Σύνοδος Κορυφής: Η Μέρκελ παίζει τα ρέστα της – Το τελευταίο μεγάλο deal με τον Ερντογάν
Ακόμη και οι γερμανικές εφημερίδες που διακατέχονται από δημοσιογραφική δεοντολογία δεν μπορούν να μην γράψουν την αλήθεια. Η Die Welt βγήκε χθες με τίτλο «Το τελευταίο deal του Ερντογάν με τη Μέρκελ» και ρεπορτάζ στο οποίο αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Τις τελευταίες μέρες η καγκελάριος και η πρόεδρος της Κομισιόν έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για τον τούρκο πρόεδρο. Η Άνγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε ακόμα και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο για να του αποσπάσει ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό για την Τουρκία ενόψει της ανανέωσης της Προσφυγικής Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Παράλληλα όμως η καγκελάριος ήθελε να πείσει τον Γάλλο πρόεδρο να μην επιβαρύνει με πολλούς όρους και αγενείς διατυπώσεις το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου».
Το τοπίο όπως αντιλαμβάνεστε έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει. Εκτός από τη Γαλλία, είναι κυρίως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αυστρία και το Βέλγιο που είναι ιδιαίτερα επικριτικές έναντι της Άγκυρας, όσον αφορά την βίαιη καταπίεση μειονοτήτων και αντιπολιτευόμενων φωνών, αλλά και την τουρκική πολιτική αποσταθεροποίησης σε σειρά διεθνών διενέξεων. Οι υπόλοιπες δυνάμεις της Ε.Ε. δεν έχουν καμία απολύτως διάθεση να έρθουν σε σύγκρουση με το καθεστώς Ερντογάν.
Η Άνγκελα Μέρκελ εδώ και χρόνια ήταν και παραμένει το σημαντικότερο στήριγμα του Ερντογάν στη Δύση. Βλέπει κυρίως τα γερμανικά συμφέροντα στην οικονομική συνεργασία με την Τουρκία, αλλά και τον αμφιλεγόμενο ρόλο της Άγκυρας ως διαχειριστή προσφυγικών ροών. Ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει πόσο σημαντικός είναι για τη Δύση. Ακόμα και στο Αφγανιστάν. Γι’ αυτό και ασκεί πλέον πιέσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος ξέρει ότι όταν το Σεπτέμβριο η Άνγκελα Μέρκελ θα αποχωρήσει από την πολιτική θα του είναι πολύ πιο δύσκολο να πετύχει σημαντικούς για εκείνον στόχους, όπως η εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης και η άρση της βίζας.
Η καγκελάριος κατάφερε στο κείμενο συμπερασμάτων να αναφερθεί πως «λαμβάνεται υπόψη ότι θα ξεκινήσουν διεργασίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας». Σε αυτό το σημείο η Άγκελα Μέρκελ προτιμούσε βέβαια μια πιο φιλική διατύπωση, αλλά δεν μπόρεσε να την επιβάλλει. Ήταν ανέφικτο κάτι τέτοιο με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς να βρίσκονται στην απέναντι πλευρά.
Οι ευρωπαϊκές αγκάλες είναι ανοιχτές σε περίπτωση που η Άγκυρα πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Στο κείμενο συμπερασμάτων σημειώνεται ότι οι 27 προτίθενται «να έρθουν σε επαφή με την Τουρκία για την εμβάθυνση της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, όπου υπάρχει κοινό συμφέρον». Η Άνγκελα Μέκρελ ωστόσο δεν θα έχει πια λόγο και ρόλο όταν έρθει η στιγμή να αποφασιστεί ποιες θα είναι αυτές οι «προϋποθέσεις». Παρόλα αυτά τον στόχο της θα τον έχει πετύχει. Πρόλαβε και έκανε το τελευταίο μεγάλο Deal με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Πρόλαβε κι έκανε το απαραίτητο μασάζ τόσο στον Εμανουέλ Μακρόν, όσο βεβαίως και στον Μάριο Ντράγκι οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί ανοιχτά εναντίον του Ερντογάν. Μάλιστα οι πληροφορίες επιμένουν ότι ακόμα και οι γαλλικές τράπεζες έχουν ασκήσει σφοδρότατες πιέσεις στον Μακρόν να σταματήσει την επιθετική ρητορική καθότι είναι τοξικά εκτεθειμένες σε χρηματοπιστωτικές επενδύσεις στην Τουρκία.
Όπως σας γράψαμε εγκαίρως από το Newsbomb.gr o πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διασφαλίζει επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2024 στο πλαίσιο μιας ανανεωμένης Προσφυγικής Συμφωνίας, αλλά και την προοπτική επέκτασης της τελωνειακής ένωσης.
Στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ότι μπορούσε. Επανέλαβε για πολλοστή φορά τον κίνδυνο εργαλειοποίησης των μεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας, λέγοντας: «Στο ζήτημα της μετανάστευσης, αναγνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο που η Τουρκία έχει να επιτελέσει ως προς την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι σε μία επιπρόσθετη χρηματοδότηση, υπό δύο προϋποθέσεις όμως, τις οποίες θα πρέπει η Τουρκία να τηρήσει απαρέγκλιτα: Η πρώτη είναι η αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών και η δεύτερη προφανώς η αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα».
Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο ενδεχομένως φαίνονται. Η Τουρκική διπλωματία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει καταφέρει να αποσυνδέσει τα «ελληνοτουρκικά» από τις συζητήσεις στην Ε.Ε. και να τα μεταφέρει μόνο σε επίπεδο ΝΑΤΟ, όπου και εκεί κουκουλώθηκαν με ένα περίτεχνο κείμενο συμπερασμάτων το οποίο είναι γενικόλογο και αόριστο.
«Δεσμευόμαστε για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τις διαβουλεύσεις όταν απειλείται η ασφάλεια ή η σταθερότητα ενός Συμμάχου ή όταν διακυβεύονται οι θεμελιώδεις αξίες και αρχές μας», αναφέρεται στη δεύτερη παράγραφο των συμπερασμάτων της τελευταίας πρόσφατης Συνόδου του ΝΑΤΟ. Πιο αόριστο δεν γίνεται…
Συμπερασματικά αξίζει να αναφερθεί ότι η Σύνδος Κορυφής στις Βρυξέλλες δεν γίνεται για την ένταση στην Μεσόγειο, ούτε για τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Η Σύνοδος γίνεται για την πανδημία, την οικονομική ανάπτυξη της επομενης ημέρας και τα λεφτά που απαιτεί η Τουρκία για το μεταναστευτικό.
Τα μόνα «αγκάθια» της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι το Κυπριακό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία.
Ο διαχωρισμός του Κυπριακού από τα «ελληνοτουρκικά», περισσότερα προβλήματα δημιουργεί, παρά λύνει...
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πληρώνει τον Ερντογάν για «ήσυχα καλοκαιρία»