Ελληνοτουρκικά: «Πόλεμος» Δένδια - Τσαβούσογλου on camera για Αιγαίο, μειονότητα και μεταναστευτικό
Ελληνοτουρκικά: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκαναν κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο υπουργό να ξεκινά τις προκλήσεις και τον Έλληνα να απαντά σε ανάλογο ύφος. Τουρκική μειονότητα στη Θράκη, αποστρατικοποίηση νησιών και status στο Αιγαίο έβαλαν στο τραπέζι οι γείτονες, απάντησε στο «μπρα ντε φερ» ο κ. Δένδιας.
Σε διπλωματικό επεισόδιο μπροστά στις κάμερες και σε ζωντανή μετάδοση, εξελίχθηκαν οι κοινές δηλώσεις των Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας μετά το μπαράζ διπλωματικών επαφών που έγιναν από το μεσημέρι της Πέμπτης (15.04), στήθηκαν ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου και μετά τις εισαγωγικές δηλώσεις που έδειχναν να κινούνται σε πλαίσια διαλόγου και συνθήκες ανεύρεσης λύσεων, άρχισε το... πάρτι.
Η αρχή έγινε από τις τοποθετήσεις Τσαβούσογλου, κατά τις οποίες θίχτηκαν θέματα όπως αυτό της μειονότητας στη Θράκη, με τον Νίκο Δένδια να δίνει απαντήσεις και να κάνει λόγο για Διεθνείς Συνθήκες που έχει καταπατήσει η Τουρκία. Ο Τούρκος υπουργός συνέχισε τις προκλήσεις κάνοντας λόγο για αποστρατικοποίηση νησιών και για παράλογες απαιτήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο, όπως και για τις πρακτικές της χώρας μας στο μεταναστευτικό.
Ο κ. Δένδιας δεν άφησε αναπάντητη ούτε αυτή την πρόκληση, τονίζοντας προς τον ομόλογό του ότι τα νησιά όσο υπάρχει απειλή θα έχουν στρατό, ενώ ξεκαθάρισε ότι ναι μεν η Αθήνα θέλει τον διάλογο και τη συνεννόηση με την Άγκυρα, αυτό όμως δεν σημαίνει υποχώρηση στις πάγιες θέσεις στην εξωτερική πολιτική. Η παρουσία του κ. Δένδια στην Άγκυρα, όπως επεσήμανε, δεν σημαίνει ότι δεν θα εξέφραζε σε όλους τους τόνους τις αταλάντευτες θέσεις της χώρας και προφανώς σε καμία περίπτωση δεν θα επέτρεπε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιώματων από τους γείτονες σε όλα τα επίπεδα.
Δείτε τις κοινές δηλώσεις των δυο υπουργών
Ξεκίνησε με... ρητορική για διάλογο
«Πιστεύουμε ότι τα ζητήματα μεταξύ μας μπορούν να λυθούν με διάλογο. Οι προκλητικές δηλώσεις είναι πράγματα που πρέπει να αποφευχθούν. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε διεξοδικά τα προβλήματα που απασχολούν και τις δυο πλευρές. Συζητήσαμε τα προβλήματα που έχουμε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε διαφορά απόψεων για το Αιγαίο. Είναι πολύ σημαντική η επανέναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών συνομιλιών. Ο πρόεδρος της τουρκικής Δημοκρατίας προτείνει να πραγματοποιηθεί μια Σύνοδος για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε αρχικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Τις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη η άτυπη πενταμερής συνάντηση για το Κυπριακό και όλες οι συμμετέχουσες πλευρές θα πρέπει να λάβουμε μέρος σε αυτή τη συνάντηση με τον πλέον θετικό και εποικοδομητικό τρόπο. θέλουμε όλοι να σκεφτόμαστε με τρόπο ευρύ και ελεύθερο».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σχολίασε ότι: «Αξιολογήσαμε τις εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις. Είμαστε δυο γείτονες και θα πρέπει να μπορούμε να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε τις σχέσεις αυτές. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό, για να διαμορφώσουμε έναν οδικό χάρτη. Η επανέναρξη των αεροπορικών δρομολογίων που ξεκίνησε από το Μάρτιο ήταν πάρα πολύ σημαντική. Θέλουμε να ακολουθήσει η επαναλειτουργία των συνοριακών πυλών. Οι χερσαίες μεταφορές είναι ένα σημαντικό θέμα στις διμερείς μας σχέσεις και θα πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να διευρύνουμε αυτές τις σχέσεις».
