Προκλητικό παραλήρημα Ακάρ κατά Στρατηγού Φλώρου: Είναι αγενής και μιλάει πέρα από τα όρια
Νέο παραλήρημα από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, αυτή τη φορά με στόχο τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Ο Χουλουσί Ακάρ μετά από επίσκεψη σε έκθεση με θέμα την τεχνολογία στην Τουρκία, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφος για όλα τα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, και φυσικά δεν παρέλειψε να επιτεθεί για άλλη μια φορά στην Ελλάδα.
«Είμαστε πάντα θετικοί στον διάλογο, την καλή γειτονία και τη λύση των προβλημάτων με βάση το Διεθνής Δίκαιο. Πέρα από όλα τα άλλα, επιζητούμε τον διάλογο. Όμως, σαν να μας κοροϊδεύουν, ο Έλληνας γείτονάς μας έχει πρωτοφανείς πρακτικές για τον κόσμο και την ιστορία. Τα χωρικά τους ύδατα λένε 6 μίλια και στον εναέριο χώρο 10 μίλια. Υπάρχει πουθενά τέτοια εφαρμογή στον κόσμο; Λέμε σεβασμό στις Διεθνείς Συμφωνίες. Της Λοζάνης, του Παρισιού, δεν είναι Διεθνείς Συμφωνίες; Λένε ότι 23 νησιά δεν μπορούν να είναι οπλισμένα με βάση αυτές τις συμφωνίες. Έχουν εξοπλίσει 16 από αυτά, και μετά λένε ότι τους προκαλούν οι Τούρκοι», σχολίασε αρχικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Η επίθεση στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ από τον Ακάρ
Εντύπωση προκάλεσαν τα λόγια του για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Φαίνεται πως ο Τούρκος υπουργός έχει αντιληφθεί τη σημασία της παρουσίας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη στάση που έχουν κρατήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις στο συνεχές μπαράζ προκλήσεων αλλά και στις απαντήσεις που έχουν λάβει οι Τούρκοι επί του πεδίου όλο το διάστημα της κλιμάκωσης της έντασης από πλευράς Άγκυρας. Προφανώς για αυτό και… ενοχλείται από την παρουσία του Στρατηγού Φλώρου και φρόντισε να το κάνει σαφές, καθώς του «επιτέθηκε» πριν κάνει… συστάσεις στην Ελλάδα να κινείται με βάση το «μπόι και τα κιλά της», σε ό,τι έχει να κάνει με τα εξοπλιστικά και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
«Υπάρχει ένας αρχηγός Γενικού Επιτελείου, που είναι πολύ αγενής και έχει κάνει κάποιες ομιλίες πέρα από τα όρια των καλών τρόπων. Θέλουν την Τουρκία από τα 1.950 μέτρα μέχρι τα 10 χιλιόμετρα, παρά τα 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Τι είδους λογική είναι αυτή; Όταν λέμε όχι σε αυτό, τότε λένε ότι κλιμακώνουμε την ένταση. Η απειλητική γλώσσα είναι άχρηστη για εμάς. Θέλουμε ειρήνη, διάλογο. Ο συγκεκριμένος δείκτης για αυτό είναι οι διερευνητικές συνομιλίες που έχουν αρχίσει ξανά μετά από δική μας επιμονή, οι ξεχωριστές συζητήσεις που έγιναν στο ΝΑΤΟ και οι συμφωνίες στο πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σε αυτό το πλαίσιο Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επισκεφθεί δυο φορές την Αθήνα, ενώ αυτοί ήρθαν μια φορά στην Άγκυρα. Τώρα είναι η σειρά τους. Περιμένουμε τους Έλληνες στην Άγκυρα», είπε ο Χουλουσί Ακάρ.
«Οι Έλληνες να μην βασίζονται σε άλλους»
«Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας. Αλλά να πούμε πως αυτό δεν είναι απειλή. Από την άλλη πλευρά, αυτό δεν είναι ούτε ανικανότητα. Υπάρχουν ορισμένοι πολιτικοί, συνταξιούχοι στρατιωτικοί και ακαδημαϊκοί στην Ελλάδα που λένε πως έχουμε δίκιο, εκφράζουμε την αλήθεια. Περιμένουμε από τα τρίτα μέρη να είναι αντικειμενικά και ουδέτερα. Τα τρίτα μέρη δεν κινούνται με την αίσθηση συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα προβλήματα Ελλάδας – Τουρκίας δεν είναι προβλήματα Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θέλουμε να επιτρέψουμε τη μετατροπή τους σε προβλήματα ΗΠΑ – Τουρκίας», τόνισε ο Τούρκος υπουργός.
Ο Ακάρ ανέφερε επίσης πως «Περιμένουμε από τους Έλληνες γείτονές μας να μην βασίζονται σε άλλους και να συμπεριφέρονται σύμφωνα με το ύψος και το βάρος τους. Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι γνωστή. Προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά στους πολίτες της δαπανώντας τα χρήματα του κόσμου για εξοπλισμό. Η είσοδος τους στην αγορά εξοπλιστικών είναι μαθηματικά λάθος. Αυτή η εξίσωση δεν αλλάζει με 3-5 όπλα και αεροπλάνα».
Επιμένει για δυο κράτη στην Κύπρο, τι ζητάει από τις ΗΠΑ
Εξίσου προκλητική ήταν η ρητορική του και στο θέμα της Κύπρου, όπου επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας για δυο ανεξάρτητα κράτη, η οποία προφανώς δεν είναι αποδεκτή από την Αθήνα και τη Λευκωσία και βάζει «μπουρλότο» στην προσεχή Πενταμερή με την παρουσία οργάνων του ΟΗΕ. «Σχετικά με την Κύπρο, η λύση είναι σαφής και απλή. Δυο ανεξάρτητα κράτη», ήταν τα λόγια του Ακάρ.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, παράλληλα, υποστήριξε την παραμονή στρατευμάτων της χώρας του στη Λιβύη ενώ αναφέρθηκε και στις τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ. Όπως υποστήριξε πρόκειται για έναν στρατηγικό εταίρο της Άγκυρας αλλά υπάρχουν διαφορετικές διαστάσεις στις σχέσεις τους και επιζητούν την εξομάλυνση. Σύμφωνα με τον Ακάρ, πέρα από το θέμα των S-400, όσο οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το YPG, το παρακλάδι του PKK στη Βόρεια Συρία, σαν τρομοκρατική οργάνωση, τότε υπάρχει σημαντικό πρόβλημα ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως η FETO βρίσκει χώρο για να αναπτυχθεί στο έδαφος των ΗΠΑ γεγονός που επίσης αποτελεί τεράστιο «αγκάθι» για την Άγκυρα.
Στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Ακάρ αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που απασχολούν τις αρμοδιότητές του, ένα εκ των οποίων ήταν κι η γενοκτονία των Αρμενίων. Ο Τούρκος υπουργός επί της ουσίας δεν αναγνώρισε καμία γενοκτονία, ενώ παράλληλα σχολίασε και τις εξελίξεις με το Αζερμπαϊτζάν, το θέμα που έχει ανακύψει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αλλά και διάφορα άλλα περιφερειακά και εσωτερικά ζητήματα στα οποία εμπλέκονται οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: Οι ειδικοί αποφασίζουν για το Πάσχα - Εξετάζουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών