Ελληνοτουρκικά: Με κρυφή ατζέντα πρόκλησης η Άγκυρα - Απόλυτα προετοιμασμένοι Δένδιας - κυβέρνηση

Με... τακτική Ερντογάν 2017 απέναντι στον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, θέλησε να αντιμετωπίσει τον Νίκο Δένδια ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος έθεσε ευθαρσώς την σκιώδη ατζέντα της Άγκυρας απέναντι στην ορθή διπλωματική γλώσσα του Έλληνα ΥΠΕΞ

Ελληνοτουρκικά: Με κρυφή ατζέντα πρόκλησης η Άγκυρα - Απόλυτα προετοιμασμένοι Δένδιας - κυβέρνηση
AP
16'

Ο Νίκος Δένδιας φάνηκε προετοιμασμένος απέναντι στον προκλητικό διάλογο που θέλησε να ανοίξει on camera -εν μέσω των κοινών δηλώσεων- ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να προωθήσει την ατζέντα της Άγκυρας και η οποία μεταξύ άλλων περιείχε την τουρκική μειονότητα στην Θράκη, την αποστρατικοποίηση νησιών αλλά και το μεταναστευτικό.

Νίκος Δένδιας και Μελβούτ Τσαβούσογλου, προχώρησαν σε μια ασυνήθιστη για τα διαδικαστικά, διαδικασία, κατά την οποία πήραν τον λόγο από δυο φορές ο καθένας, ώστε να απαντήσουν και να αντικρούσουν τους εκατέρωθεν διπλωματικούς ισχυρισμούς και η οποία θύμισε το επεισόδιο που είχε δημιουργήσει ο Ερντογάν κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στην Αθήνα.

Με βάση αυτή την τακτική Ερντογάν, της ακραίας διπλωματίας, η οποία ήταν αναμενόμενη από την ελληνική πλευρά, καθώς ο Νίκος Δένδιας φάνηκε και ήταν απόλυτα προετοιμασμένος -όπως φάνηκε και από τις απαντήσεις του-, ο Μελβούτ Τσαβούσογλου αφού έκανε μια αναφορά στις διαφωνίες των δυο χωρών συνοπτικά και μίλησε μάλιστα και για διάλογο άνευ όρων μεταξύ των χωρών στη συνέχεια έθεσε απροκάλυπτα το θέμα της τουρκικής μειονότητας της Θράκης -βάζοντας φωτιά στη συζήτηση-, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να ανταπαντά για Διεθνείς Συνθήκες που έχει καταπατήσει η Τουρκία αναφέροντας συγκεκριμένα πως στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, «αυτό αναγνωρίζει και η συνθήκη της Λωζάνης και αυτή είναι και η θέση του ελληνικού κράτους».

Οι παραπάνω τοποθετήσεις του Μελβούτ Τσαβούσογλου και η ατζέντα που φρόντισε να προβάλει προς όλα τα ξένα και εγχώρια ΜΜΕ σίγουρα δεν έγινε εν θερμώ και δεν αποσκοπούσαν στο «κλίμα καλής πίστης» που θέλησε η τουρκική πλευρά να «χτιστεί» για τα μάτια της ΕΕ, κατά το προηγούμενο διάστημα, καθώς υπήρχε σχέδιο για παρεκτροπή του διαλόγου. Το σενάριο αυτό ήταν το επικρατέστερο όπως έχει αποδειχθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν με τα «παζάρια» της Άγκυρας. Σημειώνεται άλλωστε πως η επίσκεψη Δένδια ήταν ανοιχτή να μην πραγματοποιηθεί λόγω των πρόσφατων εμπρηστικών δηλώσεων από την τουρκική πλευρά και αυτό είναι ενδεικτικό της υποψίας, της ελληνικής πλευράς.

Η Αθήνα γνωρίζει πολύ καλά άλλωστε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι εγκλωβισμένος στα «σχοινιά» τόσο λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα του όσο και για το γεγονός ότι η «υπόθεση Ανατολική Μεσόγειος» έχει καταλήξει στο τείχος Ελλάδας, Κύπρου και ΕΕ, με τους διπλωματικούς ελιγμούς με την Λιβύη να μην έχουν το απαιτούμενο εκτόπισμα. Η ελληνική πλευρά πλήρως διασφαλισμένη από τις διεθνής συνθήκες και έχοντας ξεκαθαρίσει τις «κόκκινες γραμμές» των συνομιλιών που δεν είναι άλλες από τις θαλάσσιες ζώνες (χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα, αποκλειστική οικονομική ζώνη), σήκωσε το «γάντι» πραγματοποιώντας το επόμενο βήμα των διερευνητικών επαφών.

Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε και τα όσα δηλώνουν οι διπλωματικές πηγές οι οποίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα. Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις» αναφέρουν για το πινγκ πονγκ δηλώσεων στην 'Αγκυρα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επισημαίνουν πως με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων και προσθέτουν:

«Η δική μας βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες. Και στο διεθνές δίκαιο. Η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην θετική ατζέντα, γι΄αυτό και πρότεινε συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Εμείς προσερχόμαστε πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση. Αλλά θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας».

Σημειώνουν πως ο υπουργός Εξωτερικών είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. «Είχαν εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Και ο ΥΠΕΞ είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως» σημειώνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Πώς πυρπόλησε τις δηλώσεις ο Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών φρόντισε να… ανάψει το φιτίλι της κόντρας κάνοντας αναφορά για Τουρκική Μειονότητα στη Θράκη. «Στα διμερή θέματα δεν παραλείψαμε να αναφερθούμε και στο θέμα των μειονοτήτων. Μιλήσαμε για τους ομογενείς μας στην Ελλάδα, για την τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Θέλω να προσθέσω για την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, από την πρώτη στιγμή που ανήλθαμε στην εξουσία, υιοθετήσαμε βέλτιστες πρακτικές, διατηρώντας έναν ενεργό διάλογο μαζί της. Οι δυο μειονοτικές ομάδες θα πρέπει να διαβιούν στις δυο χώρες με τρόπο που να τους οδηγεί σε ευημερία και ειρήνη. Αυτό θα έχει θετικό απόηχο στις μεταξύ μας σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Σχετικά με την αποκατάσταση Οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα, δηλώνουμε έτοιμοι να παρέχουμε στήριξη για να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά. Το ίδιο ισχύει για τα ελληνικά και Χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία. Μπορούμε να έχουμε μια αμοιβαία υποστήριξη και συνεργασία», πρόσθεσε.

«Για εμάς υπάρχει Μουσουλμανική Μειονότητα», η ξεκάθαρη απάντηση Δένδια

Όταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πήρε τον λόγο, αρχικά κινήθηκε κι αυτός στο πλαίσιο του διαλόγου και στην προσπάθεια εγκαθίδρυσης συνθηκών καλής γειτονίας των δυο χωρών. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον πρόεδρο Ερντογάν και τον φίλο μου τον Μεβλούτ για την πρόσκληση και για την πρόσκληση στο δείπνο Ιφτάρ. Θα ήθελα να μεταφέρω τις ευχές μου και τις ευχές του κ. Μητσοτάκη για τη γιορτή του Ραμαζανιού. Η κυβέρνησή μας δίνει σημασία στη θρησκευτική ελευθερία. Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί προσωπικά για το ισλαμικό τέμενος στην Αθήνα. Θα γίνουν τα εγκαίνια μετά την πανδημία», είπε αρχικά ο κ. Δένδιας.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Σήμερα συζητήσαμε τόσο τα θέματα στα οποία υπάρχουν προσεγγίσεις, όσο κι αυτά που μας προκαλούν τριβές. Η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας μεταξύ δυο γειτονικών κρατών είναι απαραίτητη. Πρέπει να θεμελιώσουμε την ειρηνική συνύπαρξη στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Στο πλαίσιο των διεθνών χαρτών και του ΝΑΤΟ. Σε αυτό συνυπάρχουμε εδώ και 70 χρόνια, ενώ η Ελλάδα συμπληρώνει 40 χρόνια στην ΕΕ και η Τουρκία θέλει να ενταχθεί. Χαιρετίζω την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, τις διαβουλεύσεις των δυο υπουργείων εξωτερικών».

Ο Έλληνας υπουργός, πρόσθεσε ακόμα ότι: «Σήμερα συζητήσαμε πολλή ώρα. συμφωνήσαμε με τον φίλο μου, τον Μεβλούτ, ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για την ανάπτυξη των σχέσεών μας. καταρχάς στην οικονομία, το εμπόριο. Η παρουσία του κ. Φραγκογιάννη σήμερα έπαιξε ρόλο σε αυτό. Συμφωνήσαμε να δημιουργήσαμε από κοινού μια θετική ατζέντα οικονομικών θεμάτων για να προχωρήσουμε τις σχέσεις μας και να προωθήσουμε την οικονομική συνεργασία για να αλλάξουμε το κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Να οδηγηθούμε σε ένα διαφορετικό κλίμα από αυτό που υπάρχει τους τελευταίους 20 μήνες».

«Αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων είναι η αποκλιμάκωση και η αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα. Μέχρι πριν λίγους μήνες οι παραβατικές ενέργειες είχαν αυξηθεί σημαντικά. Οι θέσεις μας για αυτό το θέμα είναι γνωστές. Σήμερα είμαι στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, χθες ήμουν στην Πόλη και συναντήθηκα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Εκεί συζήτησα θέματα που αφορούσαν την ελληνική κοινότητα. Για εμάς, υπάρχει στην Ελλάδα Μουσουλμανική Μειονότητα. Αυτό αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λοζάνης, αυτή είναι η επίσημη άποψη, η άποψη του Ελληνικού Κράτους», ήταν η πρώτη απάντηση του κ. Δένδια στις προκλήσεις του Τσαβούσογλου.

Αταλάντευτη στάση για Κυπριακό και παραβατικότητα της Τουρκίας

«Παρακάλεσα να μην υπάρχει για τη συζήτησή μας διαφορά ψευδών ειδήσεων», υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Δένδιας, γνωρίζοντας την προπαγανδιστική τακτική που ακολουθεί ο Τύπος της Τουρκίας σε τέτοιες περιστάσεις.

Ακολούθως, αναφορικά με την Κύπρο, σχολίασε: «Σήμερα συζητήσαμε και περιφερειακά θέματα. Αρχής γενομένης από την πενταμερή που διοργανώνει ο ΟΗΕ. Εμείς θέλουμε όλες οι πλευρές να προσέλθουν με θετικό πνεύμα για να προχωρήσει η επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος. Μοναδική λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία όπως προβλέπουν και οι αποφάσεις του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υπάρχει αποχή από ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία και τα δικαιώματα της Κύπρου».

Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, υποστήριξε: «Μιλήσαμε για τα θέματα σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία. Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της ΕΕ αν η Τουρκία το επιθυμεί. Και οι δυο πλευρές θα κερδίσουμε πολλά, πιστεύουμε ότι το επιθυμεί και ο τουρκικός λαός στην πλειοψηφία του. για αυτό όπως επεσήμανε και το ευρωπαϊκό συμβούλιο, είμαστε ανοικτοί να εξετάσουμε καίρια ζητήματα. Να αναθεωρήσουμε τη βίζα, ένα θέμα στο οποίο είχαμε εποικοδομητική σχέση».

Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε πως αν η Τουρκία συνεχίσει να έχει παραβατική συμπεριφορά, τότε δεν θα έχει θέση στην ΕΕ. «Σε κάθε υποψήφια χώρα, υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας. Ο σεβασμός στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του συνόλου της ΕΕ. Το ενδεχόμενο λήψης μέτρων πάντα υπάρχει στο τραπέζι του συμβουλίου. Αν υπάρξουν παραβατικές ενέργειες σε βάρος μας, υπάρχει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων. Βεβαίως, απευχόμαστε τις παράνομες ενέργειες με όλη μου την καρδιά», τόνισε.

Επίσης, πρόσθεσε πως «Θα ήθελα να κάνω ξεχωριστή αναφορά σε ένα ζήτημα, κι αυτό αφορά στην απειλή πολέμου εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τα δικαιώματά της από την UNCLOS και το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μη συμμόρφωσης αποτελεί το γνωστό μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το οποίο έχει καταδικαστεί και δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας».

Απαντήσεις για μεταναστευτικό, Αγιά Σοφιά και συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη

«Το μεταναστευτικό είναι ένα Ευρωτουρκικό ζήτημα. Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας απορρέουν από τη δήλωση με την ΕΕ το 2016. Η τουρκική επιθυμία είναι να υπογραφεί μια νέα συμφωνία, πρέπει να γίνουν αναγκαίες ενέργειες και να τερματιστεί η εγκληματική δράση δικτύου μεταναστών. Η απόπειρα εργαλειοποίησης μεταναστευτικού στον Έβρο ήταν μια τέτοια», ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επίσης, πρόσθεσε «Συζητήσαμε θέματα πολιτιστικής κληρονομιά. Η δυσφορία μας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εκφράστηκε».

«Αγαπητέ Μεβλούτ, ολοκληρώνω κάνοντας μια σύντομη αναφορά στις περιφερειακές προκλήσεις. Στη Συρία, τη Λιβύη θα πρέπει να βοηθήσουμε για να λυθούν οι μακροχρόνιες κρίσεις, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε στη συνέχεια.

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι προορισμένες να ζουν μαζί σε μια περιοχή με πολλά και σύνθετα προβλήματα. Είναι συμφέρον των δυο χωρών να συνεργαστούν για την ασφάλεια, την ακεραιότητα και την ευημερία στην περιοχή. Αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κι αυτή ήρθα να εκφράσω σήμερα στην Άγκυρα με την ελπίδα να πάμε μπροστά. Δεν αγνοούμε την πραγματικότητα, θέλουμε όμως να κάνουμε ένα βήμα».

Επιπλέον, κάλεσε τον Τσαβούσουγλου στην Αθήνα λέγοντας: «Θα ήθελα να απευθύνω πρόσκληση στον Μεβλούτ να έρθει στην Αθήνα, για να προετοιμάσουμε τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

«Καταπιέζεται Τούρκους στη Θράκη, διώχνετε παράνομα μετανάστες»

Το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης σε αυτό το σημείο ανέβηκε επικίνδυνα, καθώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε να προκαλεί λέγοντας πως «Δεν έκανα καμία δήλωση προκλητική εναντίον της Ελλάδας. Ο ομόλογός μου έκανε δηλώσεις που είναι προκλητικές. Δεν μπορούμε να τις αποδεχθούμε. Όπως είπατε κύριε υπουργέ, η Τουρκία παραβιάζει δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε. Είναι ένα θέμα που συζητούμε μεταξύ μας, αλλά αφού το θέτετε ενώπιον του Τύπου πρέπει να απαντήσω. Όσο για τα μειονοτικά θέματα, εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς Ορθοδόξους τη μειονότητα της Πόλης, αλλά εσείς δεν μπορείτε να μην δέχεστε τους ανθρώπους που δηλώνουν εξ ιδίων ότι είναι Τούρκοι πολίτες, ότι έχουν τουρκική ταυτότητα. Αυτό είναι μια καταπίεση και καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν οι άνθρωποι αυτοί δηλώνουν τουρκικής καταγωγής, δηλώνουν αυτό που αισθάνονται και δεν θα πρέπει αυτό το δικαίωμά τους να καταπατηθεί εν ονόματι οποιασδήποτε σύμβασης ή συμφωνίας».

Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός σχολίασε πως «Ως προς το θέμα της προσφυγής στη Χάγη, είναι ένας μηχανισμός δικαστικός ο οποίος λέει ότι εσείς πρέπει να διευθετήσετε το θέμα του Αιγαίου και το θέμα των Θαλασσίων Ζωνών. Το τι λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αφορά το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δικαστήριο. Ως προς το θέμα το μεταναστευτικό προσφυγικό, εμείς δεν θέλουμε ενώπιον του Τύπου να πούμε ότι εσείς είχατε πρακτικές τύπου push back 80.000 ανθρωπίνων ψυχών μεταναστών – προσφύγων. Εμείς εδώ προσπαθούμε να εκπέμψουμε θετικό μήνυμα, θέλουμε να είμαστε σε απευθείας συζήτηση. Αν εσείς εκφράζετε τέτοιου τύπου προκλητικές κατηγορίες, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω».

«Η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας, περιμένατε να μην τα πω επειδή είμαι στην Άγκυρα;»

Ο κ. Δένδιας δεν μάσησε τα λόγια του απαντώντας στον ομόλογό του. «Οι συνεργάτες σου είναι Βασιλικότεροι του Βασιλέως. Θα προτιμούσα να μην το κάνω αυτό αλλά δεν γίνεται. Η θέση της Ελλάδας για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι η ίδια, δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούτε. Περιμένατε να έρθω στην Άγκυρα και να παρουσιάσω τα πράγματα σαν να μην έγινε τίποτα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο; Η Τουρκία έχει παραβιάσει τα δικαιώματα της Ελλάδας, έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος», σχολίασε.