Ενώ επεσήμανε ακόμα πως «Τόσο στη συνάντηση με τον πρόεδρο της τουρκικής Δημοκρατίας όσο και στη μεταξύ μας συνομιλία, μιλήσαμε για τον αντιτρομοκρατικό μας αγώνα απέναντι σε οργανώσεις σαν τη FETO, το PKK κλπ.. Για την παράνομη μετανάστευση πιστεύουμε πως η μεταξύ μας συνεργασία δεν πρέπει να έχει αντίληψη ανταγωνισμού. Μια θετική προσέγγιση στο θέμα θα βοηθήσει και τις δυο πλευρές».
Έβαλε «μπουρλότο» ο Τσαβούσογλου
Στο σημείο αυτό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών φρόντισε να… ανάψει το φιτίλι της κόντρας κάνοντας αναφορά για Τουρκική Μειονότητα στη Θράκη. «Στα διμερή θέματα δεν παραλείψαμε να αναφερθούμε και στο θέμα των μειονοτήτων. Μιλήσαμε για τους ομογενείς μας στην Ελλάδα, για την τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Θέλω να προσθέσω για την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, από την πρώτη στιγμή που ανήλθαμε στην εξουσία, υιοθετήσαμε βέλτιστες πρακτικές, διατηρώντας έναν ενεργό διάλογο μαζί της. Οι δυο μειονοτικές ομάδες θα πρέπει να διαβιούν στις δυο χώρες με τρόπο που να τους οδηγεί σε ευημερία και ειρήνη. Αυτό θα έχει θετικό απόηχο στις μεταξύ μας σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά.
«Σχετικά με την αποκατάσταση Οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα, δηλώνουμε έτοιμοι να παρέχουμε στήριξη για να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά. Το ίδιο ισχύει για τα ελληνικά και Χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία. Μπορούμε να έχουμε μια αμοιβαία υποστήριξη και συνεργασία», πρόσθεσε.
Προανήγγειλε συναντήσεις Μητσοτάκη με Ερντογάν
Ο κ. Τσαβούσογλου, σχολίασε επίσης ότι «Στο χρονικό διάστημα που ακολουθεί, θεωρούμε ότι οι επισκέψεις ένθεν κακείθεν, ένας διάλογος άνευ όρων και προϋποθέσεων και οι εκατέρωθεν επισκέψεις των αρχηγών των κρατών μας, θεωρούμε ότι θα αποτελέσουμε πολύ γόνιμη βάση για τη διεύρυνση και την εξέλιξη των επαφών μας».
«Ως προς τη βελτίωση των σχέσεων μας και τη διευθέτηση των διαφωνιών μας, θεωρούμε πως θα πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσατε σήμερα κ. Υπουργέ. Εγώ σας αποκαλώ Δένδια, σας αποκαλώ Νίκο, έχουμε μια προσωπική φιλία από το 2003 όταν ήμασταν στο Συμβούλιο της Ευρώπης και όταν ήμουν Πρόεδρος, με είχες στηρίξει και με είχες βοηθήσει με τον πλέον ικανοποιητικό τρόπο. Το να σε υποδέχομαι στη χώρα μου σαν υπουργό Εξωτερικών, με γεμίζει με χαρά και ικανοποίηση», τόνισε.
«Για εμάς υπάρχει Μουσουλμανική Μειονότητα», η ξεκάθαρη απάντηση Δένδια
Όταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πήρε τον λόγο, αρχικά κινήθηκε κι αυτός στο πλαίσιο του διαλόγου και στην προσπάθεια εγκαθίδρυσης συνθηκών καλής γειτονίας των δυο χωρών. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον πρόεδρο Ερντογάν και τον φίλο μου τον Μεβλούτ για την πρόσκληση και για την πρόσκληση στο δείπνο Ιφτάρ. Θα ήθελα να μεταφέρω τις ευχές μου και τις ευχές του κ. Μητσοτάκη για τη γιορτή του Ραμαζανιού. Η κυβέρνησή μας δίνει σημασία στη θρησκευτική ελευθερία. Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί προσωπικά για το ισλαμικό τέμενος στην Αθήνα. Θα γίνουν τα εγκαίνια μετά την πανδημία», είπε αρχικά ο κ. Δένδιας.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Σήμερα συζητήσαμε τόσο τα θέματα στα οποία υπάρχουν προσεγγίσεις, όσο κι αυτά που μας προκαλούν τριβές. Η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας μεταξύ δυο γειτονικών κρατών είναι απαραίτητη. Πρέπει να θεμελιώσουμε την ειρηνική συνύπαρξη στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Στο πλαίσιο των διεθνών χαρτών και του ΝΑΤΟ. Σε αυτό συνυπάρχουμε εδώ και 70 χρόνια, ενώ η Ελλάδα συμπληρώνει 40 χρόνια στην ΕΕ και η Τουρκία θέλει να ενταχθεί. Χαιρετίζω την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, τις διαβουλεύσεις των δυο υπουργείων εξωτερικών».
Ο Έλληνας υπουργός, πρόσθεσε ακόμα ότι: «Σήμερα συζητήσαμε πολλή ώρα. συμφωνήσαμε με τον φίλο μου, τον Μεβλούτ, ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για την ανάπτυξη των σχέσεών μας. καταρχάς στην οικονομία, το εμπόριο. Η παρουσία του κ. Φραγκογιάννη σήμερα έπαιξε ρόλο σε αυτό. Συμφωνήσαμε να δημιουργήσαμε από κοινού μια θετική ατζέντα οικονομικών θεμάτων για να προχωρήσουμε τις σχέσεις μας και να προωθήσουμε την οικονομική συνεργασία για να αλλάξουμε το κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Να οδηγηθούμε σε ένα διαφορετικό κλίμα από αυτό που υπάρχει τους τελευταίους 20 μήνες».
«Αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων είναι η αποκλιμάκωση και η αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα. Μέχρι πριν λίγους μήνες οι παραβατικές ενέργειες είχαν αυξηθεί σημαντικά. Οι θέσεις μας για αυτό το θέμα είναι γνωστές. Σήμερα είμαι στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, χθες ήμουν στην Πόλη και συναντήθηκα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Εκεί συζήτησα θέματα που αφορούσαν την ελληνική κοινότητα. Για εμάς, υπάρχει στην Ελλάδα Μουσουλμανική Μειονότητα. Αυτό αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λοζάνης, αυτή είναι η επίσημη άποψη, η άποψη του Ελληνικού Κράτους», ήταν η πρώτη απάντηση του κ. Δένδια στις προκλήσεις του Τσαβούσογλου.
Αταλάντευτη στάση για Κυπριακό και παραβατικότητα της Τουρκίας
«Παρακάλεσα να μην υπάρχει για τη συζήτησή μας διαφορά ψευδών ειδήσεων», υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Δένδιας, γνωρίζοντας την προπαγανδιστική τακτική που ακολουθεί ο Τύπος της Τουρκίας σε τέτοιες περιστάσεις.
