Τουρκικά «τσαλίμια» από τον Οκτάι: Η Αίγυπτος σέβεται τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη

Τους ρυθμούς του «παιχνιδιού» διπλωματικής προσέγγισης της Αιγύπτου ανεβάζει η Άγκυρα, με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι να ισχυρίζεται σε συνέντευξή του στο NTV πως οι γραμμές που έχει θέσει η Αίγυπτος στο πλαίσιο της αναζήτησης για κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου στη Μεσόγειο «σέβονται την τουρκική ΑΟΖ που έχει οριστεί μέσω της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη».  
5'

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος αναφέρεται στο παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό σύμφωνο, το οποίο έχει διεμβολιστεί από την Ελλάδα με τη συμφωνία για την ΑΟΖ που υπεγράφη με το Κάιρο.

Σύμφωνα με την τουρκική Daily Sabah, ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως οι στενότερες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου θα συμβάλουν σημαντικά στην περιφερειακή σταθερότητα, κάνοντας λόγο για «ειλικρινείς και σε βάθος» συνομιλίες για την αποκατάσταση των σχέσεων.

Ο Οκτάι ισχυρίστηκε πως, ως δύο χώρες με σημαντικούς γεωπολιτικούς ρόλους που συμμερίζονται ιστορικούς και πολιτιστικού δεσμούς, η συνεργασία Τουρκίας και Αιγύπτου θα συμβάλει σημαντικά στην περιφερειακή ειρήνη και ανάπτυξη. Επίσης, πρόσθεσε πως η πόρτα της Άγκυρας είναι ανοιχτή στη βελτίωση των σχέσεων με χώρες της περιοχής στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, «ειδικά με την Αίγυπτο».

«Έχουμε δεσμούς 500 ετών, κοινές εμπειρίες...εμπορικούς δεσμούς, συνεργασία με πολιτική έννοια, οπότε η σύνδεση μεταξύ των λαών της Αιγύπτου και της Τουρκίας ουδέποτε διεκόπη» είπε σχετικά, υποστηρίζοντας πως «οι πολιτικές σχέσεις μπορούν να έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους κατά καιρούς», μα οι κοινές ενέργειες από τις δύο πλευρές σίγουρα θα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά τους.

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως η Τουρκία και η Αίγυπτος ποτέ δεν διέκοψαν εντελώς τις σχέσεις τους και διατήρησαν συνδέσεις μέσω άλλων διαύλων, όπως των υπηρεσιών πληροφοριών και της διπλωματίας. Όπως ισχυρίστηκε, τώρα διατηρείται επαφή μεταξύ των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών και μια πλήρης εξομάλυνση θα ωφελούσε και τις δύο πλευρές.

Σε προσπάθειες προσέγγισης της Αιγύπτου μετά από πολλά χρόνια «παγωμένων» σχέσεων επιδίδεται η Τουρκία- με τη γερμανική Suddeutsche Zeitung να χαρακτηρίζει τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έναν «εξαιρετικά ευέλικτο πολιτικό».

«Αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος τα βάζει με τα θεία και τα εγκόσμια στη Μέση Ανατολή, κι έπειτα, ξαφνικά εφαρμόζει μια πολιτική της διπλωματικής αγκαλιάς. Αν είναι επιτυχής, θα φανεί: Ο Ερντογάν επιδιώκει συμφιλίωση με την Αίγυπτο και τα κράτη του Κόλπου. Αυτά δεν έχουν ξεχάσει ότι κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης ο Τούρκος πρόεδρος συντάχθηκε με τους εξεγερμένους και υποστήριξε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Αλλά αυτοί- και όχι οι βασιλιάδες, δικτάτορες και στρατηγοί- ηττήθηκαν, στη Συρία ή την Αίγυπτο (…) Μια συμφιλίωση με τον αρχηγό του αιγυπτιακού κράτους, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ώστε η Τουρκία να μπορέσει να υπερβεί την απομόνωση: η Αίγυπτος παραμένει αραβική υπερδύναμη. Για την ώρα η πολιτική Ερντογάν με στόχο να καθιερώσει την Τουρκία ως υπερδύναμη της Μέσης Ανατολής στον 21ο αιώνα απέτυχε. Αλλά η ιδιαιτερότητα της περιοχής αυτής είναι ότι δύσκολα μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Μπορεί ο Ερντογάν να αλλάξει ταχύτητα, αλλά δεν θα τα παρατήσει» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Αίγυπτος και Τουρκία είχαν αυτή την εβδομάδα συνομιλίες για την κατάσταση στη Λιβύη, όπου υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές, για τη Συρία και για την κατάσταση ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι συζητήσεις, των οποίων ηγήθηκαν αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών, ήταν οι πρώτες δημόσιες επαφές σε υψηλό επίπεδο που γίνονται τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είναι σε αντιπαράθεση για μια σειρά θεμάτων, από τις θέσεις τους ως προς το πολιτικό Ισλάμ (Μουσουλμανική Αδελφότητα- η Αίγυπτος την έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση ενώ η Τουρκία την υποστηρίζει) και οι θαλάσσιες ζώνες.

Η Τουρκία προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με αραβικές χώρες - συμμάχους των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και η Αίγυπτος, η οποία αντιδρά με επιφυλακτικότητα και προσοχή απέναντι στις τουρκικές κινήσεις.

«Οι συζητήσεις ήταν ειλικρινείς και σε βάθος. Ασχολήθηκαν με διμερή ζητήματα, καθώς και έναν αριθμό περιφερειακών ζητημάτων, ειδικά για την κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, και την ανάγκη για ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση. «Οι δύο πλευρές θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα αυτού του γύρου διαβουλεύσεων και θα συμφωνήσουν στα επόμενα βήματα».

Η Τουρκία είναι έτοιμη να έχει τριμερή συνάντηση μεταξύ Τούρκων, Αιγυπτίων και Λίβυων αξιωματούχων για μια σειρά ζητημάτων στη Λιβύη, όπως η παρουσία ξένων μαχητών, ανέφεραν πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών.

Η Τουρκία είπε την Πέμπτη πως συμφωνεί ότι όλοι οι ξένοι μισθοφόροι στη Λιβύη πρέπει να φύγουν, μα η ίδια έχει διμερή συμφωνία με τη λιβυκή κυβέρνηση για να σταθμεύουν εκεί στρατεύματά της. Ακόμη, η τουρκική αντιπροσωπεία είπε στους Αιγύπτιους πως η Άγκυρα δεν μπορεί να παραδώσει ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που αναζητούνται από την Αίγυπτο, προσθέτοντας πως οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν πλέον νομιμοποιήσει τη διαμονή τους στην Τουρκία.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες από τότε που ο αιγυπτιακός στρατός ανέτρεψε το 2013 τον πρόεδρο Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο οποίος ήταν κοντά στον Ερντογάν. Οι χώρες απέλασαν πρέσβεις και ο Ερντογάν χαρακτήρισε «τύραννο» τον πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ ελ Σίσι.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει πει ότι παραμένει αντίθετη στον χαρακτηρισμό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως τρομοκρατικής οργάνωσης, ωστόσο έχει ζητηθεί από τηλεοπτικά κανάλια της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης που λειτουργούν στην επικράτειά της να μετριάσουν τις επικρίσεις τους προς την κυβέρνηση Σίσι. Επίσης, ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι έχει πει ότι η Άγκυρα είναι «ανοιχτή» στη βελτίωση των σχέσεών της με κάθε χώρα στην περιοχή.

Με πληροφορίες από Daily Sabah, Deutsche Welle, Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Σμύρνη: Μία ακόμη γυναίκα αναγνώρισε τον 22χρονο - Στις 5 οι καταγγελίες σε βάρος του