Ο Ζάεφ μας δίνει στο… πιάτο την καταγγελία και την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

Οι προκλητικές ενέργειες και οι αναρτήσεις του ίδιου του Ζόραν Ζάεφ περί «Εθνικής Μακεδονίας», αλλά και οι δηλώσεις του προέδρου των Σκοπίων Στέβο Πενταρόφσκι στο πρακτορείο Anadolu «παγώνουν» προς το παρόν την ψήφιση των επιμέρους μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική κυβέρνηση.
6'

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται μουδιασμένη από τις προκλητικές παραβιάσεις της συμφωνίας και δείχνει να μην συζητά, προσώρας, την περίφημη υπογραφή των μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών, τα οποία εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσουν σοβαρά ζητήματα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θα εμπλέξουν την χώρα σε μεγαλύτερες περιπέτειες.

Οι παραβιάσεις της συμφωνίας είναι συνεχείς από την πλευρά των Σκοπίων και αυτό καθιστά επιβεβλημένη την ακύρωση της συμφωνίας άμεσα, παρά τις όποιες νομικές δικλείδες είχαν προβλέψει οι «αρχιτέκτονές» της.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση μεταθέτει χρονικά την κύρωση από τη Βουλή των τριών μνημονίων συνεργασίας, λέγοντας μέσω της κυρίας Αριστοτελίας Πελώνη πως «όλα αξιολογούνται, θα αξιολογηθεί και ο χρόνος που θα έρθουν στη Βουλή», χωρίς να λέει όμως ότι δεν θα τα φέρει κάποια στιγμή.

Το ερώτημα που κυριαρχεί στον ελληνικό λαό είναι «γιατί πρέπει να ενδιαφέρεται μόνο η Ελλάδα για την καλή τη πίστει πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, όταν οι ίδιοι οι Σκοπιανοί δεν ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο;».

Η Συμφωνία εδώ και καιρό είναι πλήρως ανενεργή. Δεν υπάρχουν ούτε επιτροπές παρακολούθησης, ούτε αλλαγές των αλυτρωτικών βλέψεων στα ζητήματα Παιδείας και Πολιτισμού. Απολύτως τίποτα.

Αποτελεί λαϊκή επιταγή η συμφωνία να ακυρωθεί πλήρως και να σταλεί στον κάλαθο των αχρήστων. Αυτή την ικανοποίηση μας την προσφέρει καθημερινά η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων και ο κ. Ζάεφ και ο κ. Πενταρόφσκι.

Και καλό θα ήταν να μην βιαστούν ορισμένοι να υποστηρίξουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα λήξης ή καταγγελίας της εν λόγω σύμβασης. Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Το ότι μέσα στην συμφωνία οι προηγούμενοι αρχιτέκτονες (Κοτζιάς και ΣΥΡΙΖΑ) δεν φρόντισαν να προβλέψουν κάτι τέτοιο, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει λύση.

Θέμα ακυρότητας της συμφωνίας δεν φρόντισαν να βάλουν οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς την ημέρα που πανηγύριζαν και άνοιγαν σαμπάνιες στις Πρέσπες. Υπάρχει όμως δυνατότητα καταγγελίας της σύμβασης.

Ως προς το θέμα της ακυρότητας, η Σύμβαση της Βιέννης περιλαμβάνει οκτώ περιοριστικούς λόγους στους οποίους πρέπει να στηριχθεί το επιχείρημα περί του ακύρου μιας συμφωνίας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται παραβιάσεις εν σχέσει προς την αρμοδιότητα για τη συνομολόγηση συνθηκών, πλάνη, απάτη, δωροδοκία αντιπροσώπου ενός κράτους, εξαναγκασμός του κράτους με απειλή ή χρήση βίας και παραβίαση ενός κανόνα αναγκαστικού δικαίου (άρθρα 46-53). Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει προς το παρόν.

Η συνθήκη της Βιέννης προβλέπει καταγγελία της Συμφωνίας

Όμως επαναλαμβάνω υπάρχει δυνατότητα καταγγελίας της σύμβασης η οποία οδηγεί στην ακύρωσή της.