Ακολούθως, αναφορικά με την Κύπρο, σχολίασε: «Σήμερα συζητήσαμε και περιφερειακά θέματα. Αρχής γενομένης από την πενταμερή που διοργανώνει ο ΟΗΕ. Εμείς θέλουμε όλες οι πλευρές να προσέλθουν με θετικό πνεύμα για να προχωρήσει η επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος. Μοναδική λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία όπως προβλέπουν και οι αποφάσεις του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υπάρχει αποχή από ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία και τα δικαιώματα της Κύπρου».
Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, υποστήριξε: «Μιλήσαμε για τα θέματα σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία. Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της ΕΕ αν η Τουρκία το επιθυμεί. Και οι δυο πλευρές θα κερδίσουμε πολλά, πιστεύουμε ότι το επιθυμεί και ο τουρκικός λαός στην πλειοψηφία του. για αυτό όπως επεσήμανε και το ευρωπαϊκό συμβούλιο, είμαστε ανοικτοί να εξετάσουμε καίρια ζητήματα. Να αναθεωρήσουμε τη βίζα, ένα θέμα στο οποίο είχαμε εποικοδομητική σχέση».
Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε πως αν η Τουρκία συνεχίσει να έχει παραβατική συμπεριφορά, τότε δεν θα έχει θέση στην ΕΕ. «Σε κάθε υποψήφια χώρα, υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας. Ο σεβασμός στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του συνόλου της ΕΕ. Το ενδεχόμενο λήψης μέτρων πάντα υπάρχει στο τραπέζι του συμβουλίου. Αν υπάρξουν παραβατικές ενέργειες σε βάρος μας, υπάρχει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων. Βεβαίως, απευχόμαστε τις παράνομες ενέργειες με όλη μου την καρδιά», τόνισε.
Επίσης, πρόσθεσε πως «Θα ήθελα να κάνω ξεχωριστή αναφορά σε ένα ζήτημα, κι αυτό αφορά στην απειλή πολέμου εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τα δικαιώματά της από την UNCLOS και το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μη συμμόρφωσης αποτελεί το γνωστό μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το οποίο έχει καταδικαστεί και δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας».
Απαντήσεις για μεταναστευτικό, Αγιά Σοφιά και συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη
«Το μεταναστευτικό είναι ένα Ευρωτουρκικό ζήτημα. Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας απορρέουν από τη δήλωση με την ΕΕ το 2016. Η τουρκική επιθυμία είναι να υπογραφεί μια νέα συμφωνία, πρέπει να γίνουν αναγκαίες ενέργειες και να τερματιστεί η εγκληματική δράση δικτύου μεταναστών. Η απόπειρα εργαλειοποίησης μεταναστευτικού στον Έβρο ήταν μια τέτοια», ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Επίσης, πρόσθεσε «Συζητήσαμε θέματα πολιτιστικής κληρονομιά. Η δυσφορία μας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εκφράστηκε».
«Αγαπητέ Μεβλούτ, ολοκληρώνω κάνοντας μια σύντομη αναφορά στις περιφερειακές προκλήσεις. Στη Συρία, τη Λιβύη θα πρέπει να βοηθήσουμε για να λυθούν οι μακροχρόνιες κρίσεις, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε στη συνέχεια.
Ο κ. Δένδιας τόνισε πως «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι προορισμένες να ζουν μαζί σε μια περιοχή με πολλά και σύνθετα προβλήματα. Είναι συμφέρον των δυο χωρών να συνεργαστούν για την ασφάλεια, την ακεραιότητα και την ευημερία στην περιοχή. Αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κι αυτή ήρθα να εκφράσω σήμερα στην Άγκυρα με την ελπίδα να πάμε μπροστά. Δεν αγνοούμε την πραγματικότητα, θέλουμε όμως να κάνουμε ένα βήμα».
