν την ουδέτερη στάση τους. Αυτό το βλέπουν ως παράγοντα που μπορεί να επιβαρύνει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Οι ανακοινώσεις των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο, οι κινήσεις τους με την παρουσία τους στην Αλεξανδρούπολη προκαλούν εντύπωση. Αυτά έχουν ξυπνήσει αντανακλαστικά στην Αγκυρα και στα τουρκικά ΜΜΕ», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχει αποκτήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον Χακάν Τσελίκ, έρχεται να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr και αφορά το άνοιγμα της Ελλάδας προς τον Αραβικό κόσμο. «Η Αγκυρα βλέπει πως η Ελλάδα ξεκίνησε συνεργασίες με όλες τις χώρες που έχουν διαφορές με την Τουρκία, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ. Θεωρεί πως η Αθήνα προσπαθεί να απομονώσει την Τουρκία και ότι αυτό δεν αρμόζει σε σχέση καλής γειτονίας. Στην πραγματικότητα, τώρα πια τα ελληνοτουρκικά προβλήματα δεν είναι το Αιγαίο, η Μεσόγειος, αλλά και η προσπάθεια της ελληνικής διπλωματίας να εκμεταλλευθεί τη γεωστρατηγική συγκυρία. Αυτή είναι η εικόνα στην Αγκυρα», ανέφερε στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και τον δημοσιογράφο Μανώλη Κωστίδη.
Εκτός, δηλαδή, από την καθιερωμένη δυσφορία του Ερντογάν και τη ρητορική για μαξιμαλιστικές επιδιώξεις της Ελλάδας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, όπου η Τουρκία αξιώνει δικαιώματα και υποστηρίζει πως η Αθήνα δεν της αφήνει χώρο επιβίωσης, σύμφωνα με τον κ. Τσελίκ ο φόβος της πολιορκίας, γεωπολιτικά και οικονομικά, είναι αυτός που έχει ωθήσει τον σουλτάνο στο να γίνει ακόμα πιο επιθετικός.
Μάλιστα, υπογράμμισε πως ακόμα και σοβαροί αναλυτές στη γειτονική χώρα βλέπουν ότι «η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει αρχίσει να είναι διαφορετική με αυτή της Τουρκίας. Στο Ιράκ, στο PKK, στη Συρία. Μέσα σε αυτά προστέθηκε και η Ελλάδα, κι έτσι η θεωρία της πολιορκίας ενισχύθηκε περισσότερο», κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εμφανίζεται ακόμα πιο επιθετικός απέναντι στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κρούσματα σήμερα: 1.176 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 30 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 406 οι διασωληνωμένοι