Κρίσιμο ταξίδι Μητσοτάκη στη Λιβύη – Σε θέση - «κλειδί» ο έμπειρος διπλωμάτης Ιωάννης Σταματέκος

Προσπάθεια της Αθήνας να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Τρίπολη – Επαναλειτουργεί η ελληνική πρεσβεία στη βορειοαφρικανική χώρα – Η δύσκολη αποστολή του πρέσβη κ. Ιωάννη Σταματέκου
4'

Την γειτονική και χειμαζόμενη από τον εμφύλιο και τις εχθροπραξίες Λιβύη θα επισκεφθεί την Τρίτη 6 Απριλίου ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από πρόσκληση του μεταβατικού πρωθυπουργού της χώρας Α. Ντμπέιμπα.

Η πρόσκληση είχε διατυπωθεί στις 16 Μαρτίου, στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, με την ανάληψη των καθηκόντων της μεταβατικής κυβέρνησης που σήμαναν ουσιαστικά και την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων Αθήνας - Τρίπολης.

Το προηγούμενο δεκαπενθήμερο διεξάγονταν συζητήσεις υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας ανάμεσα στην Αθήνα και την Τρίπολη, για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη.

Η Αθήνα επιχειρεί να αποκτήσει παρουσία στην βορειοαφρικανική χώρα, κάτι που αντικατοπτρίζεται και από τον σχεδιασμό επαναλειτουργίας της πρεσβείας της Ελλάδας στην Τρίπολη. Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε για τη νευραλγική θέση του πρέσβη στη Λιβύη έναν από τους πλέον έμπειρους Έλληνες διπλωμάτες, τον κ. Ιωάννη Σταματέκο.

Η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη αποτελεί το πρώτο βήμα για την αναθέρμανση των πολιτικών σχέσεων, με το υπουργείο Εξωτερικών να μην επιλέγει τυχαία τον κ. Σταματέκο να μεταβεί στην Τρίπολη αυτή την κρίσιμη περίοδο, μιας και ο ίδιος είχε αναλάβει σημαντικό ρόλο στην πρεσβεία στην Τρίπολη, μέχρι και πριν από το κλείσιμό της.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα προσδοκά από την επίσκεψη στην Τρίπολη να αποσπάσει μια δήλωση προθέσεων για τη διευθέτηση του θέματος των ΑΟΖ στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Η ελληνική θέση είναι ρητή, «το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο συνεργασίας είναι ανυπόστατο και άκυρο και δεν παράγει αποτελέσματα για την Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, παραπέμποντας και στη θέση της Ε.Ε.

Αυτό άλλωστε θα επιχειρήσει να καταστήσει σαφές στην λιβυκή ηγεσία και ο κ. Σταματέκος, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Τρίπολη. Μια αποστολή αναμφισβήτητα δύσκολη, απαιτητική και επικίνδυνη, αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, που μαστίζεται από τον εμφύλιο και εχθροπραξίες.

Τρία είναι τα πρόσωπα κλειδιά στη χώρα της Βορείου Αφρικής, μετά τον ορισμό της νέας, μεταβατικής κυβέρνησης, στις 16 Μαρτίου. Ο Πρωθυπουργός, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, η υπουργός Εξωτερικών, Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς –η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της χώρας που τίθεται επικεφαλής της λιβυκής διπλωματίας– και ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ αλ Μένφι.

Τον κ. Μητσοτάκη θα συνοδεύσει στη Λιβύη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη χώρα, Γιαν Κούμπις.

Η νέα κυβέρνηση της Λιβύης συγκροτήθηκε στις αρχές Μαρτίου και ορκίστηκε στις 15, με εντολή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον Δεκέμβριο. Η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Αθήνας - Τρίπολης εξελίχθηκε γρήγορα, μετά τη δήλωση πρόθεσης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για επαναλειτουργία της πρεσβείας στην Τρίπολη και του προξενείου στη Βεγγάζη.

Οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας - Λιβύης διακόπηκαν τον Δεκέμβριο 2019, μετά την υπογραφή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου για τις ΑΟΖ, από τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογάν και τον τέως πρωθυπουργό της Λιβύης Φάγιεζ αλ Σαράτζ, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Αξίζει να αναφέρουμε πως την ίδια μέρα που Μητσοτάκης και Δένδιας θα είναι στη Λιβύη, στην Αγκυρα θα μεταβούν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε. Σ. Μισέλ, για συνάντηση με τον πρόεδρο Τ. Ερντογάν. Στην ατζέντα θα βρεθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το μεταναστευτικό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Σείεται» η Τουρκία: Συνέλαβαν τον εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» - Όλα θυμίζουν... 2016