Επιπλέον, κάλεσε τον Τσαβούσουγλου στην Αθήνα λέγοντας: «Θα ήθελα να απευθύνω πρόσκληση στον Μεβλούτ να έρθει στην Αθήνα, για να προετοιμάσουμε τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
«Καταπιέζεται Τούρκους στη Θράκη, διώχνετε παράνομα μετανάστες»
Το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης σε αυτό το σημείο ανέβηκε επικίνδυνα, καθώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε να προκαλεί λέγοντας πως «Δεν έκανα καμία δήλωση προκλητική εναντίον της Ελλάδας. Ο ομόλογός μου έκανε δηλώσεις που είναι προκλητικές. Δεν μπορούμε να τις αποδεχθούμε. Όπως είπατε κύριε υπουργέ, η Τουρκία παραβιάζει δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε. Είναι ένα θέμα που συζητούμε μεταξύ μας, αλλά αφού το θέτετε ενώπιον του Τύπου πρέπει να απαντήσω. Όσο για τα μειονοτικά θέματα, εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς Ορθοδόξους τη μειονότητα της Πόλης, αλλά εσείς δεν μπορείτε να μην δέχεστε τους ανθρώπους που δηλώνουν εξ ιδίων ότι είναι Τούρκοι πολίτες, ότι έχουν τουρκική ταυτότητα. Αυτό είναι μια καταπίεση και καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν οι άνθρωποι αυτοί δηλώνουν τουρκικής καταγωγής, δηλώνουν αυτό που αισθάνονται και δεν θα πρέπει αυτό το δικαίωμά τους να καταπατηθεί εν ονόματι οποιασδήποτε σύμβασης ή συμφωνίας».
Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός σχολίασε πως «Ως προς το θέμα της προσφυγής στη Χάγη, είναι ένας μηχανισμός δικαστικός ο οποίος λέει ότι εσείς πρέπει να διευθετήσετε το θέμα του Αιγαίου και το θέμα των Θαλασσίων Ζωνών. Το τι λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αφορά το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δικαστήριο. Ως προς το θέμα το μεταναστευτικό προσφυγικό, εμείς δεν θέλουμε ενώπιον του Τύπου να πούμε ότι εσείς είχατε πρακτικές τύπου push back 80.000 ανθρωπίνων ψυχών μεταναστών – προσφύγων. Εμείς εδώ προσπαθούμε να εκπέμψουμε θετικό μήνυμα, θέλουμε να είμαστε σε απευθείας συζήτηση. Αν εσείς εκφράζετε τέτοιου τύπου προκλητικές κατηγορίες, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω».
«Η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας, περιμένατε να μην τα πω επειδή είμαι στην Άγκυρα;»
Ο κ. Δένδιας δεν μάσησε τα λόγια του απαντώντας στον ομόλογό του. «Οι συνεργάτες σου είναι Βασιλικότεροι του Βασιλέως. Θα προτιμούσα να μην το κάνω αυτό αλλά δεν γίνεται. Η θέση της Ελλάδας για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι η ίδια, δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούτε. Περιμένατε να έρθω στην Άγκυρα και να παρουσιάσω τα πράγματα σαν να μην έγινε τίποτα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο; Η Τουρκία έχει παραβιάσει τα δικαιώματα της Ελλάδας, έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος», σχολίασε.
Επιπλέον, σχετικά με τη μειονότητα στη Θράκη, υποστήριξε «Το θέμα της μειονότητας το λέει η Λοζάνη δεν το λέμε εμείς. Την έχει υπογράψει η Τουρκία τη Συνθήκη. Μπορεί να αρέσει στην Τουρκία, μπορεί να μην αρέσει, αλλά ισχύει και θα ισχύει. Την UNCLOS την έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση σαν ένωση, όχι μόνο τα κράτη. Αν η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να την αποδεχθεί. Όσο για το μεταναστευτικό, μετά τα γεγονότα που έγιναν πέρσι τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, η Τουρκία δεν πρέπει να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό».