Επιπλέον, σχετικά με τη μειονότητα στη Θράκη, υποστήριξε «Το θέμα της μειονότητας το λέει η Λοζάνη δεν το λέμε εμείς. Την έχει υπογράψει η Τουρκία τη Συνθήκη. Μπορεί να αρέσει στην Τουρκία, μπορεί να μην αρέσει, αλλά ισχύει και θα ισχύει. Την UNCLOS την έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση σαν ένωση, όχι μόνο τα κράτη. Αν η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να την αποδεχθεί. Όσο για το μεταναστευτικό, μετά τα γεγονότα που έγιναν πέρσι τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, η Τουρκία δεν πρέπει να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό».

«Να προχωρήσουμε σε μια νέα σελίδα, αλλά αυτό προϋποθέτει αντίληψη του τι κάνεις λάθος και τι σωστό. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε θετική ατζέντα, σιγά-σιγά με την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει αλλαγή των πάγιων θέσεων της εξωτερικής μας πολιτικής, και του ευρωπαϊκού μας κεκτημένου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι τρίτο μέρος. Είναι ένα συμβούλιο στο οποίο ανήκουμε, είναι η οικογένειά μας. Είναι οι χώρες που ζούμε μαζί, που εξυπηρετούμε ένα κοινό όραμα. Η Ελλάδα είναι περήφανη για τη συμμετοχή της στην ΕΕ, για το ευρωπαϊκό της κεκτημένο», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός.

Επίσης, ο κ. Δένδιας σχολίασε: «Θα πρότεινα να μην οδηγηθούμε σε έναν ατέρμονο διάλογο για αυτό το οποίο διαφωνούμε. Αλλιώς θα χαλάσει αυτό που επιχειρήσαμε να ξεκινήσουμε σήμερα μαζί με τον πρόεδρο Ερντογάν».

«Μιλάτε για αυτά που σας συμφέρουν»

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε σε υψηλούς τόνους, φτάνοντας στο σημείο να επικρίνει την Ελλάδα πως ερμηνεύει κατά το δοκούν τη Συνθήκη της Λοζάνης. «Πρέπει να μιλήσουμε για την αποστρατικοποίηση νησιών και για το θέμα του εναέριου χώρου στο Αιγαίο. Μιλάτε για αυτά που σας συμφέρουν, αλλά δεν λέτε για τη Συνθήκη της Λοζάνης για την αποστρατικοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε: «Εγώ θέλω να πω, ότι υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των δυο χωρών. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών. Έχουμε αποφασίσει να επιλύσουμε τα ζητήματά μας μέσω διαλόγου. Μπορούμε να συνεχίσουμε την ένταση, αλλά αυτός δεν είναι ο σκοπός. Όχι ότι δεν σεβόμαστε το διεθνές σύστημα και το Διεθνές Δίκαιο. Θα πρέπει να ξέρουμε και να έχουμε συνείδηση σε τι αποβλέπει η κάθε χώρα και το κάθε μέλος της ΕΕ. Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτό τον καυγά με αυτόν τον τρόπο ή αν θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις για να συνεχίσουμε τον διάλογο. Εκεί χρειάζεται ένα όραμα, μια απόφαση. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα χάσουμε το δείπνο ιφτάρ».

«Τα νησιά απειλούνται για αυτό έχουν στρατό»

«Πράγματι, ζητάμε μια θετική ατζέντα. Αυτό είναι η λύση. Αλλά αυτό σημαίνει αντίληψη της θέσης του άλλου. Έθεσε δυο θέματα ο Μεβλούτ», είπε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:

«Tο πρώτο για αποστρατικοποίηση των νησιών. Γιατί υπάρχει στρατός; Γιατί απειλούνται από κάπου. Ο στρατός κοστίζει χρήματα, υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι τα νησιά δεν απειλούνται; Αν υπάρχει κανείς να μας το πει. Δεύτερον, τα έξι-δέκα μίλια. Τα έξι – δέκα μίλια στη θάλασσα ξεκινάνε από τη δεκαετία του ’30 και η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε μετά από πενήντα χρόνια».

«Θα πρέπει να βρούμε λύσεις. Θέλω να πω στην Τουρκία πως η διαφωνία μας θα τελειώσει αν αντιληφθείτε τη θέση της ΕΕ και της Ελλάδας. Ελπίζω η διαφωνία μας να μην ακυρώσει το δείπνο», ανέφερε ολοκληρώνοντας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εντολή Μητσοτάκη σε Δένδια: Να απαντήσεις σε κάθε πρόκληση της Τουρκίας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή