Διπλωματικός «πυρετός»: Η τετραμερής των ΥΠΕΞ, η προετοιμασία για το Κυπριακό και η Λιβύη
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρέθηκε στην Πάφο όπου συμμετείχε στην τετραμερή των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΑΕ. Προετοιμασίες με τον Χριστοδουλίδη για την πενταμερή του ΟΗΕ. Συνάντηση και με τον ΥΠΕΞ του Λιβάνου, ακολουθεί αυτή με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης.
Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο διπλωματικός «πυρετός» και το μπαράζ επαφών για τη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών και συμφωνιών από πλευράς της Ελλάδας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ένα ακόμα 24ωρο του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ήταν ιδιαίτερα «γεμάτο», αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα που εξελίχθηκε σε μια κυριαρχική εμφάνιση στις κοινές δηλώσεις με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ την Παρασκευή (16.04) συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Σαρμπέλ Ουέμπε στην Αθήνα. «Χαίρομαι που είχαμε την ευκαιρία για μια πολύ γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Πρώτα χθες, που είχαμε και την τριμερή συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό μας, τον Νίκο Χριστοδουλίδη και σήμερα το πρωί, που μπορέσαμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας», είπε αρχικά ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:
«Και λέω επιτέλους, διότι αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία, η συνάντησή μας θα είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Το γεγονός ότι παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας ξαναπιάνουμε, εδώ στην Αθήνα, δια ζώσης το νήμα της συνεργασίας μας, καταδεικνύει το κοινό μας ενδιαφέρον για συνεννόηση προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης και της σταθερότητας. Κοινός παρονομαστής, άλλωστε, της προσέγγισής μας είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, της προώθησης των σχέσεων της καλής γειτονίας και βεβαίως της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Αυτοί είναι οι θεμελιώδεις κανόνες συμπεριφοράς, τους οποίους ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσουν το σύνολο των κρατών της περιοχής μας. Και θέλω να υπογραμμίσω, ότι πρόθεσή μας είναι να προωθήσουμε μια θετική ατζέντα με το σύνολο των κρατών της περιοχής μας, κάτι που τόνισα ιδιαίτερα κατά τη χθεσινή μου επίσκεψη στην Άγκυρα».
Στη συνέχεια, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε: «Επί αυτής της βάσης αναπτύσσουμε τα τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας μας, που είναι ευέλικτα και ανοιχτά, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τις κοινές μας αξίες. Ευχόμαστε ειλικρινά, αγαπητέ μου φίλε, αγαπητέ Charbel, να ξεπεραστούν τα σοβαρά προβλήματα για τα οποία με ενημέρωσες και τα οποία αντιμετωπίζει ο Λίβανος».
Ο κ. Δένδιας σχολίασε πως «Κατά τη σημερινή συζήτηση είχαμε μια εκτενή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη δύσκολη περίοδο στο Λίβανο και στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να σου εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανόρθωση της χώρας. Θέλω να υπογραμμίσω ότι όπως και στο παρελθόν, όταν η Ελλάδα είχε στηρίξει το Λίβανο σε δύσκολες στιγμές, έτσι και τώρα βρισκόμαστε στο πλευρό των πολιτών και της κοινωνίας του Λιβάνου και είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε την υποστήριξή μας με όποιο τρόπο μπορούμε. Και επίσης θα ήθελα να προσθέσω ότι οι ελληνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στη Μέσα Ανατολή είναι έτοιμες να συντρέξουν στην προσπάθεια αυτή».
Κλείνοντας, επεσήμανε: «Συζητήσαμε επίσης για την προώθηση των σχέσεων του Λιβάνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και επισήμανα τη στήριξη την οποία η ελληνική κυβέρνηση δίνει σε αυτή τη σχέση. Άλλωστε, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην ανάγκη να υπάρξει ρητή αναφορά ότι η νέα χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες από τη Συρία θα καλύπτει όχι μόνο τους πρόσφυγες που είναι στην Τουρκία, αλλά και στον Λίβανο. Αγαπητέ συνάδελφε, συζητήσαμε και εχθές και σήμερα για όλες τις περιφερειακές εξελίξεις, όχι μόνο στην περιοχή μας στενά, αλλά και στη Συρία, τη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή. Ευχαριστώ πάλι για την εδώ παρουσία σου. Είμαι υπόχρεος που ήρθες και που μας δόθηκε η ευκαιρία να εμπεδώσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας μας.»
Τετ-α-τετ με τον Χριστοδουλίδη για το Κυπριακό
Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας ταξίδεψε για την Κύπρο και συγκεκριμένα την Πάφο, όπου διεξήχθη τετραμερής σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Εκεί, πριν τη συνάντηση, ο Έλληνας και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκαν με στόχο να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο θέμα της Κύπρου. Παράλληλα, έθεσαν επί τάπητος και τα επόμενα βήματα στον συντονισμό Αθήνας και Λευκωσίας, ενόψει της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στο τέλος Απριλίου.
Ακολούθησε η πρώτη σύνοδος μεταξύ των τεσσάρων ΥΠΕΞ των χωρών, με στόχο «την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας για σταθερότητα, ασφάλεια & ευημερία στην ευρύτερη περιοχή», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά και από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.
Υψηλής σημασίας τετραμερής για την Ανατολική Μεσόγειο
Στη συνάντηση, πέραν του κ. Δένδια και του κ. Χριστουδολίδη, έλαβαν μέρος ο Γκαμπί Ασκενάζι, υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και ο Σεΐχης Αμπντουλάχ Μπιν-Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν, υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο τελευταίος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και εκπροσωπήθηκε από τον Δρ. Ανουάρ Γκαργκάς. Στην τετραμερή, τονίστηκε πως η συνεργασία αυτή είναι ανοικτή και για άλλες χώρες της περιοχής, ενώ συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, την Υεμένη, το Αφγανιστάν αλλά και οι τομείς της ενέργειας, της πολιτικής προστασίας, της ιατρικής και της εκπαίδευσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από τη σύνοδο, ο κ. Δένδιας είχε και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλους τους συμμετέχοντες, συζητώντας θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή αλλά και τις στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στα κράτη.
«Λύσεις με βάση το διεθνές δίκαιο και την UNCLOS»
«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ σήμερα για την πρώτη συνάντησή μας. Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα, ήταν και είναι πάντα χαρά για μένα να βρίσκομαι στην Κύπρο. Και φυσικά, είναι η μεγάλη χαρά να συναντηθώ και να ανταλλάξω απόψεις με στενούς φίλους και αξιόπιστους συνεργάτες, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και τα ΗΑΕ», είπε αρχικά ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:
«Μια εταιρική σχέση που περιλαμβάνει τόσο το Ισραήλ όσο και τα ΗΑΕ είναι πολύ σημαντική για την περιφερειακή σταθερότητα. Χαιρετίζουμε επίσης άλλες περιφερειακές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται με στόχο την περιφερειακή ειρήνη. Όπως η συμφωνία Al-Ula, καθώς και η πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας που αποσκοπεί στο τερματισμό της σύγκρουσης στην Υεμένη».
Στη συνέχεια, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε: «Αλλά αυτό που μας ενώνει επίσης, είναι μια κοινή δέσμευση για βασικές αρχές και αξίες, όπως η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας και η ειρηνική επίλυση των διαφορών βάσει αρχών του διεθνούς δικαίου, όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σήμερα συζητήσαμε τις σημαντικές προοπτικές για την προώθηση της συνεργασίας μας σε μεγάλο αριθμό τομέων, ξεκινώντας από τον ενεργειακό τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίσαμε τη σημασία του αγωγού αερίου EastMed και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Επίσης, υπογράμμισε: «Εξετάσαμε επίσης πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις ανταλλαγές μας σε θέματα όπως η ψηφιακή καινοτομία, ο τουρισμός, το κλίμα, η άμυνα και η αντιμετώπιση της πανδημίας. Και προετοιμασία για τον μετα-πανδημικό κόσμο. Όπως είπα επανειλημμένα, τα προγράμματα συνεργασίας μας είναι ανοιχτά σε όλους. Εφόσον μοιράζονται τον σεβασμό μας για τις αξίες και τις αρχές που μόλις επεσήμανα».
«Η Ελλάδα θέλει σχέσης καλής γειτονίας»
Ο κ. Δένδιας σχολίασε ακόμα ότι: «Σήμερα, είχαμε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και την Υεμένη. Σε αυτό το πλαίσιο, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για τις πρόσφατες επισκέψεις μου στη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες. Ενόψει των εκλογών που πρόκειται να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο, μια θεμελιώδης προϋπόθεση είναι η απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων που είναι παρόντες στη Λιβύη. Μια θέση που όλοι μας μοιραζόμαστε και υποστηρίζουμε πλήρως. Επισημάνθηκε επίσης ότι οι ρυθμίσεις που είναι αντίθετες με τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου δεν είναι έγκυρες».
Σχετικά με την παρουσία του στην Άγκυρα, ξεκαθάρισε πως «Αναφέρθηκα στις συναντήσεις που είχα χθες στην Άγκυρα. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβα ότι κάθε πλευρά έχει τις δικές της απόψεις, σαφώς εκδηλωμένες κατά τη συνέντευξη Τύπου που πολλοί από εσάς μπορεί να έχετε δει. Ωστόσο, θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να αναζητήσει μια θετική ατζέντα στις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία, ξεκινώντας από οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Η ελληνική πλευρά υπέβαλε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Άγκυρας, μια σειρά σχετικών προτάσεων, και το ίδιο έκανε και η τουρκική πλευρά. Έδωσα επίσης πρόσκληση στον Τούρκο ομόλογό μου, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να επισκεφθεί την Αθήνα».
«Η Ελλάδα προσπαθεί να οικοδομήσει σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής, χωρίς εξαίρεση. Η συνάντησή μας σήμερα παρέχει περαιτέρω ώθηση σε αυτό το θέμα», υπογράμμισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Δένδιας.
Συνάντηση το Σάββατο με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης
Οι επαφές και οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ. Όπως ανακοινώθηκε, το Σάββατο (17.04) ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεν Αλ-Μένφι. Η συζήτηση αναμένεται να εστιάσει στις διμερείς σχέσεις και στην προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας-Λιβύης, καθώς και στις περιφερειακές εξελίξεις και στις προοπτικές σταθεροποίησης της χώρας.
Η σημασία της είναι ιδιαίτερη, καθώς έρχεται στο τέλος μιας εβδομάδας όπου το θέμα της Λιβύης μονοπώλησε το ενδιαφέρον τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα. Ειδικότερα μετά τις τοποθετήσεις των Λίβυων αξιωματούχων για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, γίνεται αντιληπτό πως κάθε περαιτέρω εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα έχει βαρύνουσα σημασία.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Lockdown: Ανοίγει το λιανεμπόριο με click away στην Κοζάνη - Λειτουργούν ξανά οι σχολές οδηγών