Την λύση μας την προσφέρει ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ στο πιάτο, όταν σε δημόσια ανάρτησή του κάνει λόγο για «Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου της Μακεδονίας».
Τι άλλο πρέπει να γράψει για να σταματήσουμε αυτή την επικίνδυνη Εθνική περιπέτεια;
Πάμε τώρα στην ουσία του θέματος. Όπως εκτιμούν σοβαροί και έγκριτοι νομικοί στην πραγματικότητα, υπάρχει δυνατότητα ως προς το θέμα της λήξεως της Συμφωνίας των Πρεσπών αφ’ ης στιγμής κυρωθεί. Σύμφωνα με το άρθρο 60 της Συμβάσεως της Βιέννης, υπάρχει η δυνατότητα λήξεως ή αναστολής εφαρμογής της συνθήκης σε περίπτωση ουσιώδους παραβιάσεως των όρων της.

Το κρίσιμο σημείο είναι να στοιχειοθετηθεί ουσιώδης παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών και στη συνέχεια θα πρέπει να το γνωστοποιήσει στην πΓΔΜ σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στο άρθρο 65 της Συνθήκης της Βιέννης.

Τι άλλο πρέπει να ειπωθεί όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας Στέβο Πενταρόφσκι λέει σε συνέντευξή του ότι θα αγοράζει όπλα από τον Ταγίπ Ερντογάν, ότι η χώρα του πάει χέρι - χέρι με την Τουρκία και ότι η Ε.Ε. έχει αργήσει να τους εντάξει στους κόλπους της.

Άραγε αυτές οι δηλώσεις δεν συνιστούν απειλή για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση;Και δεν είναι μόνο αυτά.

Η πρώτη πρόκληση από την πλευρά των Σκοπιανών ήταν η ίδια η φανέλα της ομάδας των Σκοπίων που έχει τα αρχικά «FFM» που σημαίνουν «Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Μακεδονίας», χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό για την οποίο η κυβέρνηση αρκέστηκε σε μία επιστολή προς την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας και της ΕΠΟ προς την UEFA, των οποίων βέβαια δεν ίδρωσε το αυτί.

Η UEFA αδιαφόρησε επίσης και στη δεύτερη πρόκληση, όταν Σκοπιανοί οπαδοί με περικεφαλαίες που παραπέμπουν στον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πανό με τον Ήλιο της Βεργίνας και κασκόλ που γράφουν μόνο «Macedonia» στη Νάσιοναλ Αρίνα του Βουκουρεστίου παρακολούθησαν τον αγώνα της Εθνικής τους ομάδας με την Αυστρία.

Και η τρίτη πρόκληση έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τους Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος, παρακολουθώντας προχθές στο στάδιο του Άμστερνταμ τον αγώνα της χώρας του με την Ολλανδία -συνοδευόμενος από τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε-, έκανε ανάρτηση που μεταξύ άλλων γράφει: «Σήμερα βρίσκομαι στο στάδιο του Άμστερνταμ και δίνω την ισχυρή μου υποστήριξη στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας».

Η πρόκληση είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού ο Ζόραν Ζάεφ τις προηγούμενες ημέρες διαβεβαίωνε την ελληνική κυβέρνηση ότι θα επιλυθεί άμεσα το θέμα με την ονομασία της Εθνικής στο Euro, «επί τη βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών και των κανόνων και παραδόσεων της UEFA»…

Και ενόσω ο Ζάεφ διαβεβαιώνει ψευδώς ότι θα λυθεί άμεσα το θέμα ο Πενταρόφσκι υπενθύμισε ότι πριν γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ τα Σκόπια, στρατιώτες και αξιωματικοί από την χώρα, εκπαιδεύονταν στις τουρκικές στρατιωτικές ακαδημίες και είπε: «Αλλά τώρα έχουμε ακόμη περισσότερες δυνατότητες να προμηθευτούμε διάφορα είδη στρατιωτικών όπλων και εξοπλισμών. Αυτό είναι σημαντικό καθώς σχεδιάζουμε να φτάσουμε το όριο του 2% του ΑΕΠ μας να διατίθεται για την άμυνα».

Και προχωράει ακόμα παρακάτω λέγοντας «τα Σκόπια και η Τουρκία τόσο στα παιδιά της γεωγραφίας του πολιτισμού της κουλτούρας και της οικονομίας αλλά και σε κάθε άλλο πεδίο, φυσικά και είμαστε τμήματα αυτό του οργανισμού που ονομάζεται ενωμένη Ευρώπη».

Το συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι έχει έρθει η ώρα να απεγκλωβιστεί η Ελλάδα από αυτό το αδιέξοδο. Ίσως στο μέλλον να μην υπάρξει άλλη τέτοια ευκαιρία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Οι ερωτήσεις στον πιλότο, οι «ευθύνες» στην Καρολάιν και η επιμέλεια του παιδιού