Φρεγάτες: Ο… χρησμός Παναγιωτόπουλου, οι αποφασισμένοι Γάλλοι και το κρυφό χαρτί των ΗΠΑ

Στην τελική ευθεία η κούρσα για τις νέες φρεγάτες - Πώς Γάλλοι και Ολλανδοί έχουν ανέβει στην κορυφή της λίστας και γιατί «αποδυναμώνεται» η πρόταση των Αμερικανών. 

Φρεγάτες: Ο… χρησμός Παναγιωτόπουλου, οι αποφασισμένοι Γάλλοι και το κρυφό χαρτί των ΗΠΑ
5'

Το… ημερολόγιο ξεφυλλίζουν καθημερινά οι αξιωματικοί του Ελληνικού Πενταγώνου, υπολογίζοντας πότε θα ολοκληρωθεί πιθανότατα το ζήτημα της απόκτησης των τεσσάρων νέων φρεγατών.

Ο ανταγωνισμός των μνηστήρων κορυφώνεται, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι υποψήφιοι ασκούν πιέσεις σε όλα τα επίπεδα για να καταφέρουν να πάρουν τη «δουλειά» των 5 δισ. ευρώ.

Αναμφισβήτητα, η επιλογή της επόμενης γενιάς φρεγατών που θα ενισχύσουν περαιτέρω την αποτρεπτική ισχύ του Στόλου μας αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Αυτό αναγνώρισε στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος που έδωσε το στίγμα των διαπραγματεύσεων, αλλά το πλαίσιο των ελληνικών απαιτήσεων.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του ελληνικού «Πενταγώνου», υπάρχουν στο τραπέζι πολλές «ενδιαφέρουσες προτάσεις» τις οποίες «επεξεργάζεται το Πολεμικό Ναυτικό και οφείλει να επιλέξει τις καλύτερες και πιο ελκυστικές με βάση τις ανάγκες του».

Τι σημαίνει αυτό; Πως το Πολεμικό Ναυτικό θα επιλέξει το καλύτερο πλοίο, την φρεγάτα που θα καλύπτει πλήρως τις επιχειρησιακές ανάγκες του Στόλου και όχι τις γεωπολιτικές ισορροπίες και σχέσεις με καθένα από τους «μνηστήρες».

Πού βρίσκεται η διαδικασία επιλογής

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έχει ενημερώσει πλήρως τον υπουργό Άμυνας για τα υποψήφια πλοία, έχοντας φυσικά ενημερώσει για το ποια φρεγάτα θα είναι η ιδανική για το Πολεμικό Ναυτικό. Ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε με τη σειρά του την Δευτέρα (10/05) τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εξέλιξη της υπόθεσης, αναφέροντας σύμφωνα με πληροφορίες και ποιες από τις προτάσεις είναι οι πιο ελκυστικές.

Υπενθυμίζουμε πως οι Γάλλοι προτείνουν τις πανίσχυρες φρεγάτες Belh@rra, οι Αμερικανοί τις MMSC, οι Ολλανδοί τις SIGMA 115, οι Γερμανοί τις A200 και A300 μαζί με 2 υποβρύχια Type 214, οι Άγγλοι τις φρεγάτες Type 31, οι Ισπανοί τις F110 και οι Ιταλοί τις FREMM, σχεδίασης της εταιρείας Fincantieri.

Αυτοί που φέρονται αυτλη τη στιμή να είναι στην κορυφή της λίστας, είναι οι Γάλλοι. Η κατασκευάστρια εταιρεία μάλθστα, η Naval Group παρουσίασε πριν μερικές ημέρες μια ανανεωμένη και πολύ ελκυστική πρόταση, η οποία βασίζεται στην υψηλή τεχνολογία των φρεγατών Belhara, τις μεγάλες δυνατότητες στην αντιαεροπορική άμυνα περιοχής, στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, αλλά και τον χρόνο παράδοσης του πρώτου πλοίου.

Το «χαρτί» όμως που παίζει τώρα η γαλλική εταιρεία είναι η δυνατότητα προσθήκης εκτοξευτήρων SYLVER70. Τι σημαίνει εκτοξευτήρες SYLVER 70; Ουσιαστικά σημαίνει αποδέσμευση των στρατηγικών βλημάτων SCALP NAVAL με βεληνεκές που ξεπερνά τα 500 χλμ. Πύραυλοι δηλαδή οι οποίοι έχουν δυνατότητα να χτυπήσουν μέχρι... Άγκυρα, μέχρι την καρδιά της Τουρκίας, επιφέροντας σφοδρά πλήγματα. «Εφόσον το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το επιθυμεί, οι προσφερόμενες στην Ελλάδα φρεγάτες Belh@ra μπορούν να φέρουν και 4 εκτοξευτήρες Sylver 70», επισημαίνει η Naval Group.

Υπενθυμίζουμε πως η εναέρια έκδοση των πυραύλων SCALP βρίσκεται και στο οπλοστάσιο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, στα ικανότατα Mirage 2000-5, ενώ οι SCALP βρίσκονται και στην φαρέτρα των πανίσχυρων Rafale.

Οι Γάλλοι επίσης δίνουν ιδιαίτερη βάση στις υψηλές δυνατότητες που προσφέρει στις Belh@ra το ραντάρ SEA FIRE με εμβέλεια εκατοντάδων χιλιομέτρων και ταυτόχρονο εγκλωβισμό μεγάλου αριθμού στόχων, από μαχητικά και UAV μέχρι βλήματα μεγάλου βεληνεκούς και υπερηχητικούς πυραύλους. Όπως τονίζεται, εξασφαλίζουν εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της πυραυλικής άμυνας, ιδίως χάρη στο μοναδικό τους σύστημα καθοδήγησης.

Η FDI HN είναι ένα βασικό πλεονέκτημα στην αποτροπή και την παρέμβαση στον υποβρύχιο χώρο, ιδιαίτερα σε ένα σύνθετο επιχειρησιακό περιβάλλον όπως το Αιγαίο, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την ικανότητα προβολής που παρέχεται από το ελικόπτερο S70B ή MH60 / R που μεταφέρει. Οι τορπίλες MU90 παρέχουν τη δυνατότητα εξουδετέρωσης οποιουδήποτε τύπου υποβρυχίου στα πιο σκληρά περιβάλλοντα, σε ρηχά ή βαθιά νερά. Η πλήρης σουίτα σόναρ (τροπίδας και ρυμουλκούμενο) προσφέρει απαράμιλλη απόδοση ανίχνευσης. Η απόδοσή του υψηλού επιπέδου ενισχύεται περαιτέρω από τη χαμηλή ακουστική της υπογραφή, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την ανίχνευση από ένα εχθρικό υποβρύχιο.

Όσο για την ενδιάμεση λύση, υπενθυμίζουμε πως η πρόταση για την αντιαεροπορική φρεγάτα AAW Jean Bart και την ανθυποβρυχιακή φρεγάτα ASW Latouche-Treville, δεν είναι η ιδανική για το Πολεμικό Ναυτικό, με έμπειρους αξιωματικούς να τονίζουν ωστόσο, πως αυτό που προέχει είναι η άμεση παράδοση των νέων πλοίων και σε αυτό οι Γάλλοι έχουν δεσμευτεί ότι θα παραδώσουν την πρώτη υπερσύγχρονη και πανίσχυρη Belh@rra, το 2025.

Υποβαθμίζεται η πρόταση των ΗΠΑ λόγω... Arleigh Burke

Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει ήδη σαφές ότι στην παρούσα φάση δεν προτίθεται να αποδεσμεύσει και να παραχωρήσει στο Πολεμικό Ναυτικό τα πανίσχυρα αντιτορπιλικά Arleigh Burke, τα οποία αποτελούν εδώ και χρόνια αίτημα του Ελληνικού επιτελείου.

Το ενδεχόμενο παραχώρησης καταδρομικών Ticoderonga φαίνεται πάντως ότι παραμένει ανοιχτό, με τους Έλληνες επιτελείς να περιμένουν την επίσημη απάντηση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού προκειμένου να αξιολογήσουν συνολικά την αμερικανική πρόταση η οποία αφορά την πώληση στην Ελλάδα τεσσάρων φρεγατών πολλαπλού ρόλου MMSC.

Mε δεδομένη πλέον την άρνηση των ΗΠΑ να παραχωρήσουν τουλάχιστον το προσεχές διάστημα αντιτορπιλικά Arleigh Burke, η πρόταση των Αμερικανών φέρεται να μην βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με το Πολεμικό Ναυτικό να επιμένει... ευρωπαϊκά, με Γάλλους και Ολλανδούς να είναι στην κορυφή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε περισσότερα:

Συμβόλαιο θανάτου στη Μεταμόρφωση: Πού στρέφονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή