S-400: Ψάχνει τρόπο να «ηρεμήσει» τις ΗΠΑ ο Ερντογάν - Το «μοντέλο της Κρήτης» και τα κατεχόμενα

Σύμφωνα με Τούρκο αρθρογράφο η Άγκυρα προσπαθεί να ρίξει «γέφυρες» και να βρει δίαυλο επικοινωνίας με τις ΗΠΑ λίγο πριν τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν, με το μεγαλύτερο «αγκάθι» να είναι αυτό των S-400. Οι έξι εναλλακτικές που πρότεινε η Τουρκία, μεταξύ των οποίων το «μοντέλο της Κρήτης» και η εγκατάσταση των πυραύλων στα κατεχόμενα στην Κύπρο.
Φωτογραφία αρχείου
AP Images
4'

Ένα άρθρο του Μεχμέτ Αλί Γκιουλέρ στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Cumhuriyet» φέρνει στο επίκεντρο ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, μερικά 24ωρα πριν από το πρώτο ραντεβού του νέου Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το άρθρο, που δημοσιεύτηκε και στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, αναφέρει πως πλέον η Άγκυρα προσπαθεί να περάσει τη γραμμή ότι υπάρχει λύση για το θέμα των S-400 και για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ που είναι στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αρθρογράφο, στους διπλωματικούς κύκλους της Τουρκίας υπάρχει έντονη η πεποίθηση ότι η Άγκυρα προτείνει διαρκώς διάφορες «φόρμουλες» στην Ουάσιγκτον για το θέμα των S-400 ενόψει και της συνάντησης των προέδρων των δυο χωρών. Ο Μεχμέτ Αλί Γκιουλέρ κάνει αναφορά σε έξι διαφορετικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί προς τους Αμερικανούς από την τουρκική πλευρά, μεταξύ των οποίων το ένα αναφέρεται σε «μοντέλο της Κρήτης» και ένα ακόμα θέλει την εγκατάσταση των S-400 στα Κατεχόμενα στην Κύπρο.

Αναφορικά με το μοντέλο της Κρήτης, κάτι που έχει προτείνει αρκετές φορές στο παρελθόν ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στο θέμα των S-400, επί της ουσίας η Άγκυρα θέλει να «πατήσει» πάνω στην παρουσία των S-300 στο νησί από πλευράς της Ελλάδας. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Ακάρ είχε αναφέρει ότι θα γίνει διαπραγμάτευση για ανάλογη χρήση των S-400 από την πλευρά της Τουρκίας, γεγονός, όμως, που δεν έγινε αποδεκτό από τους Αμερικανούς.

Όσο για το «Κυπριακό μοντέλο», όπως αναφέρεται στο άρθρο της Cumhuriyet, αυτό προέβλεπε την εγκατάσταση των S-400 στα Κατεχόμενα από πλευράς Άγκυρας. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, φέρονται να απέρριψαν ένα τέτοιο πλάνο καθώς αυτό θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα λόγω των δεδομένων αντιδράσεων από πλευράς της Ελλάδας και της Κύπρου.

Εκτός των δυο αυτών μοντέλων, προτάθηκε επίσης το «Πακιστανικό Μοντέλο», που θα προέβλεπε τη λειτουργία ενός στρατιωτικού γραφείου με Τούρκους και Αμερικανούς επιτελείς έτσι ώστε να είναι ενεργό το σύστημα των S-400 αλλά σε περιπτώσεις κινδύνου για τα αεροσκάφη F-35 η κατεύθυνση των πυραύλων θα εκτρεπόταν και οι Αμερικανοί επιτελείς θα ήταν υπεύθυνοι για την παρακολούθηση της κατάστασης.

Μια ακόμα εναλλακτική ήταν το «Μοντέλο Ιντσιρλίκ», όπου σύμφωνα με διπλωματικές πηγές φέρεται να αποτελεί πρόταση των ΗΠΑ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι S-400 θα εγκαθίσταντο στη βάση των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ και θα ήταν υπό την επίβλεψη των Αμερικανών. Το «Μοντέλο Νακτσιβάν» επίσης ζητήθηκε από την πλευρά της Άγκυρας, με τη δικαιολογία ότι θα προστατεύεται έτσι το Αζερμπαϊτζάν και θα υπήρχε αποτρεπτική δύναμη για τυχόν απειλές από το Ιράν.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αυτό θα ήταν ένα μοντέλο που θα μπορούσαν να αποδεχθούν οι ΗΠΑ, καθώς τυχόν εφαρμογή του θα διατάρασσε τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία αλλά και αυτές της Μόσχας με το Μπακού, ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση έχουν εκφράσει έντονες διαφωνίες οι Αζέροι.

Το έκτο και τελευταίο μοντέλο, είναι αυτό της γραπτής δέσμευσης για απενεργοποίηση των S-400 που έχουν ζητήσει οι ΗΠΑ σε όλους τους τόνους από την Τουρκία. Πριν από μερικά 24ωρα, στην Άγκυρα έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει εγγράφως τη δέσμευση ότι η Τουρκία δεν θα ενεργοποιεί και απενεργοποιεί τους S-400 κατά βούληση και πως ο έλεγχος ότι το σύστημα δεν έχει ενεργοποιηθεί θα γίνει από Αμερικανούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες. Δημοσιεύματα εφημερίδων στην Τουρκία ανέφεραν πως η Άγκυρα απέρριψε αυτή την πρόταση, χωρίς όμως να σηκώσει τους τόνους ενόψει της συνάντησης Μπάιντεν – Ερντογάν από την οποία φιλοδοξεί να βγει με τις λιγότερες… δυνατές απώλειες.

Στο άρθρο του, πάντως, ο Μεχμέτ Αλί Γκιουλέρ, κατακεραυνώνει την εξωτερική πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ιδίως την τακτική που έχει χρησιμοποιήσει στο θέμα των S-400. «Μετά από όλα αυτά, ο Χουλουσί Ακάρ έδωσε το μήνυμα ότι η λύση είναι εφικτή και αποκάλυψε ότι η Άγκυρα θέλει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση του S-400 με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο αποδυναμώνει την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, αλλά επίσης δυσφημίζει την τουρκική εξωτερική πολιτική και αραιώνει την αποφασιστικότητα και την αποτροπή της Τουρκίας», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο: Φάλαινα έχαψε δύτη που ψάρευε αστακούς- «Θεέ μου, είμαι στο στόμα της!»