Ξεμένει από «όπλα» ο Ερντογάν: «Ξέθαψε» τον θρησκευτικό φανατισμό για να βρει «πελάτες»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις «σουλτανικές» βλέψεις του και υπενθύμισε στην Ευρώπη την παρουσία του σε κομβικό γεωπολιτικό χώρο. Το «όχημα» του θρησκευτικού φανατισμού και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας για την πολιτική του που οδήγησε τη χώρα στην εξαθλίωση.
AP Images
3'

Τη στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «γκρεμίζεται» δημοσκοπικά, προσπαθεί με κάθε τρόπο να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Η ευθεία επίθεση που έκανε στο Ισραήλ, βέβαια, μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι τόσο για τον ίδιο όσο κυρίως για την Τουρκία που καθημερινά βιώνει την οικονομική και κοινωνική κατάρρευση υπό τη διακυβέρνηση του σουλτάνου. Ο Τούρκος πρόεδρος, ωστόσο, για ακόμα μια φορά με «όπλο» τον θρησκευτικό φανατισμό θέλει να αποκομίσει οφέλη και να εκβιάσει καταστάσεις.

Τρανό παράδειγμα είναι οι δηλώσεις που έκανε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέροντας επί της ουσίας πως πρέπει να καταλάβει ότι έχει ανάγκη την Τουρκία. Δεν είναι η πρώτη, πιθανότατα δεν θα είναι ούτε και η τελευταία, φορά που ο Ερντογάν με τον τρόπο του στέλνει μηνύματα στους Ευρωπαίους ηγέτες. Ο στόχος του και η πρόθεσή του να παρουσιάσει τον εαυτό του ως ηγέτη του Ισλαμικού κόσμου «ακουμπάει» και τις σχέσεις της Ευρώπης με τις Μουσουλμανικές χώρες τόσο μέσα από το μεταναστευτικό ζήτημα όσο και μέσω των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών.

Ένα 24ωρο μετά το προκλητικό σόου που έστησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά, λοιπόν, αποφάσισε να στείλει το μήνυμα προς την Ευρώπη, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «Παρά τα δυο μέτρα και δυο σταθμά και τα εμπόδια στα οποία εκτίθεται η Τουρκία, η χώρα μας συνεχίζει την αποφασιστική στάση και τις προσπάθειές της απέναντι στον στρατηγικό της στόχο, την ένταξη στην ΕΕ». Και είναι γνωστές οι αντιρρήσεις που έχει εκφράσει, αλλά και οι κατά μέτωπο επιθέσεις που έχει κάνει, ο Τούρκος πρόεδρος προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, σε ζητήματα που αφορούν κυρίως τους Μουσουλμάνους πολίτες αλλά και ακραίους Ισλαμιστές τους οποίους κεκαλυμμένα υπερασπίζεται, αλλά και οι εκβιασμοί που έχει κάνει κατά καιρούς για να αποκομίσει οικονομικά οφέλη μέσα από το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Όσο, όμως, ο Ερντογάν εξακολουθεί να βαυκαλίζεται πως κυβερνά μια εν δυνάμει παγκόσμια υπερδύναμη την οποία έχει ανάγκη η ΕΕ και η Δύση γενικότερα, στο εσωτερικό της Τουρκίας έχουν πληθύνει οι φωνές εναντίον του. Τελευταίο «χτύπημα» για τον σουλτάνο ήταν τα λόγια του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε στην οικονομική κατάρρευση της χώρας σε συνδυασμό με τα πολλά ανοικτά μέτωπα που έχει αποκτήσει λόγω της προκλητικής στάσης και ρητορικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εάν τυχόν σήμερα μας οδηγούσε σε έναν πόλεμο, η χώρα δεν έχει στα ταμεία της όχι απλά ένα δολάριο αλλά ούτε σεντ», ανέφερε ο Κιλιντσάρογλου σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις και πράξεις του Ερντογάν. Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε στο ελλειμματικό ταμείο της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, το οποίον είναι… μείον κατά 46 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με αυτές τις συνθήκες να έχουν διαμορφωθεί, λοιπόν, ο Ερντογάν προσπαθεί να «κερδίσει» πόντους σε ένα ακραίο κοινό που «διψάει» για θρησκευτικό φανατισμό και ακρότητες. Πρόθυμο ακροατήριο πάντα θα υπάρχει για τον Τούρκο πρόεδρο, όμως, για πρώτη φορά φαίνεται να τίθεται εν αμφιβόλω το κατά πόσο αυτό είναι αρκετό για να του χαρίσει μια νέα περίοδο διακυβέρνησης της γειτονικής χώρας, ακόμα και αν καταφέρει να «μαγειρέψει» τον εκλογικό νόμο έτσι ώστε να έχει ξανά κυβερνητικό εταίρο τον ακραίο εθνικιστή Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Χτυπά ξανά το κουδούνι σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια – Επιστροφή με όπλο τα self test