«Να προχωρήσουμε σε μια νέα σελίδα, αλλά αυτό προϋποθέτει αντίληψη του τι κάνεις λάθος και τι σωστό. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε θετική ατζέντα, σιγά-σιγά με την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει αλλαγή των πάγιων θέσεων της εξωτερικής μας πολιτικής, και του ευρωπαϊκού μας κεκτημένου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι τρίτο μέρος. Είναι ένα συμβούλιο στο οποίο ανήκουμε, είναι η οικογένειά μας. Είναι οι χώρες που ζούμε μαζί, που εξυπηρετούμε ένα κοινό όραμα. Η Ελλάδα είναι περήφανη για τη συμμετοχή της στην ΕΕ, για το ευρωπαϊκό της κεκτημένο», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός.
Επίσης, ο κ. Δένδιας σχολίασε: «Θα πρότεινα να μην οδηγηθούμε σε έναν ατέρμονο διάλογο για αυτό το οποίο διαφωνούμε. Αλλιώς θα χαλάσει αυτό που επιχειρήσαμε να ξεκινήσουμε σήμερα μαζί με τον πρόεδρο Ερντογάν».
«Μιλάτε για αυτά που σας συμφέρουν»
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε σε υψηλούς τόνους, φτάνοντας στο σημείο να επικρίνει την Ελλάδα πως ερμηνεύει κατά το δοκούν τη Συνθήκη της Λοζάνης. «Πρέπει να μιλήσουμε για την αποστρατικοποίηση νησιών και για το θέμα του εναέριου χώρου στο Αιγαίο. Μιλάτε για αυτά που σας συμφέρουν, αλλά δεν λέτε για τη Συνθήκη της Λοζάνης για την αποστρατικοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε: «Εγώ θέλω να πω, ότι υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των δυο χωρών. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών. Έχουμε αποφασίσει να επιλύσουμε τα ζητήματά μας μέσω διαλόγου. Μπορούμε να συνεχίσουμε την ένταση, αλλά αυτός δεν είναι ο σκοπός. Όχι ότι δεν σεβόμαστε το διεθνές σύστημα και το Διεθνές Δίκαιο. Θα πρέπει να ξέρουμε και να έχουμε συνείδηση σε τι αποβλέπει η κάθε χώρα και το κάθε μέλος της ΕΕ. Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτό τον καυγά με αυτόν τον τρόπο ή αν θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις για να συνεχίσουμε τον διάλογο. Εκεί χρειάζεται ένα όραμα, μια απόφαση. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα χάσουμε το δείπνο ιφτάρ».
«Τα νησιά απειλούνται για αυτό έχουν στρατό»
«Πράγματι, ζητάμε μια θετική ατζέντα. Αυτό είναι η λύση. Αλλά αυτό σημαίνει αντίληψη της θέσης του άλλου. Έθεσε δυο θέματα ο Μεβλούτ», είπε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:
«Tο πρώτο για αποστρατικοποίηση των νησιών. Γιατί υπάρχει στρατός; Γιατί απειλούνται από κάπου. Ο στρατός κοστίζει χρήματα, υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι τα νησιά δεν απειλούνται; Αν υπάρχει κανείς να μας το πει. Δεύτερον, τα έξι-δέκα μίλια. Τα έξι – δέκα μίλια στη θάλασσα ξεκινάνε από τη δεκαετία του ’30 και η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε μετά από πενήντα χρόνια».
«Θα πρέπει να βρούμε λύσεις. Θέλω να πω στην Τουρκία πως η διαφωνία μας θα τελειώσει αν αντιληφθείτε τη θέση της ΕΕ και της Ελλάδας. Ελπίζω η διαφωνία μας να μην ακυρώσει το δείπνο», ανέφερε ολοκληρώνοντας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κρούσματα σήμερα: Αύξηση μολύνσεων με 1.861 νέες στην Αττική - Μεγάλη διασπορά στη Θεσσαλονίκη