Τανέρ Ακτσάμ, Τούρκος ιστορικός: Σχεδιασμένη, οργανωμένη πράξη η Γενοκτονία των Αρμενίων

Η Γενοκτονία των Αρμενίων ήταν μια πράξη σχεδιασμένη και οργανωμένη, τόνισε, σε συνέντευξή του στο Βήμα, ο Τούρκος ιστορικός Τανέρ Ακτσάμ.
3'

Το βιβλίο του το «Το έγκλημα των Νεότουρκων κατά της ανθρωπότητας: Η Γενοκτονία των Αρμενίων και η εθνοκάθαρση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία» κυκλοφόρησε πρόσφατα και στα ελληνικά (εκδόσεις Εστία, μετάφραση Μάρκος Καρασαρίνης).

Ο 68χρονος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κλαρκ αποδεικνύει σε αυτό πως η Γενοκτονία των Αρμενίων ήταν μια κεντρικά σχεδιασμένη και συνειδητή πολιτική του οθωμανικού κράτους, παραθέτοντας υλικό από τα ίδια τα αυτοκρατορικά αρχεία- περίπου 600 σχετικά έγγραφα.

Μιλώντας στο «Βήμα», στον απόηχο της αναγνώρισης της γενοκτονίας από τον πρόεδρο Μπάιντεν των ΗΠΑ, τόνισε πως πρέπει να «αποσαφηνιστεί ότι η γενοκτονία δεν είναι το αποτέλεσμα κάποιων ανορθολογικών φανατικών δυνάμεων που οιστρηλατούνται από μια εξωφρενική πίστη, αλλά ότι μπορεί να είναι μια πράξη, σχεδιασμένη, οργανωμένη, μια πράξη “κοινωνικής μηχανικής”».

Όσον αφορά στο γιατί οι Έλληνες χριστιανοί, ενώ υπέστησαν μαζική βία και σφαγές, δεν είχαν την τύχη των Αρμενίων, ο Ακσάμ, σημείωσε: «Η ύπαρξη του ελληνικού κράτους παρείχε ένα είδος ασφάλειας στους Ελληνες της Μικράς Ασίας. Ηταν η “πίσω πόρτα” που θα τους επέτρεπε να αποφύγουν μια ολοκληρωτική εξολόθρευση. Μπορεί να ακούγεται κυνικό, αλλά η εκδίωξη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας προς την Ελλάδα ήταν πολύ πιο φτηνή, οικονομικά μιλώντας, από μια επιχείρηση εκτεταμένου σφαγιασμού τους. Ας μην ξεχνάμε ωστόσο ότι οι Ελληνες του Πόντου (στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας) δεν ήταν τόσο τυχεροί όσο οι άλλοι που ζούσαν κοντά στην ακτογραμμή του Αιγαίου».

Όσον αφορά στο πώς βλέπει τη γενοκτονία ο τουρκικός λαός, σχολίασε πως «το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η ελλιπής γνώση και το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι στην έντονη κρατική προπαγάνδα η οποία προφανώς και αναπαράγεται μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα. Η πιο σοβαρή αιτία για το ότι η άρνηση εξακολουθεί να υφίσταται είναι η μακρά συνέχειά της – ο τρόπος με τον οποίο είναι παρούσα σε τόσες πολλές πηγές πληροφοριών σχετικά με την Ιστορία της Τουρκίας. Το πολιτικό κόμμα που ήταν πίσω από τη Γενοκτονία των Αρμενίων ήταν το ίδιο κόμμα που εγκαθίδρυσε τη Δημοκρατία της Τουρκίας. Φανταστείτε το, αν θέλετε, τη σημερινή Γερμανία να την είχαν εγκαθιδρύσει οι ναζιστές του Τρίτου Ράιχ».

Ως προς τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ο Ακτσάμ καλεί τη Δύση να σταματήσει την πολιτική κατευνασμού προς την Τουρκία, κάνοντας παραλληλισμό με τον κατευνασμό προς τη ναζιστική Γερμανία από τη Βρετανία και τη Γαλλία.

«Κανείς, νομίζω, δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον. Ο Ερντογάν θέλει να εγκαθιδρύσει ένα απολυταρχικό καθεστώς, αν και μερικοί επιχειρηματολογούν ότι το έχει ήδη εγκαθιδρύσει. Το αν θα τα καταφέρει εν τέλει, θα το καθορίσει μια πληθώρα παραγόντων. Εχει απέναντί του μια αρκετά μαχητική αντιπολίτευση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Αν η Δύση, δηλαδή η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, εξακολουθήσουν να μεταχειρίζονται τον Ερντογάν με το γάντι, θα μπορούσε ίσως και να επιτύχει ο ίδιος στις προσπάθειές του. Πιστεύω ότι η Δύση επιβάλλεται πια να μετακινηθεί από μια λογική κατευνασμού που παραπέμπει στη Συμφωνία του Μονάχου το 1938».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σπύρος Παπαδόπουλος: Τσακωμός στην εκπομπή για ένα τσιφτετέλι – Το περιστατικό που δεν είδαμε