Διοίκηση Ειδικού Πολέμου: Αυτονομείται η «αφρόκρεμα» των Ελλήνων κομάντο - Όλο το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ

Το όραμα του Στρατηγού Φλώρου γίνεται πραγματικότητα - Οι Ειδικές Δυνάμεις αποκτούν πλήρη αυτοδυναμία σε προσωπικό και μέσα - Πολλαπλασιαστής ισχύος η διακλαδικότητα - Ποια η αποστολή του «νέου Κλάδου» των Ενόπλων Δυνάμεων.
5'

Οι Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού γυρίζουν σελίδα και περνούν στη νέα εποχή.

Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τη νέα Δομή Δυνάμεων η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει τη σύσταση αυτόνομης Διακλαδικής Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, η οποία θα υπάγεται απ’ευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και θα λειτουργεί ως ενιαίο ξεχωριστό σώμα έχοντας στη διάθεσή της όλα τα μέσα και το προσωπικό που απαιτείται. Θα διαθέτει δηλαδή μοίρες αμφίβιων καταδρομών, μονάδες καταδρομών και ελικόπτερα.

H αναδιοργάνωση της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων και του μετασχηματισμού της σε Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, αποτελεούσε ένα όραμα του «πρασινοσκούφη» Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου από την εποχή που ήταν Διοικητής της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.

Ο «πρασινοσκούφης» Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έτοιμος να εκτελέσει άλμα με αλεξίπτωτο από ελικόπτερο Σινούκ.

Ο μετασχηματισμός αυτός δημιουργεί έναν οργανισμό που θα συγκεντρώνει την αφρόκρεμα των ειδικών δυνάμεων και των τριών Κλάδων υπό ευέλικτο σχήμα διοίκησης, οργανωμένου στα πρότυπα ειδικών δυνάμεων χωρών με σημαντική παράδοση στις Ειδικές Επιχειρήσεις, αποτελώντας έτσι την αιχμή του δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων σε οποιοδήποτε θέατρο επιχειρήσεων.

Βασικός στόχος του ΓΕΕΘΑ, το οποίο σχεδίασε και υλοποίησε με ταχύτατες διαδικασίες τη δημιουργία του... τέταρτου πλέον Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι η ενίσχυση της διακλαδικότητας, της απόλυτης δηλαδή συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού, της Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς. Ταυτόχρονα, ζητούμενο είναι η απόλυτη αυτοδυναμία σε προσωπικό και μέσα - τόσο πλωτά όσο και εναέρια- ώστε οι αποστολές να εκτελούνται με την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα από τα πλέον εξειδικευμένα στελέχη.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου θα είναι χωρισμένη στα εξής τμήματα:

  1. Μεραρχία των ειδικών δυνάμεων με το σύνολο των δυνάμεων καταδρομών – αλεξιπτωτιστών και πεζοναυτών.
  2. Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), στην οποία θα ενσωματωθεί η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (που παύει να υφίσταται), καθώς επίσης το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) και η Μονάδα Υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΥΕΕ).
  3. Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ). Σε αυτήν θα υπάγονται τα παλαιότερα ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς τύπου Σινούκ (CH-47D) αλλά και τα γαλλικά NH-90. Οι πιλότοι και τα πληρώματα αυτής της αεροπορικής μονάδας θα έχουν ειδική εκπαίδευση και δεν θα χρησιμοποιούνται για άλλες δραστηριότητες του Στρατού.

Η έδρα της ΜΑΕΕ θα βρίσκεται στο αεροδρόμιο των Μεγάρων, όπου οι εργασίες για τις νέες εγκαταστάσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Παράλληλα, το στρατόπεδο «Υποστρατήγου Ανδρέα Καλλίνσκη» στη Νέα Πέραμο (Μεγάλο Πεύκο) διαμορφώνεται σε πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης ειδικών επιχειρήσεων – ειδικών δυνάμεων. Πρόσφατα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρέθηκε στην τελετή παραλαβής του νέου στεγάστρου του κολυμβητηρίου μάχης του στρατοπέδου, ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η μετεγκατάσταση των υποδομών του 13ου Λόχου Τεχνικού με τη δημιουργία υποδομών για ελλιμενισμό, αποθήκευση και συντήρηση του συνόλου των πλωτών μέσων της νέας Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων και ειδικότερα των νέων σκαφών ειδικών επιχειρήσεων (Viking), των οποίων η απόκτηση εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Στο πλαίσιο βελτίωσης των υποδομών εντάσσεται και η ολοκλήρωση των εργασιών στο πεδίο βολής Κανδηλίου, το οποίο εκσυγχρονίζεται στα νατοϊκά πρότυπα.

Με τον τρόπο αυτό, η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου αποκτά πλήρη αυτοδυναμία σε προσωπικό και μέσα για την εκτέλεση των ειδικών αποστολών,η διακλαδικότητα θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος τους, ενώ η υπαγωγή σε έναν ενιαίο Διοικητή θα επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ταχύτητα στη λήψη και εκτέλεση των αποφάσεων. Πρώτος Διοικητής έχει ορισθεί ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας.

Οι τέσσερις βασικοί τομείς δραστηριοποίησης της ΔΕΠ είναι:

  • Οι άμεσες επιθετικές ενέργειες
  • Η ειδική επιτήρηση και αναγνώριση
  • Ο ανορθόδοξος πόλεμος
  • Η στρατιωτική υποβοήθηση χωρών με τις οποίες η Ελλάδα έχει συμμαχικές σχέσεις.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως η τεράστια εμπειρία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στις Ειδικές Δυνάμεις παίζει καθοριστικό ρόλο στην άμεση δημιουργία της νέας Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «πρασινοσκούφης» Στρατηγός έχει ζητήσει οι διαδικασίες να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν, θέτοντας ως προτεραιότητα την εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια για προμήθεια σύγχρονων υλικών και μέσων, όπως τυφέκια, κράνη, διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης και εξαρτήσεις.

Το έμβλημα

Μέσω Twitter αποκάλυψε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος το έμβλημα της Δοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ανακοίνωσε το έμβλημα της νέας Δοιήκησης, το οποίο φέρει τη φράση: «Βήμα Προσθές». Η φράση προέρχεται από την πραγματεία «Λακαινών Αποφθέγματα» του Πλουτάρχου στο κεφάλαιο «Ηθικά». Όταν η Λάκαινα έδωσε ένα κοντό ξίφος για το πόλεμο στον γιο της, εκείνος παραπονέθηκε: «Είναι κοτό, μάνα, το ξίφος που μου χάρισες και δεν φτάνει να χτυπήσω τον εχθρό». «Και βήμα πρόσθες» του απάντησε λακωνικά η Σπαρτιάτισσα. Τον συμβούλεψε δηλαδή, την ώρα του πολέμου να κάνει ένα ακόμη βήμα μπροστά, ώστε να πλησιάσει τον αντίπαλο.

«ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ» - Το έμβλημα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου

Η συγκλονιστική φράση αποδίδει το ηθικό που έχουν τα στελέχη των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν αντιπάλους έχοντας οπλισμό μικρότερης ισχύος.

Το νέο έμβλημα των Ειδικών Δυνάμεων απεικονίζει ένα ξίφος που καταλήγει ως άγκυρα και φέρει δύο φτερά, υποδηλώνοντας έτσι τη Διακλαδικότητα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, η οποία βρίσκεται υπό τη σκέπη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Τι ισχύει από σήμερα για SMS, μετακινήσεις και εκκλησίες - Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση