Ελληνοτουρκικό «σκάκι» με εκατέρωθεν μηνύματα εν όψει της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν

Σε παρτίδα σκάκι παραπέμπουν οι κινήσεις και τα μηνύματα Ελλάδας και Τουρκίας, εν όψει της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, μετά το πέρας της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Μητσοτάκης Ερντογάν
Intime
3'

Ο πρωθυπουργός, κατ΄την έναρξη των εργασιών της υπουργικής συνόδου των Med7 στην Αθήνα, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως «είμαστε ανοιχτοί σε θετική ατζέντα, αλλά κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο...υπό την προϋπόθεση ότι η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί και ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στους όρους που θέτει η ΕΕ, πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε εκ νέου ότι «συζήτηση για λύση δύο κρατών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει όχι μόνο από την Κύπρο ή την Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη, αλλά και από κάθε μέλος της ΕΕ, διότι παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι «δεν θέλουμε να δούμε να επαναλαμβάνεται μια κατάσταση, όπου μετανάστες και πρόσφυγες, απελπισμένοι άνθρωποι, θα χρησιμοποιηθούν ως γεωπολιτικά εργαλεία, ως μοχλοί άσκησης γεωπολιτικής ισχύος». Ακόμη, αναφέρθηκε στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει να αφεθεί μόνη της να αποφασίσει για το μέλλον της χωρίς καμία ξένη παρέμβαση» και επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση για την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων, μαχητών και μισθοφόρων από τη χώρα.

Η Άγκυρα, από πλευράς της, συνεχίζει τους προκλητικούς τόνους και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς, κατηγορώντας την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις»: Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε πως «έχουμε διαφωνίες σχετικά με το Αιγαίο. Ο λαός μας βλέπει ότι η Ελλάδα έχει “μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις” στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και στις θάλασσές μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου» είπε από πλευράς του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

«Σε πολλά ζητήματα οι θέσεις μας είναι διαμετρικά αντίθετες. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Τις παράνομες τουρκικές πρακτικές στην Ανατολική Μεσόγειο ανέδειξε από το βήμα των Med7 ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως«είμαστε μάρτυρες επιθετικής ρητορικής από πλευράς Τουρκίας …. με απειλές για επανέναρξη έκνομων ενεργειών εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Τη στήριξη της Γαλλίας σε Αθήνα και Λευκωσία στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κλεμέν Μπον: «Επαναλαμβάνω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο...την αμέριστη αλληλεγγύη της Γαλλίας και όλων μας στην Ελλάδα και στην Κύπρο απέναντι στις προκλήσεις που, δυστυχώς, συνεχίζονται στην ανατολική Μεσόγειο» υπογράμμισε σχετικά.

Κατά τη συνάντησή τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται δώσει στον Ρετζέπτ Ταγίπ Ερντογάν το μήνυμα ότι κλειδί για τη βελτίωση των σχέσεων είναι η αποκλιμάκωση έργων και λόγων και ότι η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός- και να τονίσει στον Τούρκο πρόεδρο ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια θετική ατζέντα τόσο στις ελληνοτουρκικές, όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα, θα υπενθυμίσει πως η πρόοδος και στα δυο πεδία εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και συνολικά στην ανατολική Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: «Κλειδί» το σκούρο αυτοκίνητο - Αυτό είναι το «πρόσωπο» του αρχηγού

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή