Οι ΗΠΑ «προικίζουν» την Ελλάδα: Ελικόπτερα, τεθωρακισμένα και... F-35 - Νέο χτύπημα στον Ερντογάν

Η Ουάσινγκτον τιμωρεί τον αλαζόνα «σουλτάνο» κάνοντας πανίσχυρη την Ελλάδα με νέα οπλικά συστήματα - Αλλάζουν τα δεδομένα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με τις Ένοπλες Δυνάμεις να αλλάζουν επίπεδο αποκτώντας αεροσκάφη, ελικόπτερα και πλοία τελευταίας γενιάς.  
5'

Σε απόλυτη αντιδιαστολή με τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ εξελίσσεται η πορεία των σχέσεων Αθήνας – Ουάσινγκτον. Την ώρα που το καθεστώς Ερντογάν αναζητά τρόπους για να απαντήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την κυβέρνηση Μπάιντεν, η Ελλάδα με στοχευμένες και μεθοδικές κινήσεις επιχειρεί να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν καλύτερα την περίσταση, ενισχύοντας την στρατηγική σχέση με την Ουάσινγκτον.

Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε πως οι σχέσεις τους είναι στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ, με τις προοπτικές για το άμεσο μέλλον να είναι ακόμη καλύτερες. Οι ΗΠΑ πλέον έχουν αντιληφθεί ότι στο πρόσωπο της Ελλάδας έχουν μια χώρα που διαπνέεται από δημοκρατικές αξίες, που επιθυμεί τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και υποστηρίζει τις σχέσεις καλής γειτονίας, μία συμπεριφορά που είναι σταθερή και δεν διαπνέεται από τακτικισμούς, καιροσκοπισμό και κουτοπονηράδες, τύπου Ερντογάν.

Το μήνυμα πως η αμυντική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για να την περαιτέρω ενίσχυση της, έστειλε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, εξαπολύοντας και πάλι «ρουκέτα» για την απόκτηση από τη χώρα μας των καλύτερων αεροσκαφών 5ης γενιάς παγκοσμίως, F-35.

Ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος βρέθηκε στις 20 Απριλίου στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, στο πλαίσιο της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021», συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε πως η γεωστρατιγική θέση της Ελλάδας είναι μοναδική, ενώ σε άρθρο του στο «Βήμα» υποστήριξε πως μια ασφαλέστερη Ελλάδα είναι προς όφελος της Αμερικής και του ΝΑΤΟ.

«Η έξυπνη χρήση από την Ελλάδα συστημάτων από το πλεόνασμα των αμερικανικών δυνάμεων όπως τα 70 ελικόπτερα Kiowa OH-58 Warrior, τα 10 ελικόπτερα CH-47 Chinook, σκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων και αεροκινητήρων θα αυξήσει δραματικά τις ικανότητες της Ελλάδας έναντι λογικού κόστους. Η αμερικανική κυβέρνηση επίσης πρόσφατα ενέκρινε την παραχώρηση 1.200 Μ-1117 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού για τον Ελληνικό Στρατό. Και στο μέλλον περιμένουμε να υποδεχθούμε την Ελλάδα στο πρόγραμμα του F-35, το οποίο είναι φυσική προέκταση της αναβάθμισης των F-16 σε Viper. Και μην ξεχνάτε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι πολύ εστιασμένη στην προσφορά μας για το Πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού για τον Εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Φρεγατών που εκπροσωπεί την ευκαιρία μιας ολόκληρης γενιάς να επεκτείνουμε τη ναυτική μας σχέση».

Οι δηλώσεις του κ. Πάιατ για τα F-35, αλλά και τα υπόλοιπα αμερικανικά όπλα, αποκτούν ειδικό βάρος την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν προ ημερών ότι θέτουν εκτός προγράμματος των F-35 τους Τούρκους, προκαλώντας σφοδρότατο πλήγμα στη γειτονική χώρα.

Ενδιαφέρον της Ελλάδας για τουλάχιστον 18 μαχητικά F-35

Απόλυτη κυρίαρχος στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο επιθυμεί να γίνει τα επόμενα χρόνια η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, προχωρώντας σε εξοπλιστική ενίσχυση που ανατρέπει τα δεδομένα στην περιοχή.

Με τα πανίσχυρα γαλλικά μαχητικά Rafale να αναμένονται το προσεχές διάστημα στη χώρα μας, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στο ελληνικό «Πεντάγωνο» δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν και την απόκτηση των υπερσύγχρονων αμερικανικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, F-35.

Υπενθυμίζουμε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει εκδηλώσει επισήμως ενδιαφέρον στην Ουάσιγκτον, αποστέλοντας το σχετικό Letter of Request.

Η Ελλάδα έχει ζητήσει από την κατασκευάστρια εταιρεία ολοκληρωμένη μελέτη για το πώς μια πολεμική μοίρα μαχητικών (18 αεροσκάφη) 5ης γενιάς θα «κουμπώσει» στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Θυμίζουμε άλλωστε, πως το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 84 F-16 VIPER έγινε με γνώμονα ότι θα λειτουργήσει ως ο συνδετικός κρίκος για την προμήθεια μαχητικού 5ης γενιάς, που είναι το F-35. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ F-35.

Αναμφισβήτητα, μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα στην Πολεμική μας Αεροπορία, ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που η Τουρκία δεν πρόκειται να λάβει τα F-35 που έχει παραγγείλει, ως συνέπεια της προμήθειας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400.

Με απλά λόγια, στόχος του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτέραρχου Γεωργίου Μπλιούμη, είναι η Ελλάδα να έχει μέσα στην επόμενη δεκαετία τα εξής αεροσκάφη στο στόλο της:

  • 37 F-16 Block 50, που θα μετατραπούν σε «Μ»
  • 32 F-16 Block 30 που θα μετατραπούν επίσης σε «Μ»
  • 84 F-16 που μετατρέπονται σε Viper
  • 24 Mirage 2000-5, τα οποία με την υποστήριξη που πλέον υπάρχει έλαβαν τις αναγκαίες παρεμβάσεις – βελτιώσεις
  • 18 πανίσχυρα Rafale 4.5 γενιάς
  • 18 - 24 F-35, τα καλύτερα μαχητικά 5ης γενιάς.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα 36 F-4 Phantom τα οποία ανήκουν επίσης στις βασικές μονάδες κρούσης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βομβαρδιστικά.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποδείξει ότι βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα έχοντας καταφέρει να διατηρήσουν, παρά την οικονομική κρίση και τις ελλείψεις σε προσωπικό, σε εξαιρετικό επίπεδο τα οπλικά μας συστήματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν απαιτείται ενίσχυση και μάλιστα άμεσα, ώστε να προλάβουμε τις όποιες εξελίξεις.

Η στρατιωτική ηγεσία έχει επισημάνει όλες τις παραμέτρους και για το λόγο αυτό επιμένει σε συνεχή και ουσιαστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι εξελίξεις που διαμορφώνονται στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ευνοούν τις συνθήκες εξοπλιστικής ενίσχυσης, με την Ελλάδα να πρέπει να εκμεταλλευτεί προς όφελος της το χάσμα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, ενισχύοντας παράλληλα και τις συμμαχίες με χώρες - «κλειδιά» όπως η Γαλλία και το Ισραήλ, αλλά και τις χώρες του αραβικού κόσμου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο κορονοϊού: Το χρονοδιάγραμμα της Μεγάλης Εβδομάδας - Από 5 Μαΐου στο πρόγραμμα και της J&J