Ξεκίνησε ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας
Διερευνητικές επαφές: Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στον διάλογο γνωρίζοντας ότι η Αγκυρα έχει στόχο να υπονομεύσει κάθε προσπάθεια προσέγγισης χρεώνοντας ενδεχόμενο ναυάγιο στη χώρα μας και προσδοκώντας παράλληλα οφέλη από την ΕΕ
Ξεκίνησε στις 10:30 ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας, ο οποίος λαμβάνει χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Μετά από 5 χρόνια, οι δύο γειτονικές χώρες επιχείρησαν και πάλι στις 25 Ιανουαρίου να βρουν κοινή γλώσσα συνεννόησης, σε μία συνάντηση που σαφώς ήταν περισσότερο αναγνωριστική και διήρκεσε κάτι λιγότερο από τρισήμισυ ώρες. Οι δύο πλευρές, που τους τελευταίους 12 μήνες έφτασαν αρκετές φορές ακόμα και στα πρόθυρα της σύρραξης, βολιδοσκόπησαν η μία τις προθέσεις της άλλης, ενώ αυτό που προκάλεσε αίσθηση ήταν η παρουσία στη συνάντηση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας και στενότατου συνεργάτη του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.
Η σημερινή λοιπόν είναι η δεύτερη συνάντηση μέσα στο 2021, με τις διπλωματικές ομάδες των δύο πλευρών να επιχειρούν και πάλι να βρουν κοινό τόπο, αν και όπως τονίζουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι προσδοκίες είναι χαμηλές. Από τη συνάντηση αυτή τη φορά θα λείπει ο Ιμπραήμ Καλίν και την θέση του θα πάρει ένας άλλος διπλωμάτης, ο οποίος είναι ειδικός στο Κυπριακό.
Σαφέστατα, οι διερευνητικές επαφές δεν επιτρέπουν άμεσα αποτελέσματα, ωστόσο, η ελληνική πλευρά διαπίστωσε κατά την πρώτη συνάντηση πως η Τουρκία έχει στόχο να διευρύνει την ατζέντα των συζητήσεων θέτοντας επί τάπητος τις παράλογες αξιώσεις της. Ποιες είναι αυτές; Ουκ ολίγες… μεταξύ αυτών, εκτός από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος, οι «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και η αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου, ζήτημα για το οποίο επιμένει συνεχώς τελευταία το τουρκικό καθεστώς. Προφανώς γιατί βλέπει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να ενισχύονται με νέα οπλικά συστήματα σε στεριά, αέρα και θάλασσα.
Η αιγιαλίτιδα ζώνη, τα 12 μίλια, φαίνεται να είναι το σημαντικότερο ζήτημα της τουρκικής πλευράς. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι τυχόν επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια σε όλο το Αιγαίο, το καθιστά εξολοκλήρου ελληνικό, αποκλείοντας την ίδια ουσιαστικά από την έξοδο στη θάλασσα. Για αυτό το λόγο, και επικαλούμενη τη Συμφωνία της Μαδρίτης του 1977, υποστηρίζει ότι έχει «νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα» και απειλεί βάσει απόφασης του τουρκικού κοινοβουλίου με casus belli.
Ωστόσο, η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει ότι οι διερευνητικές αφορούν αποκλειστικά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες και ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους βάσει του διεθνούς δικαίου της θάλασσας (το οποίο η Τουρκία δεν έχει υπογράψει). Όπως τονίζει, η επέκταση των χωρικών υδάτων δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση και χαρακτηρίζει την απειλή πολέμου από την Τουρκία ως εκ μέρους της παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ.
Αναφορικά με τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, η Ελλάδα σημειώνει ότι οι τουρκικές θέσεις παραβιάζουν κατάφωρα σειρά Συνθηκών (το Δίκαιο της Θάλασσας ως εθιμικό δίκαιο, τη Συνθήκη της Λωζάνης, τη Συνθήκη των Παρισίων, τη Συνθήκη του Μοντρέ και την Ιταλοτουρκική Συμφωνία του 1932 κλπ) και άρα ασφαλώς δεν μπορούν να συζητηθούν.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Εμβόλιο AstraZeneca: Παγκόσμιος συναγερμός - Συνεδριάζουν ΠΟΥ και EMA - Τι ισχύει στην Ελλάδα